Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Τα Όμορφα Ταξίδια στον Πανάγιο Τάφο



Κείμενο: Πάνος Γεωργιάδης
Πηγή: Omorfa Taxidia facebook
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα. Για τους Χριστιανούς η πιο θλιβερή και μελαγχολική ημέρα όλου του χρόνου. Διότι σήμερα είναι κηδεία και ταφή Του Ιησού Χριστού. Τόπος ο Πανάγιος Τάφος.
Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο που είναι η καρδιά του κτιριακού συγκροτήματος του Ναού της Αναστάσεως. Το Κουβούκλιο διαιρείται σε 2 μέρη: Στον Πανάγιο Τάφο και τον Άγιο Λίθο.

Ο Πανάγιος Τάφος περιβάλλεται από 8 πορφυρόλευκες κολόνες που βαστάζουν ισάριθμες αψίδες. Εσωτερικά αναγράφονται πολλοί Ευαγγελικοί στίχοι που έχουν σχέση με τον Ενταφιασμό του Κύριου.

Ο Τάφος είναι καλυμμένος με λευκό μάρμαρο. Σαράντα τρεις (43) ακοίμητες κανδήλες ανάβουν στο νεκρικό θάλαμο του Δεσπότη της κτίσης. Δεκατρείς (13) ανήκουν στους Ορθόδοξους στους οποίους ανήκει ο Πανάγιος Τάφος, από (13) σε Λατίνους και τους Αρμενίους και 4 στους Κόπτες.

Ο Άγιος Λίθος καταλαμβάνει τον προθάλαμο του Παναγίου Τάφου και διαρρυθμίστηκε το 1810.Στο χώρο βρίσκεται λίθινος κρατήρας που περιέχει κομμάτι λίθου που αποκλείστηκε από το μνημείο κατά την Ανάσταση. Από πάνω κρέμονται 15 κανδήλες.

Ακοίμητος Έλληνας Αγιοταφίτης μονάχος-φύλακας φρουρεί τον Πανάγιο Τάφο , διατρανώνοντας τα απαράγραπτα δικαιώματα του Έθνους μας στο πιο ιερό σημείο της Γης.

Η Αγία Αποκαθήλωση.Έχει τραπεζοειδές σχήμα και η επιφάνεια της καλύπτεται με πορφυρόλευκο μάρμαρο. Στην πλακά αυτή οι μαθητές του Κύριου, ο ευσχήμων Ιωσήφ και ο Νικόδημος από Αρμαθαίας αφού κατέβασαν από το Σταυρό το Σώμα του Κύριου, το άλειψαν με μύρα το τύλιξαν με την Αγία Σινδόνη και το ενταφίασαν στον παρακείμενο Τάφο. Το σημερινό μάρμαρο χρονολογείται από το 1810 μ.Χ., όταν το πρώτο έσπασε τον καιρό του εμπρησμού του ναού,καθώς έπεσε από ψηλά μια κολόνα.

Πλαισιώνεται με 8 κανδήλες και 12 μανουάλια. Και φυσικά η επιγραφή «ο ευσχήμων Ιωσήφ από του ξύλου καθελών το Άχραντόν Σου σώμα» , είναι στα Ελληνικά. Τα ψηφιδωτά που βλέπουμε στον τοίχο, ολοκληρώθηκαν πριν λίγα χρόνια.

Καλή Ανάσταση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.