Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση ενημέρωσης για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στην Γρίβα

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων υλοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο γραφικό και συγχρόνως παραγωγικό χωριό του Παίκου την Γρίβα. Η διοργανώτρια της εκδήλωσης εταιρεία COMPO Hellas με έδρα την Αττική, σε συνεργασία με τοπικό κατάστημα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων των κκ Γλαύτση και Καλαϊτζίδη παρουσίασαν προτάσεις λίπανσης για τις κυριότερες καλλιέργειες της περιοχής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα στην ταβέρνα ΤΗΓΑΝΙΕΣ & ΣΧΑΡΕΣ προσφέροντας στους προσκεκλημένους νόστιμα και απολαυστικά εδέσματα. Την ενημέρωση παρακολούθησαν παραγωγοί όχι μόνο από την Γρίβα αλλά και την γύρω περιοχή.

Βασικός εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Σπύρος Παλαιοχωρινός (Υπεύθυνος Πωλήσεων Βορείου Ελλάδος-Export Manager της COMPO Hellas). Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης εξηγήθηκε γιατί είναι απαραίτητη η ορθή επιλογή και χρήση γεωργικών φαρμάκων και συγκεκριμένα λιπασμάτων ανάλογα με την παραγωγή, το κλίμα, το έδαφος κ.λπ. 

Έγινε κατανοητό στους παραγωγούς πως η σύνθεση των λιπασμάτων καθορίζουν στο μέγιστο βαθμό την θρέψη των φυτών-καλλιεργειών και επηρεάζουν το αποτέλεσμα δηλ. να δημιουργηθεί ένα ποιοτικό φυτό-καλλιέργεια που θα έχει τη δυνατότητα να παράγει «ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα-καλλιέργειες». Μεταξύ των θεμάτων δόθηκαν παραδείγματα καλών εφαρμογών αλλά και λανθασμένων επιλογών από παραγωγούς και έγινε μια σύντομη περιγραφή των σημερινών αναγκών του αγροτικού τομέα.

Μετά την παρουσίαση της COMPO Hellas δόθηκε το έναυσμα στους παρευρισκόμενους να συζητήσουν κατά ομάδες για τις δυνατότητες ανάπτυξης και προώθησης των τοπικών προϊόντων της περιοχής. Από τις συζητήσεις βέβαια δεν έλειπε η αναφορά στο κάστανο μιας και αποτελεί μια από τις κυριότερες παραγωγές της περιοχής καθώς επίσης η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα καστανοχώρια του Παίκου.

Οι εντυπώσεις και κριτικές που δημιουργήθηκαν από την εκδήλωση απέδειξαν μέσω της συζήτησης ότι η συνεχής ενημέρωση -και γιατί όχι εκπαίδευση- των παραγωγών αποτελεί την αρχή για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού τελικού προϊόντος-καλλιέργειας χωρίς απώλειες. Άλλωστε θέλοντας και μη… ο εκσυγχρονισμός και η επιμόρφωση των παραγωγών με γνώσεις και δεξιότητες που θα αποτελέσουν εφόδια αποδοτικής εργασίας με φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις, είναι μια από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ελληνικής νομοθεσίας. 

Για παράδειγμα το νέο θέμα που θα απασχολήσει τους παραγωγούς πολύ σύντομα, είναι η εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 8197/90920/2013 (ΦΕΚ Β΄ 1883) Κοινή Υπουργική Απόφαση όπου υποχρεωτικά θα εφαρμόζεται από την 26η Νοεμβρίου 2015. Σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε αγρότης θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί ώστε να έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί φυτοφάρμακα για τις καλλιέργειές του. 

Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (www.minagric.gr) και το (εντός του νομού Κιλκίς) ενταγμένο στο μητρώο εγκεκριμένων φορέων παροχής κατάρτισης και εξεταστικών κέντρων του Υπουργείου ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ2- ΚΕΚ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ (http://epimorfotikikilkis.blogspot.gr)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.