Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις επιπτώσεις της ΚΑΠ στους μικρομεσαίους αγρότες

Δελτίο τύπου ΚΚΕ
Το ξεκλήρισμα των αγροτών που συνεπάγεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και τα νέα μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που πλήττουν τη φτωχομεσαία αγροτιά κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ερώτηση έχει ως εξής :

"Η μελέτη της Eurostat για τον αγροτικό τομέα στην ΕΕ είναι αποκαλυπτική για τους στόχους και τα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στη δεκαετία 2003-2013 στην ΕΕ πάνω από 4 εκατομμύρια αγροτικές εκμεταλλεύσεις (πάνω από μία στις τέσσερις - 27%) εξαφανίστηκαν, ενώ η γεωργική έκταση παρέμεινε σταθερή στα 1,7 δισεκατομμύρια στρέμματα. Για παράδειγμα, στη Σλοβακία, στη Βουλγαρία, στην Ιταλία, τη Τσεχία, την Πολωνία και το Η. Βασίλειο, η μείωση ανήλθε αντίστοιχα σε 67,1%, 61,8%, 48,6%, 42,6%, 34,2% και 34%. Το 55,8% των κατόχων εκμεταλλεύσεων έχει ηλικία άνω των 55 ετών. Στην Ελλάδα το διάστημα αυτό, εξαφανίστηκε το 14% των αγροτικών νοικοκυριών.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν, επίσης, την τάση αύξησης της μέσης έκτασης ανά εκμετάλλευση, την τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της γεωργικής γης και παραγωγής στα χέρια των καπιταλιστών μεγαλοαγροτών, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού για την κερδοφορία, την καπιταλιστική ανάπτυξη που επιταχύνεται με εργαλείο την ΚΑΠ της ΕΕ και οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των μικροπαραγωγών βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα, η επισιτιστική επάρκεια και ποιότητα επιδεινώνονται, το κόστος παραγωγής ανεβαίνει, ενώ η λαϊκή οικογένεια πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα.

Η ΚΑΠ 2014-2020 δίνει τη χαριστική βολή και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, με φοροεπιδρομή στο πενιχρό εισόδημά της, μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και άλλα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες βρίσκονται το διάστημα αυτό σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ΚΑΠ και την πολιτική της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζουν.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών που συνεπάγεται η ΚΑΠ σε συνδυασμό με τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που από κοινού στο πλαίσιο της Τρόικα και του 3ου μνημονίου συνδιαμορφώνουν;".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.