Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

"Αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές εκλογές"

Γράφει ο Γιάννης Θεοδ. Τσογγίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κιλκίς
Πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Πρώην Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κιλκίς
Η κλεψύδρα του χρόνου (δεν υπάρχει και άλλου είδους κλεψύδρα εδώ που τα λέμε) άρχισε να μετράει αντίστροφα για τις Δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019. Περίπου 200 ημέρες απέμειναν μέχρι τότε.

Το ευχάριστο της ιστορίας αυτής είναι ότι επιτέλους απέρχεται ο σημερινός Δήμαρχος Σισμανίδης και οι γύρω από αυτόν παίρνοντας μαζί τους όλο αυτό το πρωτόγνωρο ύφος εξουσίας που όλοι βιώσαμε και που εμένα προσωπικώς με απωθεί έντονα και θα το θυμάμαι για όσο ζω.

Το δυσάρεστο βεβαίως έως και παρακμιακό είναι ο τρόπος που νωρίς-νωρίς ξεφυτρώνουν οι υποψηφιότητες για τη νέα περίοδο και ιδιαιτέρως στο χώρο της Ν.Δ.. 


Όλοι αυτοί σοβαροί, σχετικώς σοβαροί, σχετικώς φαιδροί έως και φαιδροί συνωστίζονται διαγκωνιζόμενοι για το ποιος θα πάρει την πρωτοκαθεδρία ή να πάρει θέση προτεραιότητας σαν να πρόκειται για το Χρηματιστήριο. Προφανώς, αφού η Ν.Δ. είναι η μεγάλη παράταξη και πανελληνίως, αλλά και στο Κιλκίς με συμπαγή βάση πάνω από 25%. 

Με το ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται κανείς, αφού πρόκειται για μικρό Κόμμα και στο Κιλκίς ακόμη μικρότερο με ένα συμπαγή πυρήνα που δεν ξεπερνά το 5% πανελληνίως. Όμως θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη απόσταση από το σημείο να στοχεύουν οι περισσότεροι στη μεγάλη και σίγουρη «ψαριά» ψήφων της Ν.Δ. μέχρι το σημείο να κινδυνεύει με γελοιοποίηση το Κόμμα επειδή κάποιοι έτσι θέλουν, μη εξαιρούμενης της ΝΟ.Δ.Ε. και του βουλευτικού γραφείου. 

Αυτή η ιστορία με το χρίσμα ή τη στήριξη της Ν.Δ. κατήντησε μία γραφική κατάσταση. Χρίσμα ή στήριξη ψάχνουν όσοι δεν είναι αυτόφωτοι και έχουν μικρή κοινωνική και πολιτική εμβέλεια ή θέλουν τα εύκολα και ανέξοδα. Το χρίσμα δεν αποτελεί προγραμματική θέση για να την επικαλούνται, ούτε πολιτικό επιχείρημα προς συζήτηση. 

Το χρίσμα απλώς είναι το δεκανίκι για ανίκανους και πονηρούς και όποιοι το επικαλούνται μόνο ζημία θα κάνουν στην προσπάθειά τους, αλλά δικό τους πρόβλημα βεβαίως αρκεί η Ν.Δ. να δείξει αντανακλαστικά για να προστατευθεί το κύρος και η συνοχή της.

Κατά τα άλλα δεν ακούσαμε ούτε ένα λόγο για την σημερινή κακοδιοίκηση του Δήμου, δεν ακούσαμε ή δε διαβάσαμε να γίνεται μνεία στα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο, όπως τα έργα υποδομής (καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση, περιβάλλον-φυσικοί χώροι, φωτισμός, κατάσταση οδικού δικτύου κλπ), η ανεργία και ιδίως των νέων τη στιγμή που ένα ίσως 30% των Κιλκισιωτών και μάλιστα των παραγωγικών ηλικιών έχει μεταναστεύσει αναγκαστικώς κάτι που οι περισσότεροι δε θα το φαντάζονταν πριν 10 χρόνια, ούτε το είχαν στο πρόγραμμα της ζωής τους, το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας, το προσφυγικό κλπ. 

Αντιθέτως όσοι ξύπνησαν και είδαν τον εαυτό τους υποψήφιο Δήμαρχο με μεγάλα κούφια λόγια που θυμίζουν εκθέσεις ιδεών και κυρίως παραπέμπουν σε άλλες εποχές του παλαιοκομματισμού και του μαυρογιαλουρισμού, προσπαθούν να κάνουν γνωστά τα σχέδιά τους. 

Και σχεδόν όλοι αυτοί έχουν ως επωδό το αυτονόητο «όλοι μαζί μπορούμε». Και αναρωτιέμαι αφού όλοι μαζί μπορούμε γιατί όλοι αυτοί δεν έχουν το σθένος να μπουν κάτω από την ομπρέλα του ενός και να διορθώσουμε και αναδείξουμε το Κιλκίς όλοι μαζί;

Και δεν εμφανίζονται μόνο υποψήφιοι Δήμαρχοι, αλλά άρχισαν να εμφανίζονται και υποψήφιοι Σύμβουλοι και ζητούν και ψήφο! Τόσο άγχος για να εκλεγούν; 

Και υπάρχουν και αυτοί που διαλαλούν ότι έχουν εξασφαλισμένες θέσεις Αντιδημάρχων για 4 χρόνια λες και αυτά είναι τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες! 

Και υπάρχουν και δύο ιδιαίτερες τάξεις ήδη δημοτικών συμβούλων, τα ορφανά της πλευράς Σισμανίδη που ψάχνουν νέα στέγη προφανώς ευχαριστημένοι από την προσφορά τους στον τόπο και τους πολίτες (ας σταματήσουν πρώτα κάποιοι να χρησιμοποιούν σκανδαλωδώς τα δημοτικά αυτοκίνητα σε βαθμό προκλητικό και μετά να έχουν τα μούτρα να υπόσχονται τη σωτηρία του Κιλκίς πάλι) και οι μνηστήρες της εξουσίας της πλευράς Τονικίδη που ονειρεύονται μεγαλεία!

Αυτό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται αυτήν την στιγμή, εντελώς πλασματικό και εκτός της σκληρής πραγματικότητας που ζει ο κόσμος και το αμείλικτο ερώτημα είναι ποιος θα σώσει το Κιλκίς από τους αυτόκλητους σωτήρες του.

Κλείνω με δύο παρατηρήσεις και μία πρόβλεψη:

Κανένας σοβαρός άνθρωπος κάτω των 55 ετών και δη επιστήμονας που θα έπρεπε να ασχοληθεί με την καριέρα του την σήμερον ημέραν δεν θα κατέβαινε για Δήμαρχος σε κανένα σημείο της χώρας εκτός και αν έχει άλλα στο μυαλό του δηλ, να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα, κοινωνικό μπόι και ό,τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς.

Κανένας σοβαρός άνθρωπος δε βάζει μπροστά τον εαυτό του στήνοντας το προσωπικό «μαγαζάκι» του στη λογική του «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν» ως ο μοναδικός πεφωτισμένος και μάλιστα 7 μήνες πριν τις εκλογές! 

Το καλύτερο αποτέλεσμα θα έρθει μέσα από συνέργιες, συνεννοήσεις, διαβουλεύσεις, κοινό προβληματισμό για τον εντοπισμό των αδυναμιών και την προδιαγραφή των στόχων προόδου. Είναι δηλαδή υπόθεση πολλών και όχι ενός.
Η πρόβλεψη είναι ότι αρκετοί από αυτούς που δήλωσαν υποψήφιοι Δήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι έως και υποψήφιοι πλανητάρχες δεν θα υπάρχουν καν στο προεκλογικό τοπίο! 

Τα σοβαρά έρχονται και θα εμφανισθούν με την αλλαγή του χρόνου. Μέχρι τότε συνιστώ σε όλους αυτούς νηστεία και προσευχή, ας προσπαθήσουν να βελτιώσουν το «γνώθι σαυτόν» τους και ας κάνουν και λίγη αυτοκριτική ιδιαιτέρως όσοι ήδη διετέλεσαν σε θέσεις ευθύνης στο πρόσφατο ή το απώτερο παρελθόν και μόνο περήφανοι δεν πρέπει να είναι γι’ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.