Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ειδική Συνεδρίαση της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Με τη συμμετοχή φορέων του ποντιακού ελληνισμού καθώς και θεσμικών και πολιτειακών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του εκ μέρους του Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων, ο προεδρεύων στη συνεδρίαση, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, υπογράμμισε τα ακόλουθα: «η Βουλή των Ελλήνων με βάση τον Ν. 2193/1994 έχει αναγνωρίσει τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η ουσία τέτοιων αποφάσεων έγκειται στο να δικαιωθεί η μνήμη των θυμάτων και να μη χαθεί η ιστορική μνήμη. Είναι σημαντικό επίσης, να πιεστεί η τουρκική δημοκρατία να αναγνωρίσει κρατικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διαδικασία της γέννησής της από τα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Επίσης, ο κ. Κουράκης επεσήμανε πως «η ανάδειξη της έκτασης της καταστροφής και του εγκλήματος μπορεί να συμβάλει ώστε να εξαλειφθούν οι γενεσιουργές αιτίες των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Για όλον τον ελληνικό λαό, η ανάμνηση αυτών των εγκλημάτων στην περίπτωση των Ελλήνων και των Ελληνίδων του Πόντου -και μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και δολοφονημένους, με ανείπωτες καταστροφές και λεηλασίες- αναδεικνύει την ανάγκη της πάλης εναντίον του πολέμου και υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης των λαών. Παράλληλα, η αναγνώριση των εγκλημάτων του παρελθόντος μπορεί να συμβάλει ώστε να πλησιάσουμε τους γείτονες, να κουβεντιάσουμε ειρηνικά για το παρελθόν και να πάρουμε όσα μέτρα χρειάζονται, ώστε τέτοιες αιματηρές τραγωδίες να παραμείνουν στο παρελθόν».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, καθώς και βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.