Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019

«Δυνατότητα διαγραφής οφειλών ασφαλισμένων αυτεπάγγελτα στον ΟΑΕΕ που έχουν παράλληλη ασφάλιση και στον ΟΓΑ»


Δελτίο τύπου Γ. Γεωργαντά
Στις 10 Δεκεμβρίου 2018 ψηφίστηκε ο Ν. 4554/2018 με το άρθρο 3 του οποίου δίνεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και άλλους ασφαλιστικούς φορείς που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα προβλέπεται «όπου υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις ή προηγούμενη μακρόχρονη πρακτική της διοίκησης συνεπεία της οποίας είχε δημιουργηθεί στα υπόχρεα πρόσωπα η πεποίθηση περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση» να διαγράφονται τα ποσά των σχετικών εισφορών αρκεί για την ίδια χρονική περίοδο να υπήρχε πλήρης ασφάλιση σε άλλον φορέα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η εφαρμογή της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει από τον ΕΦΚΑ, ειδικά στον νομό μας αφορά κυρίως ασφαλισμένους του ΟΓΑ σε μικρούς οικισμούς οι οποίοι για διάφορους λόγους εγράφησαν αυτεπάγγελτα από τον ΟΑΕΕ πρώην ΤΕΒΕ με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί οφειλές ασφαλιστικών εισφορών από την παράλληλη αυτή ασφάλιση.

Με βάση τη διάταξη αυτή, που υπερψηφίστηκε και από την Νέα Δημοκρατία, έχουν τη δυνατότητα άμεσα οι υπόχρεοι να καταθέσουν αιτήσεις αμφισβήτησης των οφειλών τους έτσι ώστε αυτές, αν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, να διαγραφούν από την Αρμόδια Επιτροπή.
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου