Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Κιλκίς: Έτοιμα όλα για τη μεγάλη εκδήλωση των Σαρακατσάνων




Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς ‘’Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ’’ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), ως συνδιοργανωτές του 24ου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων που θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Μαρτίου 2015 στο Αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς, έδωσαν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 18-3-2015 στα τοπικά Μ.Μ.Ε. (Δείτε ΕΔΩ)

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. Μουτσιάνας Γεώργιος αναφέρθηκε κυρίως:

· Στις διαδικασίες του Συνεδρίου σύμφωνα με το καταστατικό της Ομοσπονδίας

· Στον σκοπό του Συνεδρίου που είναι η γνωριμία των σαρακατσάνων από όλη την Ελλάδα, η ανταλλαγή απόψεων για την διατήρηση και διάδοση της σαρακατσάνικης παράδοσης και η ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην λειτουργία των Συλλόγων.

· Στην σημασία και στην σπουδαιότητα των εισηγήσεων που θα παρουσιάσουν το Σάββατο 28 Μαρτίου πλέον των 10 συνέδρων κυρίως νεαρής ηλικίας.

· Στην Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Σ.Σ. που θα γίνει την Κυριακή 29 Μαρτίου

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς Ντέντα Αργυρώ, μεταξύ άλλων τόνισε:

- Την σημασία του συνεδρίου για την πόλη και τον Νομό Κιλκίς σε πολιτιστικό, τουριστικό και οικονομικό επίπεδο

- Την ευκαιρία που δίνεται για σύσφιξη των σχέσεων με τους άλλους πολιτιστικούς Συλλόγους του Κιλκίς

- Την σπουδαιότητα της βιωματικής ενασχόλησης των νέων με την παράδοση, όπως αναφέρεται και στον λογότυπο του Συνεδρίου, και στο έργο που γίνεται στο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς στον τομέα αυτό, κάτι που πολύ ξεκάθαρα αποδεικνύεται από την συμμετοχή των παιδιών των χορευτικών στα δρώμενα που θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 27 Μαρτίου

- Την προσφορά του βιβλίου του Θεόδωρου Γιαννακού "Ο ΚΑΛΥΒΟΔΑΣΚΑΛΟΣ", που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 27 Μαρτίου, στις νεώτερες γενιές των σαρακατσάνων που δεν έζησαν τον νομαδικό βίο αλλά τον γνωρίζουν από αφηγήσεις των παλαιοτέρων.

- Την δυνατότητα που δίνεται στους συνέδρους και σε όποιον άλλον επιθυμεί να διασκεδάσουν συμμετέχοντας στο Σαρακατσάνικο γλέντι που θα γίνει το Σάββατο 28 Μαρτίου στο κέντρο ΘΕΑΤΡΟ. Ακόμη θα παρατεθεί δείπνο υποδοχής των συνέδρων την Παρασκευή 27 Μαρτίου στο κέντρο ΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ.

Τέλος ο Θεόδωρος Γιαννακός, ως συντονιστής των δρώμενων, ανέλυσε το περιεχόμενο τους τονίζοντας ιδιαίτερα την συμμετοχή των παιδιών. Τα δρώμενα αναφέρονται στην ζωή των σαρακατσάνων, στα τραγούδια του γάμου και γενικότερα στον τρόπο που τραγουδούσαν και χόρευαν παλαιότερα οι Σαρακατσάνοι. Επίσης υπάρχει δρώμενο για τον Κατσαντώνη, τον σημαντικότερο προεπαναστατικό πολέμαρχο της κλεφτουριάς που ήταν σαρακατσάνος και δρώμενο για τον Μακεδονομάχο καπετάν Κώστα Γαρέφη που σκοτώθηκε πολεμώντας τους κομιτατζήδες σε σαρακατσάνικη στάνη στο Καϊμακτσαλάν.


Αργυρώ Ντέντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.