Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Πολύκαστρο: Εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου με θέμα "Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά"

Δελτίο τύπου Συλλόγου Γυναικών Παιονίας "Ευκράντη"
Με τον σεβασμό, που αρμόζει στην θέση, την οποία αυτό αυτοδικαίως κατέχει στην Ιστορία του έθνους μας, ο σύλλογός μας τίμησε και φέτος την επέτειο του ΟΧΙ του 1940.
Του ΟΧΙ των Ελλήνων στην επιβολή της τότε φασιστικής Ιταλίας, δια στόματος του πρωθυπουργού Ιωάννου Μεταξά τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 1940.

Η σχετική εκδήλωσή μας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26.10.18 ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου στην κεντρική αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Πολυκάστρου, παρουσία του δημάρχου Παιονίας Χρήστου Γκουντενούδη και εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών και φορέων.

Προηγήθηκε περίπατος ή «πατινάδα» χορευτικών συγκροτημάτων του συλλόγου μας και του παραρτήματος Παιονίας του Λυκείου των Ελληνίδων Κιλκίς με παραδοσιακές φορεσιές, συνοδευομένων από ομάδα παικτών παραδοσιακών οργάνων με ανάλογη μουσική.

Το εντός της αιθούσης πρόγραμμα περιελάμβανε ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα της εποχής του ’40 και ειδικότερα του ελληνοϊταλικού πολέμου, τραγούδια των μεγάλων εκείνων στιγμών ερμηνευμένα τότε από την «Τραγουδίστρια της Νίκης» Σοφία Βέμπο αργότερα από την Μαρινέλλα, απαγγελία ποιημάτων και ανάγνωση επιστολών και διαφόρων κειμένων εποχής.

Κειμένων, που αποδίδουν το πνεύμα και το κλίμα της ξεχωριστής εκείνης περιόδου, καθώς «ο αγώνας ήταν επίπονος, οι κακουχίες ανείπωτες και οι ημέρες και νύχτες του πολέμου ατελείωτες», όπως εύστοχα τόνισε, μεταξύ άλλων, η συντονίστρια της εκδήλωσης φιλόλογος καθηγήτρια Στέλλα Βουζάνα.

Η παρουσίαση προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και ανάτασης του εθνικού φρονήματος και του αισθήματος υπερηφανείας σε όσους παρέστησαν στην εκδήλωση.

Και τούτο, διότι παράλληλα συνειδητοποίησαν το μέγεθος της θυσίας όσων πολεμιστών έχασαν την ζωή τους ή τραματίσθηκαν ή επέστρεψαν στα σπίτια τους από το μέτωπο καθώς «στην μακραίωνη Ιστορία του τόπου μας υπάρχουν σταθμοί έξαρσης αγώνων και θυσιών, που καταξιώνουν, που τον φέρνουν πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιστορία, στιγμές που το φώς χύνεται στις ψυχές των ανθρώπων και συνειδητοποιούν την ιστορικότητα του χρέους», όπως τόνισε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του συλλόγου μας Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη.

Οι ήρωες των εθνικών αγώνων, κάθε τέτοια ημέρα προβάλλουν μπροστά μας τα ιδανικά τα οποία χαρακτηρίζουν τον Έλληνα εδώ και 3.000 χρόνια, όπως:

-Η αγάπη για την ελευθερία

-Το φιλότιμο

-Η αξιοπρέπεια

-Το χρέος απέναντι στην Ιστορία

-Η αγάπη στον Θεό και την Πατρίδα

Τούτοι οι Ήρωες δεν πέθαναν. Κοιμώνται. Κοιμώνται στα χιόνια, και ο σύλλογός μας και τα μέλη του όχι μόνον το αναγνωρίζουν αλλά και το τιμούν, όπως έπραξαν και φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.