Γράφει ο Ιωάννης Λιναρδάκης
Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΙ.Δ.Ε. Κιλκίς
Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΙ.Δ.Ε. Κιλκίς
H σύγχρονη πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από ραγδαίες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, που επηρεάζουν με απρόβλεπτο τρόπο τη σταδιοδρομία αλλά και γενικότερα την προσωπική και οικογενειακή ζωή.
Ο κόσμος της εργασίας συνεχώς μεταβάλλεται, με αποτέλεσμα το άτομο να αντιμετωπίζει συχνά σοβαρές προκλήσεις, όπως το να κάνει επαγγελματικές επιλογές σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στο χώρο της εργασίας, να βρει αλλά και να διατηρήσει μια θέση εργασίας, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα της σταδιοδρομίας του αλλά και γενικότερα της προσωπικής του ζωής, να διαχειριστεί τις συχνές εναλλαγές μεταξύ εκπαίδευσης, εργασίας και ανεργίας και να επανασχεδιάσει την επαγγελματική μας πορεία, όταν χρειάζεται.
Οι προκλήσεις αυτές για θέματα σπουδών και σταδιοδρομίας είναι κοινές για το μαθητή, για το νέο, το φοιτητή, σπουδαστή αλλά και για τον ενήλικα εργαζόμενο. Η δεξιότητα «ετοιμότητα στο τυχαίο» είναι μια διαφορετική προσέγγιση της σταδιοδρομίας.
Συνίσταται στο να αναγνωρίζουμε, να δημιουργούμε και να αξιοποιούμε τις τυχαίες καταστάσεις και τα αποτελέσματά τους και είναι ένας τρόπος να διαχειρίζεται κανείς αποτελεσματικά όχι μόνο τα θετικά αλλά και τα αρνητικά απρόοπτα γεγονότα της ζωής του.
Έτσι, το άτομο είναι προετοιμασμένο για το τυχαίο, χωρίς να αφήνει τίποτε στην «τύχη», δημιουργώντας ευκαιρίες μέσα από τις αποτυχίες. Σημαντικά στοιχεία είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε πιθανές ευκαιρίες, να ξεπερνάμε τις δυσκολίες οι οποίες μας εμποδίζουν να δράσουμε, να μη σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε και να μη φοβόμαστε τα λάθη και την αποτυχία.
Η αξιοποίηση της ετοιμότητας στο τυχαίο αποτελεί μια άλλη οπτική στην επαγγελματική συμβουλευτική, η οποία συμβάλλει στην επίτευξη της ευτυχίας, της πληρότητας και της ισορροπίας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.