Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Η «Καπναποθήκη» του Κιλκίς

Της Πάολας Χαραλαμπιδου
Την έχουμε ακούσει ως Αυστριακή, Ελληνοαυστριακή, ακόμη και ως Αυστραλιανή! Ο λόγος για την ανακαινισμένη Καπναποθήκη της «Αυστροελληνικής», που βρίσκεται στην οδό Ν. Παναγιώτου 50, στην πόλη του Κιλκίς.

Βουβός μάρτυρας όχι μόνο της ιστορίας της πόλης, αλλά και της βιομηχανικής, οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξής της, το κτίριο μετρά σχεδόν 100 χρόνια ζωής. Κτίστηκε το 1920 ενώ ήταν γνωστό και ως WICKS από το όνομα του Γερμανού αρχιτέκτονα που το σχεδίασε. 


Ανήκε στον εβραϊκής καταγωγής Δαυίδ Φαρατζή και νοικιάστηκε αργότερα στην «Αυστροελληνική Εταιρεία Καπνού Α.Ε.», έναν από του μεγαλύτερους καπνεμπορικούς οίκους της εποχής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ως καπνομάγαζο λειτούργησε μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η καπναποθήκη της «Αυστροελληνικής Εταιρείας» που είχε χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, παραχωρήθηκε για χρήση 99 ετών στο Δήμο Κιλκίς το 1996, επί δημαρχίας τότε Τάσου Αμανατίδη. 

Ενέργειες για αξιοποίηση του κτιρίου προς όφελος των δημοτών, έγιναν από την δημοτική αρχή του Δημήτρη Τερζίδη, ενώ το 2011 επί διοίκησης Ευάγγελου Μπαλάσκα και με τις απαραίτητες τροποποιήσεις, το έργο "Ανακαίνιση και επανάχρηση καπναποθήκης αυστροελληνικής στην πόλη του Κιλκίς" εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013» (ΕΣΠΑ). 

Η σύμβαση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 1.449.663,78 ευρώ,
υπογράφηκε στα τέλη του 2011 από το δήμαρχο Κιλκίς και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Το κτίριο περατώθηκε τον Απρίλιο του 2013 και εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2014.

Σήμερα λειτουργεί ως στέγη πολιτισμού (φιλοξενεί εκδηλώσεις, εκθέσεις, ομιλίες κτλ) και αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο-κόσμημα, ξεχωριστής ομορφιάς, από τα ελάχιστα της πόλης. Ωστόσο, μετά από 5 χρόνια λειτουργίας επικρατεί ακόμα σύγχυση στους δημότες ως προς την ονομασία του. Εξού και οι πολλές και διάφορες «ομόηχες» παραλλαγές της «Αυστροελληνικής» που ακούμε κατά καιρούς.

Ίσως λοιπόν η πρόταση του πρ. Δημάρχου Τάσου Αμανατίδη προς τη δημοτική αρχή για χρήση μόνο του ονόματος «Καπναποθήκη», να είναι και η πλέον ενδεδειγμένη. Έτσι, όχι μόνο θα σηματοδοτηθεί η ιστορικότητα του κτιρίου και η σύνδεσή του με την πόλη, αλλά θα απλοποιηθεί και η ονομασία του στη μνήμη των Κιλκισιωτών.

Παράλληλα όμως με την εν λόγω πρόταση, ο Δήμος Κιλκίς οφείλει να εστιάσει επιτέλους και στον ανεπαρκή εκθεσιακό φωτισμό του κτιρίου, που δημιουργεί μονίμως ένα αφιλόξενο περιβάλλον και θέτει εμπόδια στην επικοινωνία των εκάστοτε εκθετών καλλιτεχνών- δημιουργών με τους επισκέπτες τους.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.