Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Σε δέκα ημέρες η προκήρυξη για 32.433 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους ΟΤΑ

Στην οριστικοποίηση των βελτιωτικών παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα για την κάλυψη 32.433 θέσεων προσωρινής κοινωφελούς εργασίας στους ΟΤΑ κατέληξαν η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ράνια Αντωνοπούλου και το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Αναλυτικότερα, οι δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Πέμπτη 26/2/2015 στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού συμφώνησαν στα εξής σημεία: - Στην επικαιροποίηση της ορθής κατανομής των αιτούμενων θέσεων ανά δήμο. - Στην αναγκαιότητα περαιτέρω περιγραφής της θέσης εργασίας και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο δικαιούχος. - Στην καλύτερη ενημέρωση των ανέργων που θα επιλεγούν. 

Η ΚΕΔΕ συμφώνησε στην έκδοση υλικού στο οποίο θα περιλαμβάνονται ο «χάρτης» των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των ανέργων που θα τοποθετηθούν στις συγκεκριμένες θέσεις. Η συμφωνία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την ΚΕΔΕ αφορά αποκλειστικά στην κάλυψη των 32.433 θέσεων προσωρινής εργασίας σε ειδικότητες που έχουν ζητήσει οι δήμοι (σύμφωνα και με την απόφαση ένταξης της Ειδικής Υπηρεσίας της Διαχειριστικής Αρχής του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει και την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος). 

Της πολιτικής συμφωνίας προηγήθηκε τεχνική συνάντηση των δύο μερών, στην οποία αποσαφηνίστηκαν τα πεδία των παρεμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι το νέο κοινωφελές πρόγραμμα προβλέπει συνολικά 52.818 τοποθετήσεις πεντάμηνης απασχόλησης σε ΟΤΑ, Υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς, Περιφέρειες και Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 

Το συγχρηματοδοτούμενο, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ. Το μέσο κόστος ανά ωφελούμενο ανέρχεται στο ύψος των 4.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Οι θέσεις στους δήμους, οι οποίες προβλέπονται στην πρώτη προκήρυξη, θα είναι πεντάμηνης διάρκειας, με διασφαλισμένα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και με αμοιβή η οποία δεν θα υπολείπεται του νομοθετημένου κατώτατου μισθού. 

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση τα κριτήρια και τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του ΟΑΕΔ υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα έχουν σαφή εικόνα των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων τους για τις θέσεις που θα καλύψουν πριν από την ανάληψη της εργασίας. Προς τούτο, το προεδρείο της ΚΕΔΕ συμφώνησε με την πρόταση του υπουργείου για την έκδοση δύο ειδικών ενημερωτικών φυλλαδίων. 

Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του υπουργείου Εργασίας θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ θα διευκολυνθεί και το έργο των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ για την τήρηση των προϋποθέσεών του. Αναλυτικές πληροφορίες για την υποβολή των αιτήσεων θα γίνουν με την τελική δημόσια πρόσκληση της διοίκησης του ΟΑΕΔ εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου. 

Σύντομα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι τελικές λεπτομέρειες για την επόμενη προκήρυξη, που θα αφορά στις 19.577 θέσεις κοινωφελούς εργασίας των υπουργείων, των εποπτευόμενων φορέων τους και των περιφερειών. 

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με τους δημάρχους, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποσαφήνισε ότι στο επόμενο κοινωφελές πρόγραμμα θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές προκειμένου να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των ανέργων και των οικογενειών τους αλλά και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. 

 Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλης συμφώνησε με την αναγκαιότητα να τηρηθεί απαρέγκλιτα η αντιστοίχιση αιτούμενων ειδικοτήτων και τοποθετήσεων και δήλωσε «ετοιμοπόλεμος» για τη βελτίωση των προγραμμάτων στο προσεχές διάστημα. Στη σύσκεψη από την πλευρά των ΟΤΑ παρέστησαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ.Πατούλης, και οι κ. Δημ. Καφαντάρης, Γ. Μουράτογλου, Σ. Δανιηλίδης και Δημ. Μπίρμπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.