Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Δημιουργήστε τη δική σας Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη

Του Γιάννη Λιναρδάκη*
Η υπηρεσία Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-Τάξη) διαθέσιμη στη διεύθυνση http://eclass.sch.gr, απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη διανύει φέτος το 10ο χρόνο παραγωγικής λειτουργίας της, εμπλουτίζοντας καθημερινά την κλασική διδασκαλία που πραγματοποιείται μέσα στο σχολείο, με σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία του Παγκόσμιου Ιστού που ενδυναμώνουν τη διαδικασία της μάθησης.

Με τη γλώσσα των αριθμών, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μέχρι σήμερα βρίσκονται στο περιβάλλον της Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης 11.677 εγγεγραμμένοι Εκπαιδευτικοί και 11.484 εγγεγραμμένοι Μαθητές. Κατά το Σχολικό Έτος 2014-2015 υπήρχαν διαθέσιμα μέσω της η-Τάξης συνολικά 6.265 μαθήματα σε 1.365 σχολεία από όλη τη χώρα.

Από φέτος (Σεπτέμβριος 2015) η υπηρεσία ανανεώθηκε πλήρως και διαθέτει πλέον αρκετά νέα λειτουργικά χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δυνατότητα προσαρμοστικής (responsive) διεπαφής χρήστη ικανή να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες σε οθόνες διαφορετικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και smartphones. 

Οι χρήστες μπορούν επίσης να έχουν απευθείας πρόσβαση στην (η-Τάξη) στο tablet ή το κινητό τους και μέσω των αντίστοιχων εφαρμογών για κινητές συσκευές με λειτουργικό iOS και Android. Επιπλέον, υποστηρίζεται εκτεταμένα η συμβατότητα με διεθνή πρότυπα ηλεκτρονικής μάθησης (SCORM, IMSCP) με τα οποία εξασφαλίζεται η επαναχρησιμοποίηση, η προσβασιμότητα και η ανθεκτικότητα του εκπαιδευτικού υλικού στις τεχνολογικές μεταβολές, καθώς και η διαλειτουργικότητα μεταξύ άλλων συστημάτων ηλεκτρονικής μάθησης.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργούν και να διαχειρίζονται πλέον τα μαθήματα τους σε πολλαπλές σχολικές μονάδες.

* Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης,
Υπεύθυνος Γραφείου Καινοτόμων Σχολικών Δραστηριοτήτων,
Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς,
Αν. Αιρετός ΠΥΣΔΕ Κιλκίς, Γενικός Γραμματέας Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. Κιλκίς,
Μ.Sc., Σχολική Ψυχολογία – Διαχείριση Κρίσεων στην Εκπαίδευση,
Μ.Sc., Διοίκηση των Σχολικών Μονάδων – MUNDIS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.