Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Φραγγίδης:"Όσα δεν είπε ο πρωθυπουργός"

Του Γιώργου Φραγγίδη
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ο απολογισμός για τη χώρα και τους πολίτες είναι τουλάχιστον καταστροφικός. Αρχικά προσπάθησαν να μας πείσουν ότι πρέπει να πανηγυρίσουμε αφού μετά από μια "σκληρή" διαπραγμάτευση το τελευταίο διάστημα, κατάφεραν μια αναδιάρθρωση του χρέους που τα οφέλη θα φανούν μετά από 35 χρόνια (το 2060 κέρδη 45 δις) και για ένα πλεόνασμα που ούτε στα πιο τρελά όνειρα του πιο αισιόδοξου υπουργού μπορεί να επιτευχθεί. 

Στην πραγματικότητα όμως η απόφαση του Eurogroup είναι πολύ πίσω από αυτήν που ήδη η χώρα είχε εξασφαλίσει το 2012 για το χρέος. Δεν δίνεται ουσιαστική λύση ενώ δυστυχώς η Κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα με τα πρωτογενή πλεονάσματα, τη μόνιμη επιτροπεία, τον κόφτη και το δημόσιο πλούτο ενέχυρο για 100 χρόνια.

Και όταν είδαν ότι το επικοινωνιακό πυροτέχνημα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, επιστρατεύθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ένα νυχτερινό διάγγελμα για να ανακοινώσει τι;

Ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους που το βάφτισε 13η σύνταξη. Μόνο που δεν πρόκειται για 13η σύνταξη αφού αφορά μόνο ένα εφάπαξ επίδομα. 13η σημαίνει μόνιμο μέτρο και βέβαια προυποθέτει να μην είχει κόψει τη 12η με τις περικοπές των συντάξεων.

Όμως επειδή δεν πρέπει να μας διακρίνει η μιζέρια (κάτι που δυστυχώς διέκρινε τον κ. Τσίπρα το 2014 σε αντίστοιχο επίδομα που εδόθη), γνωρίζοντας πως οι συμπολίτες μας που τους αφορά το έχουν ανάγκη, στηρίζουμε αυτή την ενέργεια.

Για το ΕΚΑΣ όμως που έχασαν οι συνταξιούχοι ούτε κουβέντα.

Για τους έμμεσους φόρους που κλήθηκαν να πληρώσουν, σιωπή.

Για την αύξηση της εισφοράς υγείας στις συντάξεις, καμία αναφορά.

Και φυσικά καμία κουβέντα για την πολύπαθη μεσαία τάξη που μέσω των συνεχών υφεσιακών μέτρων και των φόρων, οδηγείται στην φτωχοποίηση.

Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν έμαθε ότι οι εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες αυξάνονται στο 38%.

Δε έμαθε ότι όσοι δουλεύουν με μπλοκάκι θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρη την εισφορά του 27% μόνοι τους.

Δεν έμαθε ότι οι αγρότες θα πληρώσουν 188 εκατομμύρια ευρώ αυξημένες εισφορές 18 μηνών σε διάστημα μόλις ενός έτους και νέα αύξηση στον ΕΦΚ καυσίμων.

Δεν έμαθε ότι τα μέσα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν και άλλες αυξήσεις στον ΦΠΑ, ύψους €437 εκ. και άλλες αυξήσεις σε φόρους φυσικών προσώπων €1,1δισ.

Δεν έμαθε για το 1 εκατομμύριο ανέργους.

7,2 δισ. έφυγαν από την τσέπη των Ελλήνων με το μνημόνιο του κ. Τσίπρα μέσα σε δύο χρόνια.

Ακόμα και το περίφημο πλεόνασμα του 1,1 δισ. πάνω από το στόχο -άλλο ένα καύχημα της κυβέρνησης- προέρχεται από την αφαίμαξη των πολιτών. Και όμως ο πρωθυπουργός δε δίστασε να καμαρώσει που επιστρέφει σε ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού 620 εκατομμύρια.

Και περιμέναμε με αγωνία μήπως πει κάτι για αυτούς το Σάββατο το βράδυ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Τίποτα όμως. Μάταια περιμέναμε.

Αυξημένος ΦΠΑ και φόροι στο πετρέλαιο, στα καύσιμα , στο τηλέφωνο, στα τσιγάρα, στον καφέ, περικοπές κοινωνικών δαπανών και αυξήσεις στις εισφορές των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό ήταν το μήνυμα της κυβέρνησης με τον προϋπολογισμό του 2017. Φόροι, φόροι, φόροι.

Υπάρχει όμως άλλος δρόμος; Υπάρχει. Ο δρόμος που προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο δρόμος της Ανάπτυξης.

Με ρήξεις και τομές στο φορολογικό σύστημα, στα κόκκινα δάνεια, στη δημόσια διοίκηση.

Αν δεν έρθουν επενδύσεις και δε δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από το τούνελ της κρίσης.

Προτείνουμε μια εθνική γραμμή και τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση.

Χρειάζεται όμως η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα επιβάλλει την εθνική συνεννόηση και την εθνική γραμμή εξόδου απο την κρίση.

Χρειάζεται η αλλαγή πολιτικής και αλλαγή κυβέρνησης.

Αυτό πιστεύουμε ότι είναι ωφέλιμο για την ελληνική κοινωνία.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε με ασφάλεια να βγούμε από την κρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.