Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2016

Ενημέρωση απο τους αστυνομικούς της γειτονιάς Κιλκίς
Η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2016» εορτάζεται παγκοσμίως την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, με το σύνθημα «Ανάλαβε δράση, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!».

Συντονισμένη στην Ελλάδα από το Συμβουλευτικό Όργανο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, η γιορτή και του 2016 προτρέπει εκατοντάδες οργανώσεις να συμμετάσχουν για να βοηθήσει την προώθηση της ασφαλούς, υπεύθυνης και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τα παιδιά και τους νέους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Safer Internet Day (SID) διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάθε Φεβρουαρίου με σκοπό την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών συσκευών, ιδιαίτερα μεταξύ της νεολαίας.

Το τοπίο στην online ασφάλεια έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από μια έμφαση στη δημιουργία ενός «ασφαλέστερου» διαδικτύου για τη δημιουργία ενός «καλύτερου» διαδικτύου. Είτε είμαστε παιδιά και νέοι, γονείς και κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί ή εργαζόμενους σε υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας ή πολιτικοί, όλοι έχουμε ένα ρόλο να διαδραματίσουμε.


Υπερασπιζόμενοι ένα καλύτερο διαδίκτυο, το Ημέρα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παίξουν θετικό ρόλο τους για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται στο internet, παρέχοντάς τους παράλληλα τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε από τους διαδικτυακούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε όλοι να συμβάλουμε:
Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδίκτυο με το να είναι ευγενικοί και με σεβασμό προς τους άλλους όταν είναι online, προστατεύοντας την online φήμη τους (και των άλλων), και με την αναζήτηση θετικών ευκαιριών και εμπειριών στο διαδίκτυο. 

Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρνητικών συμπεριφορών με το να είναι «χρήσιμοι συμπαραστάτες»: υποστηρίζοντας άλλα άτομα όταν αντιμετωπίζουν θέματα online, παίρνουν θέση κατά του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, και με την αναφορά κάθε ακατάλληλου ή παράνομου περιεχόμενο που βρίσκουν. Πάνω απ ‘όλα, τα παιδιά και οι νέοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να πάρουν τη στάση ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος – που συμμετέχουν σε συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του Διαδικτύου, και κάνοντας τη φωνή τους να ακουστεί. 

Γονείς και κηδεμόνες μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο διατηρώντας ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τα παιδιά τους για την online ζωή τους. Στηρίζοντάς τους κατά την προσωπική τους ανάπτυξη στο διαδίκτυο και βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα ή ζητήματα. Αναζητώντας θετικές ευκαιρίες να ασχολούνται με τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, και βοηθώντας τα παιδιά τους για να βρουν και να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας ψηφιακού υλικού. 

Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρνητικών συμπεριφορών με το να ασχολούνται με την online δραστηριότητα του παιδιού τους (ανάλογα με την ηλικία τους), και να δρουν ως πρότυπο θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς, και επίσης αναφέροντας κάθε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο που βρίσκουν. 


Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο εξοπλίζοντας τα παιδιά και τους νέους με τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούν για τον σημερινό κόσμο, δίνοντάς τους ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν – και να δημιουργήσουν – θετικό online περιεχόμενο. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρνητικών συμπεριφορών με την υποστήριξη των νέων, εάν αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα online, δίνοντάς τους την ανθεκτικότητα, την εμπιστοσύνη και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να περιηγηθούν στο διαδίκτυο με ασφάλεια. 

Ο κλάδος του Internet έχει ένα ρόλο να παίξει με τη δημιουργία και την προώθηση θετικού περιεχόμενου και ασφαλών online υπηρεσιών και με την προστασία των χρηστών για να ανταποκριθούν σε τυχόν ζητήματα, παρέχοντας τους σαφείς συμβουλές ασφάλειας, εύκολα στη χρήση εργαλεία ασφάλειας, και γρήγορη πρόσβαση σε υποστήριξη αν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά

Οι υπεύθυνοι και οι πολιτικοί πρέπει να παράσχουν την κουλτούρα στην οποία όλα τα παραπάνω μπορεί να λειτουργήσουν και να ευδοκιμήσουν – για παράδειγμα, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες στα πρόγραμμα σπουδών τα παιδιά να μάθουν, και οι εκπαιδευτικοί να διδάξουν, σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, εξασφαλίζοντας ότι οι γονείς και κηδεμόνες έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες πληροφορίες και τις πηγές στήριξης, και ότι ο κλάδος του Internet ρυθμίζει το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες του. 

Θα πρέπει επίσης να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διακυβέρνηση και τη νομοθεσία, και, τελικά, να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία των παιδιών και των νέων μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία τους στον online κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.