Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ερώτηση ΚΚΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του κλάδου της χημικής βιομηχανίας στην Κεντρική Μακεδονία

ΚΚΕ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και  Κοινωνικής Αλληλεγγύης
"Δεκάδες εργαζόμενοι στα, κλειστά πλέον, εργοστάσια της ΦΟΡΜΠΛΑΣΤ ΑΒΕΕ (Άσπρος, ΠΕ Κιλκίς) και ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ Α.Ε.Β.Ε (Σίνδος, ΠΕ Θεσσαλονίκης), μαζί με το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας, διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμα στην δουλειά τους, καθώς εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν πολλαπλά εργασιακά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, ενώ τα εν λόγω εργοστάσια έχουν κλείσει, οι εργοδότες δεν έχουν καταβάλλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα, ούτε όμως έχουν προχωρήσει σε απολύσεις και καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των περίπου 30 εργαζόμενων στην ΦΟΡΜΠΛΑΣΤ ΑΒΕΕ, όπου ήδη από το 2011 είχε ξεκινήσει η μη πληρωμή των δεδουλευμένων τους και οι εργαζόμενοι διεκδικώντας τα προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Το 2012, χωρίς καμία ανακοίνωση, ενημέρωση ή απόλυσή τους, το εργοστάσια έκλεισε. Παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, δεν εργάζονται πάνω από τρία χρόνια και παράλληλα διεκδικούν τα δεδουλευμένα, τις άδειες και τις αποζημιώσεις τους, δεν αναγνωρίζονται ως άνεργοι, αφού δεν απολύθηκαν ποτέ από τους εργοδότες τους.

Να σημειώσουμε ότι στην ίδια κατάσταση βρίσκονται οι περίπου 25 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ Α.Ε.Β.Ε και οι περίπου 10 από το εργοστάσιο ΠΟΛΑΤ ΑΕ (Λάκκωμα, ΠΕ Χαλκιδικής).

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους να οδηγούνται στην εξαθλίωση καθώς ουσιαστικά είναι άνεργοι, με απλήρωτες αποζημιώσεις και δεδουλευμένα πολλών μηνών, σε μια περίοδο που το εργατικό λαϊκό εισόδημα, οι κατακτήσεις-δικαιώματα σαρώνονται από τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές με σκοπό την προστασία και τη διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου. Παράλληλα οι εργαζόμενοι αυτοί αδυνατούν να λάβουν έστω και το πενιχρό επίδομα ανεργίας αφού δεν νοούνται ως άνεργοι, παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ άλλοι δεν μπορούν καν να πάρουν σύνταξη, παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρωμένα την ηλικία και τα χρόνια εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

· Την καταβολή, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, του συνόλου των δεδουλευμένων, αδειών και λοιπών αποζημιώσεων στους εργαζόμενους.

· Να εξασφαλιστεί η επιδότηση των ανέργων - απολυμένων για όλο το χρόνο της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς επίσης και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους."

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Ελένη Γερασιμίδου 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.