Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Τι είναι η Διπολική Διαταραχή;

Του Όμηρου Σαββίδη*
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη διπολική διαταραχή με τον όρο μανιοκατάθλιψη. Πρόκειται για μια ψυχιατρική πάθηση που απαντάται στο 1- 2% του πληθυσμού. Ανήκει στο φάσμα των συναισθηματικών διαταραχών και κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εναλλαγή φάσεων κατάθλιψης και μανίας.
Σχεδόν όλοι έχουμε περάσει μία ή περισσότερες περιόδους με κυκλοθυμία στη ζωή μας. Μπορούμε να πούμε πως η διπολική διαταραχή είναι μια πολύ πιο σοβαρή μορφή κυκλοθυμίας. Ο ασθενής έχει για κάποιο χρονικό διάστημα καταθλιπτικά συμπτώματα. Όπως στεναχώρια, νευρικότητα, έντονη υπνηλία ή αϋπνία, διαταραχές της όρεξης, ελαττωμένη σεξουαλική διάθεση, απουσία ευχαρίστησης κ.α.

Από την άλλη, σε κάποια άλλη στιγμή εμφανίζει συμπτώματα μανίας. Νιώθει υπερβολική ενέργεια μέσα του, ξοδεύει υπερβολικά ποσά για άσκοπες αγορές, πολύ αυξημένη ερωτική διάθεση, ελαττωμένη ανάγκη για ύπνο. Στη φάση της μανίας τα πάντα είναι υπερβολικά και κυριαρχεί το πολύ.

Σε έξαρση της νόσου, ανάλογα με το αν προεξάρχουν καταθλιπτικά ή μανιακά συμπτώματα χαρακτηρίζεται το κάθε επεισόδιο ως καταθλιπτικό, μανιακό ή μεικτό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά που εμφανίζονται τα επεισόδια, ούτε μπορεί να προβλεφθεί η συχνότητα των υποτροπών. Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς από τον ιατρό του.

Η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή πάθηση που χρειάζεται θεραπεία. Εξίσου σημαντικό είναι να καταλάβουμε πως οι ασθενείς μπορεί να είναι απόλυτα λειτουργικοί σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Να έχουν οικογένεια, να εργάζονται, να έχουν κοινωνική ζωή. Όλα αυτά αφού γίνει η σωστή διάγνωση και λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. Είναι πολύ συχνό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οι ίδιοι οι ασθενείς να αντιλαμβάνονται εγκαίρως τις αλλαγές και να μην εμφανίζουν δύσκολες υποτροπές.

Αντί για επίλογο θα ήθελα να αναφέρω ορισμένους διάσημους ανθρώπους που φέρονται να πάσχουν ή να έπασχαν από διπολική διαταραχή. Βίνσεντ βαν Γκογκ, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Βιρτζίνια Γούλφ, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Μάρλον Μπράντο, Μελ Γκίμπσον.

* ΟΜΗΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ
ΚΑΛΟΥΔΗ 32
2341075445-6972095222
savvidisomiroskilkis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.