Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ενημέρωση κτηνοτρόφων για την οζώδη δερματίτιδα

Ενημερωτικές συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους του νομού πραγματοποίησε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κιλκίς (Τρίτη 13/10) και στο Πολύκαστρο (Πέμπτη 15/10). Αποκλειστικό θέμα ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων για την νέα επικίνδυνη ασθένεια, που εμφανίστηκε σε βοοειδή της Β. Ελλάδος.

Η οζώδης δερματίτιδα πρωτοεμφανίστηκε στο Νότιο Έβρο και στη συνέχεια προσέβαλε βοοειδή στους Νομούς Ξάνθης, Κομοτηνής και Καβάλας. Πρόσφατα εμφανίστηκαν κρούσματα στην Ιερισσό της Χαλκιδικής.

Τα ενημερωτικά κλιμάκια της Δνσης Κτηνιατρικής αποτελούσαν ο Δντης Ιω. Αναστασιάδης, οι Κτηνίατροι της υπηρεσίας Ελ. Αγαθαγγέλου. Ιω. Αθανασιάδης και τα στελέχη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Παιονίας (Αξιούπολη).

Τα στελέχη της Κτηνιατρικής ενημέρωσαν διεξοδικά τους κτηνοτρόφους τόσο για τα συμπτώματα της ασθένειας, όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισης της. Ήδη η υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή, αφού η νέα νόσος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα 23.000 βοοειδή και βουβάλια, που εκτρέφονται στο νομό. Η νόσος μεταδίδεται ¨μηχανικά¨ δηλαδή μέσω ζωοτροφών, μεταφοράς του ιού με μηχανήματα, με υποδήματα κ.λ.π.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση στον άνθρωπο. Τα βοοειδή, όταν προσβληθούν, παρουσιάζουν συμπτώματα πνευμονίας. Τότε θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να ειδοποιήσει την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Η νόσος θα εκδηλωθεί σε 15 ημέρες, με συμπτώματα που έχουν περιγραφεί. Τότε η μόνη λύση είναι η θανάτωση και η άμεση υγειονομική ταφή του ζώου. Ήδη έχουν παραγγελθεί τα σχετικά εμβόλια, τα οποία παράγονται στη Ν. Αφρική. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν από τους δημόσιους κτηνιάτρους (Δ.Α.Ο.Κ./Π.Ε.Κιλκίς) μόνο και εφόσον αυτό επιτραπεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (αναμένεται η έκδοση σχετικής οδηγίας).

Τα στελέχη της Κτηνιατρικής στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις των κτηνοτρόφων. Παράλληλα, η Δνση Κτηνιατρικής καλεί όλους τους κτηνοτρόφους να έλθουν σε επαφή με την υπηρεσία, προκειμένου να ενημερωθούν έγκυρα και έγκαιρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.