Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Οκτώβρης, ο μήνας κατά του καρκίνου του μαστού

Γράφει η Γεωργία Κολεσιώτου*
Η μαστογραφία θα πρέπει να είναι η ετήσια προληπτική εξέταση ρουτίνας κάθε γυναίκας άνω των 35 ετών και η ψηλάφηση η μηνιαία “συνήθεια” αυτής.

Για τον σκοπό αυτό ο Οκτώβρης έχει καθιερωθεί πια παγκοσμίως ως μήνας κατά του καρκίνου του μαστού κατά τον οποίο οι φωταγωγήσεις κτιρίων, οι πεζοπορίες, οι ομιλίες ενημέρωσης και τα ροζ φιογκάκια υπενθυμίζουν σε κάθε γυναίκα το ραντεβού της με τον μαστογράφο γιατί η μαστογραφία είναι μία προληπτική εξέταση η οποία πολλές φορές έσωσε, σώζει και θα σώζει ζωές.

Όμως και οι άντρες θα πρέπει να προσέχουν γιατί ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση αλλά σε ποσοστό 1% αγγίζει και το ανδρικό φύλο.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλες και όλοι ότι η αυτοεξέταση, η μαστογραφία και ο υπέρηχος στο στήθος μας δεν είναι ντροπή αλλά θέληση για ζωή. Η παραμικρή απειλή ιδίως στα αρχικά στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά, σωματικά και σιγουρότατα ψυχολογικά.

Ευχαριστώ τους χειρουργούς μαστού της Κλινικής “ΓΕΝΕΣΙΣ” Γιώργο Συμπιλίδη και Σοφία Τριανταφυλλίδου καθώς και τον Πρόεδρο της Κλινικής Γιώργο Φραγγίδη που με στήριξαν στη νέα μου συνάντηση με τον καρκίνο του μαστού στις 10 Οκτώβρη 2017. Τρεις γιατροί κιλκισιώτικης καταγωγής (Ευκαρπία – Λεβεντοχώρι – Μελισσουργιό) με τους οποίους αισθάνεσαι σιγουριά και έτοιμη για οποιαδήποτε μάχη.

Ο Οκτώβρης του 2017 για μένα προσωπικά ήταν πράγματι ο μήνας ενάντια στον καρκίνο του μαστού και η κατά μέτωπον επίθεση θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες με τις κατάλληλες θεραπείες που θα ακολουθήσουν καθ' υπόδειξη του ογκολόγου γιατρού.

Το μήνυμά μου σε όσες και όσους βίωσαν, βιώνουν ή... θα βιώσουν τον καρκίνο είτε οι ίδιοι προσωπικά όπως εγώ, είτε μέλη της οικογενείας τους, είτε φίλοι τους, είναι ότι εκτός από την χειρουργική επέμβαση και τις θεραπείες έχουμε και άλλα όπλα που είναι ακαταμάχητα:

- Πίστη στο Θεό

- Εμπιστοσύνη στους γιατρούς

- Αισιοδοξία στα ύψη

- Δύναμη σε μόνιμη βάση

- Χαμόγελο διαρκείας

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω είναι σίγουρα το καλύτερο “κοκτέιλ” που μπορεί να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον καρκίνο εξουδετερώνοντας ταυτόχρονα κάθε είδους καρκίνωμα.

* Γεωργία Κολεσιώτου
Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας
"ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.