Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Νέο νόμισμα των 2 € θα απεικονίζει τον Γορτύνιο Δημήτρη Μητρόπουλο!

Πηγή: www.kalimera-arkadia.gr
Με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και φέρνει στη δημοσιότητα το «Καλημέρα Αρκαδία» τίθενται σε κυκλοφορία νέα αναμνηστικά μεταλλικά κέρματα κυκλοφορίας των 2€, σε δύο παραστάσεις, με θέμα τα: α) «120 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Μητρόπουλου» και β) «150 χρόνια από την πυρπόληση της Μονής Αρκαδίου».

Περιμετρικά στο δακτύλιο του κέρματος τίθενται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. - Στον εσωτερικό κύκλο του κέρματος (πυρήνα) απεικονίζεται με φόντο επαναλαμβανόμενο μοτίβο από νότες, το πορτρέτο του Δημήτρη Μητρόπουλου. - Εντός του πυρήνα, περιμετρικά του θέματος, αριστερά, αναγράφονται οι λέξεις «120 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝ- ΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» - Εντός του πυρήνα και αριστερά, αποτυπώνεται το έτος κοπής «2016» και το ανθέμιο (έμβλημα) του Ελληνικού Νομισματοκοπείου. - Εντός του πυρήνα και κάτω δεξιά, αποτυπώνεται το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γιώργος Σταματόπουλος).

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος ήταν διεθνούς φήμης αρχιμουσικός, συνθέτης και πιανίστας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά καταγόταν από την Μελισσόπετρα Γορτυνίας.

Υπήρξε Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και της Ορχήστρας του Συλλόγου Συναυλιών, ενώ διεύθυνε τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μινεάπολης, στην οποία παρέμεινε επικεφαλής έως το 1949, καθιστώντας τη μία από τις κορυφαίες ορχήστρες των ΗΠΑ.

Ακολούθησε Διευθυντής στη Συμφωνική της Νέας Υόρκης.

Έγραψε περίπου 40 έργα για ορχήστρα, πιάνο και φωνή, καθώς και μία όπερα («Αδελφή Βεατρίκη». Είναι ο πρώτος Έλληνας συνθέτης που χρησιμοποίησε στο έργο του «Οστινάτα για βιολί και πιάνο» (1926-1927) αυστηρά δωδεκαφθογγική τεχνική.

Στις 2 Νοεμβρίου 1960 ο μεγάλος Έλληνας μαέστρος πέθανε από καρδιακή προσβολή πάνω στο πόντιουμ της Σκάλας του Μιλάνου, κατά τη δοκιμή της «Τρίτης Συμφωνίας» του Μάλερ. Είχαν προηγηθεί δύο καρδιακά επεισόδια, το 1953 και το 1959. Όσο ζούσε, αλλά και στη διαθήκη του, είχε εκφράσει την επιθυμία η σορός του να καεί και η τέφρα του να διακομισθεί στην Ελλάδα.

Η καύση έγινε στο Λουγκάνο και η τέφρα του μεταφέρθηκε στην Αθήνα. 
Ύστερα από μια επίσημη, αλλά και συγκινητική τελετή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η τέφρα του Δημήτρη Μητρόπουλου έμεινε για κάποιο διάστημα στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Α' Νεκροταφείο, σε τάφο που παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων και κατασκεύασε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.