Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Εξαρθρώθηκε δίκτυο που διακινούσε νοθευμένο ελαιόλαδο

Ο Ε.Φ.Ε.Τ, συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του Ελληνικού Ελαιολάδου, εντόπισε και σε συνεργασία µε την Οικονοµική Αστυνοµία, ξεκίνησε η διαδικασία εξάρθρωσης συγκεκριµένου δικτύου διακίνησης νοθευµένων ελαιολάδων στη Βόρειο Ελλάδα.


Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση του Ε.Φ.Ε.Τ Κεντρικής Μακεδονίας, συνεργαζόµενη τόσο µε τη Χηµική Υπηρεσία Μακεδονίας – Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τµήµα Α’) που διεξήγαγε τις χηµικές αναλύσεις όσο και µε την Υποδιεύθυνση Οικονοµικής Αστυνοµίας Βορείου Ελλάδος, διαπίστωσε την εµπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισημαίνονταν ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ή ως ελαιόλαδα, ήταν στην πραγµατικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωµατισµένα, αγνώστου προέλευσης.

Ως παρασκευαστής φέρονταν ανύπαρκτο/α φυσικό/ά πρόσωπο/α, κάνοντας χρήση ανύπαρκτου/πλαστού κωδικού τυποποιητικής µονάδας ελαιολάδου (κωδικός EL), ενώ η επισήµανση των προϊόντων παράπεµπε σε τοπωνύµια γνωστά για την ποιότητα του παραγόµενου ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεµία σχέση µε αυτά.

Συγκεκριµένα, πρόκειται για την εµπορική επιχείρηση «ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ» µε έδρα τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και ΑΦΜ 041316453/) Δ.Ο.Υ. Αµπελοκήπων, η οποία διακινούσε σε καταστήµατα λιανικής στη Βόρειο Ελλάδα - ξεπερνούσαν τα εκατό - νοθευµένα µε σπορέλαια και χρωστικές ελαιόλαδα, που αφορούσαν στις εµπορικές επωνυµίες «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» σε συσκευασίες των 5 λίτρων και 1 λίτρου, «ΠΙΘΑΡΙ» και «ΑΡΚΑ Ι» σε συσκευασίες των 5 λίτρων.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προµηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να µην τα καταναλώσουν. Επιπλέον, οι καταναλωτές µπορούν να ενηµερώνονται για τα νοθευµένα ελαιόλαδα που κατά καιρούς εντοπίζονται από τον Ε.Φ.Ε.Τ, επισκεπτόµενοι τον ιστότοπό του, στη σελίδα:
http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/authorities_control/oliveoil.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ συνεχίζει τους ελέγχους στον κρίσιµο και σηµαντικό για την Ελλάδα τοµέα του ελαιολάδου για την εξάλειψη του φαινοµένου της νοθείας και επισηµαίνει για άλλη µια φορά στους καταναλωτές:

α) να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονοµασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθµητικός αριθµός έγκρισης της µορφής EL-40-_ _   o οποίος είναι χαρακτηριστικός της µονάδας τυποποίησης,

β) να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυµους πωλητές και

γ) στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήµανσης, δελεαστικής τιµής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν µε τον ΕΦΕΤ στο 11717.

Οι δε επαγγελµατίες του χονδρικού ή λιανικού εµπορίου ελαιολάδου θα πρέπει να επιλέγουν µε προσοχή τους προµηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγµατικά τους στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιµολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νοµιµότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας. Τονίζεται, ότι σε περίπτωση µη συµµορφώσεων φέρουν, σύµφωνα µε το νόµο, ευθύνη για την οποία και θα τους επιβληθούν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.