Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

"Όταν σπάει η σιωπή"

Ουσίες, Αλκοόλ, Τζόγος, Διαδίκτυο. Θέματα γνωστά και πολυσυζητημένα, αλλά για πρώτη φορά μέσα από τα μάτια των ίδιων των χρηστών. Το Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων ΟΑΣΙΣ με τρόπο βιωματικό ενημέρωσαν την τοπική κοινωνία του Κιλκίς σε μια συνάντηση που έκοψε την ανάσα των παρισταμένων.
Το απόγευμα της Κυριακής 15 Μαρτίου 2015, στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς σε συνεργασία με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κιλκίς - Σύλλογο Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας «Αριστοτέλης» υποδέχτηκαν την ομάδα των απεξαρτημένων ατόμων, το υποστηρικτικό επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Απεξάρτησης ΟΑΣΙΣ, καθώς επίσης γονείς και συγγενείς που βίωσαν στις οικογένειές τους το πρόβλημα της εξάρτησης.

Θυμός, πόνος, τύψεις, ευθύνες, ντροπή, ανησυχία, φόβος, αυτοκαταστροφική διάθεση. Συναισθήματα που παγώνουν και εγκλωβίζουν το μυαλό. Αποδοχή της παραίτησης και συμβιβασμός με το γεγονός. 


Πληγές που δεν επουλώθηκαν ποτέ και η εικόνα ενός παιδιού που αυτοκαταστρέφεται, που «λιώνει» μέσα στον κόσμο των ουσιών και των εξαρτήσεων. Μια κραυγή βοήθειας που δεν έχει φωνή, καθώς πνίγεται στην προσπάθειά της να βγει. Με παρρησία και δύναμη ψυχής, γονείς και πρώην χρήστες κατέθεσαν με ρεαλιστικό τρόπο την εμπλοκή τους, την απομόνωση και την ελπίδα της «επιστροφής στον ήλιο».

Η αναγνώριση του λάθους σηματοδοτεί την απόφαση της απεξάρτησης. Επιπλέον, έγινε σαφές ότι η πρόληψη έχει να κάνει με έναν καθημερινό τρόπο ζωής. Ξεπερνά τα όρια της παθητικής ενημέρωσης και στόχο έχει την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μιας στάσης ζωής χωρίς εξαρτήσεις η οποία σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. 

Ο γονιός έχει να διαμορφώσει ένα κλίμα στην οικογένεια, μέσα στο οποίο το παιδί θα μάθει να αγαπάει, να σέβεται, να συνεργάζεται, να κρίνει, να χάνει, να επιλέγει, να ψάχνει, να επικοινωνεί. Παράλληλα, πασχίζει να συνδυάσει την ανάγκη του παιδιού για προστασία με τη δυνατότητα παροχής ευκαιριών προς το παιδί που θα του επιτρέψουν να ενηλικιωθεί και να αναλάβει την ευθύνη της απόφασης.

Χωρίς να είναι ο μοναδικός παράγοντας, η οικογένεια λειτουργεί καταλυτικά στην πορεία ανάπτυξης και καθορισμού της προσωπικότητας και της ταυτότητας. Μέσω των διεργασιών που αναπτύσσονται στα πλαίσιά της, ενισχύει ή μπλοκάρει τη συναισθηματική ωρίμανση και συμβάλει στην ανάπτυξη θετικών ή αρνητικών τρόπων διαχείρισης των προβλημάτων.

Συνεργασία και διαρκής επαγρύπνηση χρειάζεται προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων μας. Η εξειδικευμένη προσέγγιση και η επιστημονική αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων θα βοηθήσει τόσο τους ίδιους τους χρήστες όσο και το οικογενειακό τους περιβάλλον να ξεπεράσουν τον εφιάλτη.

ΒΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΓΩ» ..................ΕΛΑ ΣΤΟ «ΕΜΕΙΣ»
Η Υπεύθυνη
Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς
Σωτηρία ΚαρολίδουMSc.Φιλόλογος -Θεολόγος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.