Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Επιτροπή για το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών

Του Γιάμμη Λιναρδάκη*
Συνεδρίασε στις 29 Μαΐου η Επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει για το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση. Στη συνεδρίαση, έγινε μια γενική συζήτηση και κυρίως αναλύθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που υποχρεώνει την πραγματοποίηση των διορισμών με διαγωνισμό ή με αντικειμενικά κριτήρια με την ευθύνη και τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής (ΑΣΕΠ). Μεικτό σύστημα όσον αφορά στα κριτήρια που θα ισχύσουν εν όψει των μόνιμων διορισμών που θα γίνουν την επόμενη σχολική χρονιά είναι το σενάριο που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες.

Στη συνεδρίαση αναλύθηκε από τη κ. Νομική Σύμβουλο του κ. Αναπληρωτή Υπουργού, την κ. Θωμοπούλου, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας η οποία,όπως είπε, είναι απόλυτα δεσμευτική για τη Διοίκηση.

Σύμφωνα με την κ. Θωμοπούλου η απόφαση δεν υποχρεώνει τη Διοίκηση να διεξάγει νέο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά από εδώ και πέρα οι Διορισμοί πρέπει να γίνονται με κριτήρια, από ανεξάρτητη αρχή (ΑΣΕΠ) κι όχι από τη Διοίκηση. Αυτές τις δυο προϋποθέσεις θέτει η απόφαση, η οποία αφορά μόνο τους μόνιμους διορισμούς κι όχι τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Από την πλευρά του ο προεδρεύων της επιτροπής κ. Πιλάλης ανακοίνωσε ότι οι μόνιμοι διορισμοί για φέτος θα είναι 2500-3000 ,περίπου, για όλες τις βαθμίδες κι ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να γίνουν μόνιμοι διορισμοί και στην ειδική αγωγή.

Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την Πέμπτη 5 Ιουνίου και ώρα 11:00, όπου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, δεν αμφισβητείται η αδήριτη ανάγκη για Μόνιμους Διορισμούς στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Μόνιμους διορισμούς αφού η κάλυψη των κενών με προσλήψεις αναπληρωτών είναι μια προσωρινή λύση, η οποία δε συμβάλλει στην αναβάθμιση της Εκπαίδευσης.

Η Πολιτική Ηγεσία οφείλει να γνωρίζει πως χιλιάδες εκπαιδευτικοί περιμένουν με αγωνία την τελική απόφαση για Μόνιμους Διορισμούς. Πολλοί δε από αυτούς και κυρίως στην ειδική αγωγή, εξακολουθούν να εργάζονται έως και δεκατέσσερα χρόνια (14) με την ιδιότητα του αναπληρωτή, αφού τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν Μόνιμοι Διορισμοί. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα του τρόπου διορισμού, αλλά και του αριθμού των μόνιμων διορισμών που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι.

Δυστυχώς η ομηρία χιλιάδων αναπληρωτών δε θα λήξει, αφού ο αριθμός των διορισμών που ''ακούγεται'' 2.000 έως 3.000, σε καμία περίπτωση δε θα καλύψει τις ανάγκες της εκπαίδευσης που ξεπερνούν τις 20.000 για Π.Ε. και Δ.Ε.

Καταβάλλεται προσπάθεια για να εξασφαλιστούν κονδύλια για 17.000 με 20.000 αναπληρωτές. Κι αυτό διότι οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό θα είναι τεράστιες.

Από τα στοιχεία για τις συνταξιοδοτήσεις φαίνεται πως θα υπάρξει μαζική φυγή εκπαιδευτικών από ειδικότητες Φιλολόγων, Μαθηματικών και Φυσικών.

* Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης,
Υπεύθυνος Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων,
Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, Αν. Αιρετός ΠΥΣΔΕ Κιλκίς,
Μ.Sc., Σχολική Ψυχολογία – Διαχείριση Κρίσεων στην Εκπαίδευση,
Μ.Sc., Διοίκηση των Σχολικών Μονάδων – MUNDIS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.