Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Σε συμφωνία κατέληξαν ΕΕ-Toυρκία για το προσφυγικό

Σε πλήρη συμφωνία με στόχο τον δραστικό περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και την ΕΕ κατέληξαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Τίθεται σε ισχύ την Κυριακή.

Η συμφωνία προβλέπει ότι από την Κυριακή, 20 Μαρτίου, η Τουρκία θα πρέπει να δέχεται πίσω τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Το μέτρο δεν ισχύει για τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη εντός της ελληνική επικράτειας, οι οποίοι θα παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι να τους μετεγκαταστήσουν τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα για κάθε σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει από την Ελλάδα στηνΤουρκία, οι Ευρωπαίοι θα παίρνουν έναν Σύρο από τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ο συνολικός αριθμός αυτών των μετεγκαταστάσεων ορίζεται σε 72.000 άτομα και, όπως τονίζεται, εφόσον συμπληρωθεί αυτός ο αριθμός, οι Ευρωπαίοι θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση.

Η Τουρκία από την πλευρά της θα δέχεται πίσω και όσους δεν δικαιούνται παροχή ασύλου, είτε γιατί προέρχονται από ασφαλείς χώρες είτε από τρίτες χώρες όπου δεν μαίνονται συγκρούσεις. Οι Σύροι που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα και των οποίων η αίτηση απορρίπτεται, θα μπορούν πλέον να προσφεύγουν στα ελληνικά δικαστήρια, ενώ στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα παραμένουν στη χώρα μας. Αναφορικά με τους πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, στα συμπεράσματα της Συνόδου γίνεται αναφορά στην ανάγκη επίσπευσης της μετεγκατάστασης, εντούτοις δεν υπάρχει ρητή δέσμευση.

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, πολιτικά ανταλλάγματα στην Τουρκία
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητάει επιπλέον την παροχή υποστήριξης έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης. Τα κράτη μέλη καλούνται να κάνουν άμεσες συνεισφορές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παρέχουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια.

ΟΙ 28 συμφώνησαν επίσης να επισπεύσουν την χορήγηση των 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τη διαχείριση των Σύρων προσφύγων στους καταυλισμούς. Ως προς τα πολιτικά ανταλλάγματα, η Τουρκία απέσπασε τελικά την επίσπευση της πορείας ένταξής της στην ΕΕ, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε τέλμα. Μέχρι τον Ιούνιο θα ανοίξει ένα κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις, αυτό του προϋπολογισμού, ενώ ΕΕ και Τουρκία στην κοινή δήλωση δεσμεύονται για την ενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας ως προς το άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων.

Αναφορικά με τη βίζα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται ότι θα καταργήσουν την υποχρέωση αυτή για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Η κατάργηση θα ισχύσει από τον Ιούλιο, ωστόσο μέχρι το τέλος Απριλίου η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που προβλέπει η σχετική διαδικασία για τις τρίτες χώρες. Για την κατάργηση υπήρξαν αρχικά πολλές ενστάσεις από τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Γερμανία, αλλά στη συνέχεια κάμφθηκαν. Εντούτοις είναι βέβαιο ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρξουν ακόμη πολλά επεισόδια στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ η Άγκυρα προειδοποίησε ότι χωρίς κατάργηση βίζας δεν υπάρχει συμφωνία για τους πρόσφυγες.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.