Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Κοινή έκκληση βαλκανικών οργανώσεων: "Απαιτούμε την κατάργηση του φράχτη!"

Υπογράφει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Τρεις πρόσφυγες πνίγηκαν στον ποταμό Suva Reka την Δευτέρα 14 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να περάσουν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο ταξίδι τους προς την ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή. 


Είμαστε αγανακτισμένοι με αυτό το γεγονός που ήρθε ως συνέπεια του φράχτη από συρματόπλεγμα, ο οποίος στήθηκε από τις αρχές μας στα σύνορα με την Ελλάδα σιωπηλά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και υπό την αιγίδα της ΕΕ. Το μήκος αυτού του διπλού μάλιστα φράχτη είναι περίπου 100 χιλιόμετρα, και, όπως ανακοινώθηκε από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 300 χιλιόμετρα.

Ο φράχτης που ξεκίνησε αρχικά με το πρόσχημα της καλύτερης "διοχέτευσης" και καταγραφής των προσφύγων, ώστε να αποφευχθεί η "παράνομη" είσοδος στην χώρα, έχει πια οδηγήσει στον πλήρη αποκλεισμό των νοτίων συνόρων της. Περιορίζεται έτσι η ελευθερία κίνησης σε χιλιάδες ανθρώπους, καθώς και το δικαίωμά τους για το εγγυημένο από το νόμο άσυλο. Με αυτό τον τρόπο εξαναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. 


Έτσι, τα σύνορα έγιναν ο ιδανικός τόπος για τους δουλεμπόρους που καραδοκούν σε κάθε γωνία, με αποτέλεσμα τις 3 απώλειες στις 14 Μαρτίου, όταν μια ομάδα προσφύγων προσπάθησε να διασχίσει τα σύνορα μέσω του ποταμού Suva Reka.

Η περίφραξη μας εκ των πραγμάτων μας οδηγεί πίσω στο παρελθόν, όταν τείχη χώριζαν πόλεις. Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ήταν υποστηρικτές της πτώσης αυτών των τειχών είναι οι κύριοι υποστηρικτές της ανέγερσης αγκαθωτών συρματοπλεγμάτων σήμερα. Είναι ακόμα πιο ειρωνικό ότι αυτοί οι προστάτες του φράχτη, του φράχτη που περιορίζει την ελευθερία κυκλοφορίας των ανθρώπων, διαπραγματεύονται εντατικά την επικύρωση της συμφωνίας εταιρικής σχέσης Trans-Pacific για το ελεύθερο εμπόριο και τις επενδύσεις. 

Ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των κεφαλαίων, και φράχτες για τους ανθρώπους. Επινοώντας αυτήν την απάνθρωπη πράξη, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα γι' αυτούς είναι μόνο λόγια και οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν καμία αξία.

Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας, ενώ έχει τεθεί σε κίνδυνο η σωματική και ψυχική υγεία όλων όσοι βρίσκονται στα σύνορα: η υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών και των κοριτσιών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Η υγεία των εγκύων και των νεογνών βρίσκεται σε αυτές τις συνθήκες κάτω από το όριο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επίσης έχει αυξηθεί και ο κίνδυνος σεξουαλικής επίθεσης στις γυναίκες και τα παιδιά.

Επιπλέον, ο φράχτης κλείνει σχεδόν εντελώς τον δρόμο και σε ορισμένες ευάλωτες κατηγορίες οι οποίες αναζητούν καταφύγιο από τις διώξεις και το θάνατο που τις περιμένουν στις χώρες καταγωγής τους, όπως είναι για παράδειγμα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ή η LGBT κοινότητα, των οποίων το ήδη αυξημένο υψηλό επίπεδο κινδύνου και η έκθεσή τους στη βία αυξάνεται ακόμη περισσότερο εντός των ομάδων προσφύγων.

Προκειμένου να ανεγερθεί αυτός ο φράχτης, χιλιάδες δέντρα και ένα μεγάλο μέρος του πρασίνου θα καταστραφεί, σε μια χώρα που είναι πρώτη στην Ευρώπη σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην χώρα όπου κατά τα τελευταία χρόνια οι χώροι πρασίνου ζουν τη δική τους σφαγή.

Ο φράχτης θα επηρεάσει επίσης αρνητικά και τα ζώα, τα οποία δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, ή θα πέσουν θύματα των συρματοπλεγμάτων. Με μια πολιτική απόφαση, διαφόρων ειδών οικότοποι θα καταστραφούν, ενώ θα επηρεαστεί και η μετανάστευση των ζώων, που ήδη σταμάτησε. Γι' αυτό εμείς, αγωνιστές για την ελευθερία, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υπεράσπιση της φύσης και την προστασία των ζώων, υψώνουμε δημόσια τη φωνή μας φωνάζοντας “ΟΧΙ στον αγκαθωτό φράχτη!”. 

Όσο υπάρχει ο φράχτης, η προστασία των ανθρώπων που την έχουν ανάγκη θα θεωρείται παράνομη. Χιλιάδες άνθρωποι θα παραμένουν απομονωμένοι στα σύνορα, και, ελλείψει νόμιμων οδών, θα προσφεύγουν όλο και πιο συχνά σε παράνομες και επικίνδυνες εναλλακτικές, που θα ανοίξουν με τη σειρά τους το δρόμο για περισσότερα θύματα.

Απαιτούμε να κατεδαφιστεί ο φράχτης.

Απαιτούμε την κατάργηση του διαχωρισμού και των διακρίσεων που εμποδίζουν παράνομα τους ανθρώπους στα σύνορα να ζητήσουν άσυλο με ασφαλή τρόπο.

Απαιτούμε να μπει ένα τέλος στην καταστροφή του οικοτόπου όλων των έμβιων όντων στην περιοχή των συνόρων. Πολλά είδη που ζουν και στις δύο επικράτειες θα εξαφανιστούν από την περιοχή.

Η απομάκρυνση του φράχτη θα σήμαινε ελευθερία, όχι μόνο σε επίπεδο επιβίωσης, αλλά και την ελευθερία από όλα τα εσωτερικά εμπόδια και τα σύνορα που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ένας καλύτερος και πιο δίκαιος κόσμος που περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους και την ίδια στιγμή τα είδη με τα οποία μοιραζόμαστε το περιβάλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί υψώνοντας τείχη. Ένας πιο δίκαιος κόσμος χτίζεται ρίχνοντας τα τείχη, τόσο τα υλικά όσο και τα πνευματικά. Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εκείνος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν εξίσου για όλους. Η συνείδηση ούτε να δημιουργηθεί μπορεί, ούτε να αναβαθμιστεί, χρησιμοποιώντας τσιπάκια. Και τα έμβια όντα που δεν είναι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους, καθώς και το περιβάλλον το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως αναπόσπαστο τμήμα του όλου βιολογικού οικοσυστήματος.

Καλούμε εσάς ως συνειδητοποιημένα άτομα και οργανώσεις να συμμετάσχετε σε αυτήν την άτυπη συμμαχία. Παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για να ενωθούμε μαζί χτίζοντας γέφυρες και όχι τείχη. Αν θέλετε να εκφράσετε την υποστήριξή σας στην παρούσα επιστολή, στείλτε μας ένα e-mail στο ld.solidarnost@gmail.com με το ακόλουθο θέμα: Αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες / Solidarity with the people on the move.

Υπογράφουν:
·Oργάνωση νεολαίας "Мugra"

·Φοιτητική οργάνωση "Izlez"

·Οργάνωση για την προστασία των ζώων "Anima Mundi"

·Οργάνωση για την προστασία των ζώων από Βέλες

·Οργάνωση για την προστασία των ζώων Στρούγα "Animal Voice"

·Οργάνωση για την προστασία των ζώων "Angelcats"

·H.E.R.A. Σύλλογος για την Έρευνας στην Υγεία και την Εκπαίδευση

·Ένωση για γυναίκες ακτιβίστριες "Tiiiiiit"-Σκόπια

·HOPS- Project“Επιλογές Υγείας” (Σκόπια)

·“Καθαρή Οχρίδα” μη τυπική περιβαλλοντική οργάνωση από την Οχρίδα

·Ανεξάρτητη πρωτοβουλία για την προαγωγή της ισότητας "Πολεμά σαν γυναίκα"

·Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών και Τεκμηρίωσης (CSID)

·Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής - EPI

·Ινστιτούτο Εθνολογίας της Τσεχικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκής και "Antropiktura" (Σύλλογος των κοινωνιολόγων που διενεργούν ανεξάρτητες έρευνες πεδίου με επίκεντρο την οπτική και την αστική ανθρωπολογία)

·Κέντρο για Ανάπτυξη της κοινωνικής ομάδας, Κόσοβο

·KAOS GL, Τουρκία

·SPοD, Τουρκία

·PINK Embassy, Αλβανία

·Ίδρυμα CURE, Βοσνία και Ερζεγοβίνη

·Open Mind Spectrum, Αλβανία

·Juventas, Μαυροβούνιο

·"Plostad Sloboda"- Ένωση για την θεωρία της τέχνης

·Δημοκρατική Ανανέωση για Μακεδονία -DOM, Σκόπια

·Πρωτοβουλία “Καλώς ήρθες” Κροατία

·ERA – LGBTIΈνωση για ίσα δικαιώματα στα Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία

·Ανοικτό κέντρο Σαράγιεβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη

·Ομάδα εργασίας για την κινητικότητα του αριστερού κινήματος "Solidarnost"

·Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.