Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ξεκινά η πληρωμή του υπολοίπου της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1 δις ευρώ σε 700.000 δικαιούχους

«Σήμερα αργά το απόγευμα πιστώνονται στην τράπεζα τα χρήματα του υπολοίπου της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1 δις ευρώ για 700.000 δικαιούχους παραγωγούς που έχουν υποβάλλει δηλώσεις καλλιέργειας και εκτροφής. Όπως και στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης έτσι και σήμερα οι πληρωμές γίνονται χωρίς παρακρατήσεις.
Από τον Αύγουστο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι πληρωμές προς τους αγρότες θα αγγίξουν τα 3 δις ευρώ. Η φετινή χρονιά ίσως είναι η καλύτερη των τελευταίων χρόνων σε ό,τι αφορά τις πληρωμές. Πρέπει όμως να είναι και μια χρονιά αφετηρία. Σήμερα εμείς δίνουμε ένα 1 δις ευρώ για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, η Πορτογαλία δίνει περίπου 270 εκατ. ευρώ , που είναι μια χώρα με ανάλογο μέγεθος πληθυσμού με εμάς, η Ιταλία δίνει περίπου 1,7 δις που έχει έξι φορές πληθυσμό σαν την Ελλάδα Άρα λοιπόν δεν είναι ότι δίνουμε λίγα ή πολλά. Κάτι δεν κάνουμε καλά. Με τη νέα ΚΑΠ κάνουμε νέα αρχή και περνάμε στην ενίσχυση της πραγματικής παραγωγής».

Τα παραπάνω επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «Έξι με Δέκα».

Διαρθρωτικές τομές για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά διαρθρωτικών τομών και παρεμβάσεων για τη στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής και των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως «ο Κτηνίατρος Εκτροφής είναι πλέον γεγονός με τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης και θα βοηθήσει σημαντικά στην υγιεινή των ζώων αλλά και στην παραγωγικότητα των εκτροφών. Η επιστήμη θα είναι κοντά στην παραγωγή και τον Έλληνα κτηνοτρόφο».

Ο κ. Κουκουλόπουλος πρόσθεσε πως αμέσως μετά τις γιορτές μπαίνει μπροστά το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» που έχει εκπονήσει το ΥπΑΑΤ μαζί με τις Ενώσεις των κτηνοτρόφων και τους κτηνιάτρους και μετά από εξαντλητικό διάλογο και με τους κρεοπώλες. «Με το πρόγραμμα αυτό μπαίνει απόλυτος φραγμός στις παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων κρεάτων. Η σήμανση, η ιχνηλάτηση θα φτάνει μέχρι το κρεοπωλείο και θα προστατεύεται ο καταναλωτής, καθώς θα ξέρει επακριβώς την προέλευση του κρέατος. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς - κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι, κρεοπώλες - έχουν έλθει σε μια μεγάλη συμφωνία που προστατεύει τον καταναλωτή και βοηθάει πολύ την παραγωγή».

Όσον αφορά στο θέμα των βοσκοτόπων ο Αναπληρωτής Υπουργός διευκρίνισε πως επιλύονται τα προβλήματα που είχαν ανακύψει, με την τροπολογία που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, λέγοντας τα εξής: «Το θέμα των βοσκοτόπων είναι ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί ως χώρα εδώ και δύο χρόνια και έχει μια μεγάλη δυσκολία στη διαχείριση. Από το Μάιο είχε ψηφιστεί μια διάταξη, την οποία ενισχύσαμε με μια νέα ρύθμιση που ψηφίσαμε σχεδόν ομόφωνα προχθές στη Βουλή. Ήταν η μόνη τροπολογία που είχε τόσο θετική αποδοχή από όλα τα κόμματα και θα έχουμε μια άλλη πραγματικότητα στο θέμα των βοσκοτόπων από την 1.1.2015 που τίθεται σε εφαρμογή η νέα ΚΑΠ».

Ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Όπου έρχονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες οι πληρωμές γίνονται κανονικά. Να θυμίσω ότι για τον καταρροϊκό πυρετό έχουν γίνει τρία πράγματα:

-Πρώτον, πήγε πολύ καλά η απογραφή του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα συγκριτικό στοιχείο απόλυτα τεκμηριωμένο και όχι με εικασίες και ισχυρισμούς. Ξέρουμε λοιπόν πόσο έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο λόγω και του καταρροϊκού πυρετού σε σύγκριση με πέρσι. Γίνεται κάθε Δεκέμβρη αυτή η διαδικασία και ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν από μια εβδομάδα.

-Δεύτερον, θα γίνει ο έλεγχος στην παραγωγή του γάλακτος τον Γενάρη και θα ξέρουμε πόσο θα έχει μειωθεί η παραγωγικότητα των εκτροφών.

-Τρίτον, έχουμε ολοκληρώσει και θα το ανακοινώσουμε μετά τις γιορτές ένα μεγάλο πρόγραμμα αναγέννησης και εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Υπάρχουν φυλές ζώων ιδιαίτερα ανθεκτικές, στις οποίες οι συνέπειες από τον καταρροϊκό πυρετό ήταν μηδαμινές ή και ανύπαρκτες. Άρα, λοιπόν, πρέπει να δούμε πως θα δώσουμε στους κτηνοτρόφους πίσω ζώα από ανθεκτικές φυλές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.