Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

"Ψήφος απόδημων Ελλήνων: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ερίζουν για το χθες"

Ανακοίνωση
Δικτύου Ριζοσπαστών
Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται και πάλι για τη ψήφο των αποδήμων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ερίζουν για ένα θέμα που θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί πριν από χρόνια.
Σήμερα το ζητούμενο θα πρέπει να είναι κάτι σημαντικά ευρύτερο. Οι απόδημοι Έλληνες να ψηφίζουν απόδημους Έλληνες για την ελληνική Βουλή.

Συγκεκριμένα το Δίκτυό μας καταθέτει την παρακάτω πρόταση: 

«Η επόμενη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να προβλέπει την εκπροσώπηση των αποδήμων Ελλήνων στο εθνικό μας κοινοβούλιο.

Με άλλα λόγια οι απόδημοι Έλληνες πρέπει να ψηφίζουν απόδημους Έλληνες, που θα τους εκπροσωπούν στην ελληνική βουλή.

Άλλες χώρες με χαμηλότερα ποσοστά αποδήμων σε σχέση με τον πληθυσμό του κέντρου τους το έχουν ήδη προβλέψει.

Αναφερόμαστε ενδεικτικά στην Ιταλία στην οποίαν μετά από συνταγματική αναθεώρηση του 2001 εκλέγονται 12 βουλευτές σε βουλή των 630 εδρών και στη Γαλλία όπου μετά από συνταγματική αναθεώρηση του 2008 εκλέγονται 11 βουλευτές σε βουλή των 577 εδρών καθώς και 12 γερουσιαστές.

Για τη χώρα μας οι εκλογικές περιφέρειες, ο αριθμός των εκλεγομένων και ο τρόπος διεξαγωγής ψηφοφορίας, πρέπει να είναι αντικείμενο διαβούλευσης με όλους που θα πρέπει να έχουν άποψη για το θέμα αυτό. Η δική μας πρόταση είναι για εκλογικές περιφέρειες Ευρώπης (με 4 έδρες), Βορείου Αμερικής (με 4 έδρες), Νοτίου Αμερικής (με 1 έδρα), Ασίας (με 2 έδρες), Αφρικής (με 2 έδρες) και Ωκεανίας (με 2 έδρες).

Ο αριθμός αυτών των εδρών προστίθεται στον όποιον αριθμό – μειωμένων- εδρών προβλέψει η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Με τη δυνατότητα αυτή θα υπάρξει ουσιαστική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του απανταχού ελληνισμού, ο «ορίζοντας» του εθνικού κέντρου ανοίγει και οι απόδημοι Έλληνες «έρχονται» πιο κοντά στο εθνικό κέντρο.
Κι αυτό θα είναι εξαιρετικά θετικό για όλους».

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για το ποιοι "πρέπει" ή "δεν πρέπει" να ψηφίζουν, και κάθε μία έχει τα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματά της. Για να γίνει όμως αυτή η συζήτηση πρέπει πρώτα να αναθεωρήσουμε την έννοια του "απόδημου Έλληνα" ώστε να συμβαδίζει με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι με τον 2ης γενιάς μόνιμο μετανάστη στην Αυστραλία όλους αυτούς που έφυγαν προσωρινά λόγω της κρίσης για να δουλέψουν σε μια άλλη χώρα ή όλους εκείνους που λόγω της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας μετακινούνται τακτικά και δεν ζουν συνεχώς στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που ένας πολίτης είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και έχει το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει να ψηφίσει, είναι απαράδεκτο να εκμεταλλεύομαστε την απόσταση/κόστος που τον χωρίζει από την κάλπη για να του αφαιρέσουμε το δικαίωμα του εκλέγειν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.