Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ομιλία-Συζήτηση «Το Κιλκίς μέσα από τις αρχαιότητές του» στην Τέχνη Κιλκίς

Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 στις 7:30μ.μ., η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία «ΤΕΧΝΗ» Κιλκίς σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και τον Δήμο Κιλκίς συνδιοργανώνουν ομιλία-συζήτηση με θέμα «Το Κιλκίς μέσα από τις αρχαιότητές του» στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» της ΤΕΧΝΗΣ.

Εισηγήτριες του θέματος θα είναι η κ. Θώμη Σαββοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και η Δρ. Μαγδαληνή Παρχαρίδου, Τμηματάρχης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων στην ΕΦΑ Κιλκίς.

Η κ. Θώμη Σαββοπούλου θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να πραγματοποιήσει μία αρχαιολογική περιήγηση στο χώρο και στο χρόνο, από το απώτερο παρελθόν μέχρι την ύστερη αρχαιότητα (παλαιολιθικά χρόνια, νεολιθική εποχή - 4 - 5μ.Χ.), μέσα από τις αρχαιολογικές μαρτυρίες και τα αποσπάσματα των αρχαίων συγγραφέων, όπως έχουν αποτυπωθεί στο πολύπαθο τοπίο της Π.Ε. Κιλκίς. Η κ. Μαγδαληνή Παρχαρίδου θα αναφερθεί στην περιοχή του Κιλκίς ως τον τόπο που έχει την τύχη να διασώζει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής. 


Αν και οι σχετικές πραγματο­ποιη­θείσες έως σήμερα ανασκαφές είναι ολιγάριθμες, οι εντοπισθέντες ωστόσο χώροι και οι εκ περισυλλογής ή εκ παραδόσεων ευρεθείσες αρχαιότητες κατά τη διάρκεια αυτοψιών, χάρη στην πολύτιμη εργασία των παλαιοτέρων αρχαιολόγων στις τ. ΙΑ΄ Αρχαιολογική Περι­φέρεια, ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ και 9η ΕΒΑ, καθώς και οι γραπτές πηγές για την περιοχή του Κιλκίς, παρου­σιάζουν ικανοποιητική εικόνα των μνημείων και των χώρων της. Θα επιχειρηθεί ένα συνοπτικό διάγραμμα αυτών, με την προσθήκη των δεδομένων της τελευταίας έρευνας και σχολιασμό των υπαρχόντων πηγών, με στόχο να συνοψίσει τα έως σήμερα γνωστά στοιχεία για τις αρχαιότητες της περιοχής.

Για να έχει ένας τόπος συνέχεια στην ιστορία του πρέπει να γνωρίζει το παρελθόν του, τις ρίζες του. Με την εν λόγω εκδήλωση η ΤΕΧΝΗ, αλλά και οι συνδιοργανωτές της, θα δώσουν ακριβώς την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν το απώτερο παρελθόν του τόπου μας και δια μέσου της ιστορικής γνώσης και μνήμης να αυτοπροσδιοριστούν ως άτομα και ως κοινωνία στο παρόν, αλλά και στο μέλλον.

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στον εορτασμό των «Ελευθεριών 2015» της πόλης του Κιλκίς. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.