Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Ενα βήμα πριν τη συμφωνία -Στη Βουλή «πακέτο» Μνημόνιο και προαπαιτούμενα

Ένα βήμα προτού η τελική συμφωνία δει το φως της δημοσιότητας βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές, με τις δυο πλευρές να βάζουν τις τελευταίες… πινελιές στα κείμενα της δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr τις τελευταίες ώρες οι διεργασίες είναι πυρετώδεις και η ελληνική πλευρά «χτενίζει τα πάντα σε ό,τι αφορά στη νομική υπόσταση των κειμένων» -τα οποία έχουν ήδη συνταχθεί-, και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης είναι αυτοί που έχουν επωμιστεί το βάρος των συνομιλιών, ώστε όλα να κυλήσουν ρολόι μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Σε «ανοιχτή γραμμή» το Μέγαρο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός το τελευταίο εικοσιτετράωρο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή τόσο με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο καθώς και με το Γιώργο Σταθάκη, με φόντο τις διαβουλεύσεις.

Ενδεικτικό δε των προσπαθειών που καταβάλλονται να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις, αποτελεί το γεγονός ότι οι συνομιλίες Αθήνας-δανειστών υπήρξαν χθες μαραθώνιες, κάτι που αναμένεται να συμβεί και σήμερα, οπότε και θα αποφασίσουν για το τελικό χρονοδιάγραμμα.

Καθοριστική δε κρίνεται και η αυριανή ημέρα, αφού όπως όλα δείχνουν θα γίνει η τελική αποτίμηση και θα καθοριστούν οι κινήσεις της «επόμενης ημέρας». Μέχρι και την τελευταία στιγμή πάντως, σε Μέγαρο Μαξίμου και Οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για τη στάση των σκληρών κύκλων της Ευρώπης, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιμένει σε ένα νέο δάνειο-γέφυρα.

Αρον- άρον πίσω οι βουλευτές ενόψει ψηφοφορίας
Με βάση τα παραπάνω, και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν συνταρακτικές αλλαγές, οι βουλευτές θα κληθούν να επιστρέψουν στην Αθήνα προπαραμονή Δεκαπενταύγουστου ενόψει ψηφοφορίας.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι «μέχρι την Τρίτη 11 Αυγούστου πρέπει να υπάρξει συμφωνία». Την αμέσως επόμενη, δηλαδή την Τετάρτη, τα κείμενα να μπουν στις επιτροπές της Βουλής, ώστε την προσεχή Πέμπτη 13 Αυγούστου να συγκληθεί εκτάκτως η ολομέλεια και να έρθουν προς ψήφιση.

Με δεδομένο δε, ότι στις 14 του μήνα συνεδριάζει το Εurogroup, επιθυμία της Αθήνας είναι να υπάρχει συμφωνία «χειροπιαστή» για να ακολουθήσει και η επικύρωσή της από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης και τα ξένα κοινοβούλια, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Τι θα ψηφίσει η Βουλή
Ειδικότερα, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει:

Μνημόνιο (ΜΟU Memorandum of Understanding)

prior actions (τα προαπαιτούμενα που θα έρθουν τελικά με το σύνολο της συμφωνίας)

δανειακή σύμβαση ύψους 22,3 δισ. ευρώ

Η εξασφάλιση της συμφωνίας πάντως, θα κρίνει και τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί τους... αντάρτες ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πέρασε ήδη στην επίθεση κάνοντας λόγο για ρήξη «για την οποία θα ευθύνεται ο πρωθυπουργός». Προειδοποιητικές βολές τέλος, εκτόξευσε και ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην real news αναφέρει πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα, καταστατικό και κυρίως μέλη, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να είναι ''κόμμα μέσα στο κόμμα''».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.