Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Καφεΐνη, αθλητισμός και απόδοση


Του Κώστα Πουντζουκίδη
Η καφεΐνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε πολλές από τις τροφές και ποτά που καταναλώνουμε καθημερινά (καφές, τσάι, σοκολάτα, χυμοί με καφεΐνη).
Είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Διεγείρει τη λειτουργία της καρδιάς, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και την έκκριση της αδρεναλίνης.

Η αδρεναλίνη σε συνδυασμό με την καφεΐνη επιφέρουν μυϊκή συστολή, αυξάνουν την διάσπαση μυϊκού - ηπατικού γλυκογόνου, και αυξάνουν την απελευθέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων.

Κατά την ηρεμία η επίδρασή τους είναι η αύξηση της συγκέντρωσης των ελεύθερων λιπαρών οξέων στο αίμα.

Η καφεΐνη χρησιμοποιείται έντονα από αθλητές, γιατί βελτιώνει την αθλητική απόδοση. Η απουσία σοβαρών παρενεργειών καθιστά την καφεΐνη από τα δημοφιλέστερα συμπληρώματα της αθλητικής διατροφής.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιτρέπει την κατανάλωση μικρής όμως ποσότητας καφεΐνης.

Η πρόσληψη 3-8 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ,προτείνεται έτσι ώστε η απέκκριση μέσω των ούρων να μην υπερβαίνει τα νόμιμα όρια.

Μελέτες δείχνουν ότι η μέγιστη συγκέντρωση καφεΐνης ανιχνεύονται σε 15- 20 λεπτά μετά τη λήψη. Συνεπώς, ο ιδανικός συγχρονισμός πρόσληψης καθορίζεται σε 40-60 λεπτά πριν την έναρξη της δραστηριότητας.

Η πρόσληψη καφεΐνης βελτιώνει την αερόβια αντοχή σε δραστηριότητα διάρκειας έως 60 λεπτών, καθώς και η ταχύτητα και η δύναμη μπορεί επίσης να είναι αυξημένη λόγω της καφεΐνης. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο για δραστηριότητες υψηλής αντοχής διάρκειας 90 λεπτών και άνω.

* Πουντζουκίδης Κωνσταντίνος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ

Ειδικότητες Γ.Γ.Α.
➤Tae kwon do - Kick Boxing -Πυγμαχία -Σωματική Διάπλαση
➤Προπονητής Muay Thai 
➤Προπονητής Ομάδας tae kwon do, Λιμενικού Σώματος 
➤Προπονητής Αθλητικού Συλλόγου Άθλος Κιλκίς 
➤10 έτη Προπονητής Αυτοάμυνας Ομάδας Ειδικίν Αποστολών Λ.Σ./ΚΛΘ
➤Πρόεδρος για την Ελλάδα της WAKF Kick boxing 
➤Ιδρυτής και Μέλος του Ελληνικού Συστήματος Στρατιωτικής και Αστυνομικής Αυτοάμυνας και Μάχης Επαφής Όλων των Στυλ.(Ε.Ο.Μ.Ε.)
➤Πρωταθλητής και Κυπελλούχος tae kwon do -Kick Boxing 
➤Παγκόσμιος Πρωταθλητής Kick Boxing Wasco τα έτη 2008 και 2009
Διαιτητής Πυγμαχίας Γ.Γ.Α.AIBA(ΕΟΠ) 
Διαιτητής Kick Boxing (ΠΟΚ)Διαιτητής Ε.Ο.Π.Τ.Διαιτητής Ε.Ο.Μ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου