Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Εξαιρετική η εκδήλωση του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, "Κιλκίς Προσφύγων Πόλη"

Μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς στο πλαίσιο εορτασμού των “Ελευθερίων” της πόλης του Κιλκίς, το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιουνίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Δημήτριος Τσαντάκης και στη συνέχεια ο Προϊστάμενος του ως άνω Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στο θέμα της εκδήλωσης “Κιλκίς, Προσφύγων Πόλη”, τίτλος ποιήματος του αείμνηστου Κιλκισιώτη Θανάση Χατζημητάκου, ο οποίος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα πολιτιστικά δρώμενα του Κιλκίς, αφιερώνοντας την συγκεκριμένη εκδήλωση ως μνημόσυνο.
Η ενοριακή χορωδία “Άγιος Νέστωρ” τραγούδησε τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες με τη συνοδεία του παραδοσιακού συγκροτήματος “Ιχνηλάτες της παράδοσης” υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και δασκάλου κ. Σάββα Ηλιάδη.

Την εκδήλωση “έντυσε” λογοτεχνικά η φιλόλογος κ. Εύη Παναγοπούλου – Κατσαβάκη, η οποία έκανε μια ιστορική αναδρομή αρχίζοντας από τη νίκη της μάχης του Κιλκίς διαβάζοντας κείμενα από τα βιβλία των: Σταύρου Λίβα “η παλιά μικρή μου πόλη”, Θανάση Βαφειάδη “το χρονικό του Κιλκίς”, Λύσανδρου Φάσσου “Η Στρώμνιτσα από την εποποιία στο δράμα”, Δημήτρη Ψαθά “Γη του Πόντου”, Θωμά Κοροβίνη “55”, Κώστα Βάρναλη “Φιλολογικά απομνημονεύματα”, Διδώς Σωτηρίου “Ματωμένα χώματα”.

Το κατάμεστο από κόσμο Συνεδριακό Κέντρο “πλημμύρισε” από μνήμες και συγκίνηση για την αιματοβαμμένη προσφυγιά, για τις αλησμόνητες πατρίδες, για τον πόνο και τον ξεριζωμό και για τη νέα αρχή που πραγματοποιήθηκε στην Μητέρα Ελλάδα.

Στο επίλογο της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες προς τους συντελεστές της όμορφης αυτής εκδήλωσης που συνέβαλλε εκτός των άλλων και στον εμπλουτισμό γνώσεων για τις Γενοκτονίες και την Προσφυγιά χιλιάδων Ελλήνων, τόνισε χαρακτηριστικά:

 “Η αναζήτηση της ιστορικής παράδοσης προέχει στην καθημερινότητα μας και η άγνοια του μεγαλείου της Ρωμιοσύνης είναι καταστρεπτική για το λαό μας και το μέλλον του. Διδασκόμαστε από το ένδοξο ιστορικό παρελθόν με τα μεγαλεία του αλλά και τα λάθη του και τα χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε και να χτίσουμε ένα λαμπρό μέλλον” και συνέχισε πιο αιχμηρός: 

“Η ημιμάθεια ορισμένων οι οποίοι θέλουν να παριστάνουν τους γνώστες με τις ανιστόρητες θέσεις τους παραποιούν επικίνδυνα την ιστορική πραγματικότητα και αλλοιώνουν κατά το πρότυπον των δυστυχών υπαρχόντων εχθρών μας και την Μικρασιατική Καταστροφή (την μελανότερη σελίδα στην ιστορία των τελευταίων αιώνων), αλλά και την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Ανατολικορωμυλιωτών, των Στενημαχιτών, των Στρωμνιτσιωτών. 

Όσοι και αν προσπαθούν να αλλοιώσουν το φρόνημα των παιδιών μας στα σχολεία η ιστορική αλήθεια λάμπει και θα διαποτίζει σαν νερό που ζωογονεί όλες τις νέες γενεές των Ελλήνων Ρωμιών” για να ψάλλουν άπαντες με προτροπή του τον Εθνικό μας Ύμνο.

Μεταξύ των άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Τσογγίδης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κα. Μαρία Τσοπούλου κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου