Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Omorfa taxidia. Εκεί που δικάστηκε και φυλακίστηκε ο Ιησούς Χριστός...

Κείμενο: Πάνος Γεωργιάδης
Πηγή: Όμορφα Ταξίδια
Συνέχεια στο αφιέρωμα μας στους Αγίους Τόπους, στα μέρη που συνδέονται με την Μεγάλη Εβδομάδα. Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη θα αναφερθούμε στο Πραιτώριο.

Το Πραιτώριο την εποχή του Χριστού ήταν Διοικητήριο, αλλά και το σπίτι του Πιλάτου ο οποίος ασκούσε καθήκοντα Ρωμαίου Διοικητή. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των Ευαγγελίων, εδώ έφεραν τον Ιησού μετά τον Άννα και το Καϊάφα για να δικαστεί, όπου και πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη παραπλανητική δίκη της ανθρωπότητας.

Εδώ ο Πιλάτος διέταξε να μαστιγώσουν τον Ιησού, εδώ ντύθηκε με την κόκκινη χλαμύδα, εδώ του έβαλαν οι στρατιώτες το ακάνθινο στεφάνι, εδώ φυλακίστηκε για πρώτη φορά..

Από εδώ ξεκίνησε το μαρτυρικό Σταυρικό «ταξίδι» προς το Γολγοθά…

Στη γειτονική εκκλησία του Πραιτωρίου η οποία ανήκει σε Αγγλικανούς, σώζεται τμήμα της πλακόστρωσης του «Λιθοστρώτου», δηλαδή του περιβόλου του Πραιτωρίου, όπου ο Πιλάτος παρέδωσε τον Ιησού στους Ιουδαίους. Εδώ ο Πιλάτος έπλυνε τα χέρια του λέγοντας «αθώος ειμί από του αίματος του δικαίου τούτου» και οι Εβραίοι απάντησαν « το αίμα αυτού εφ΄ημάς και επί τα τέκνα ημών…»Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου