Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ομιλία Παραστατίδη στις 12 Νοεμβρίου 2014 στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια και μικροομολογιούχους



Ο κ. Θεόδωρος Παραστατίδης, τοποθετήθηκε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των Τροπολογιών για τα ''κόκκινα δάνεια'' και τους ''μικρομολογιούχους''.
Τόνισε ότι σύμφωνα με την Τροπολογία της Κυβέρνησης, αναφορικά με τη ρύθμιση χρεών τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των επαγγελματιών, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται και δεν λύνεται το πρόβλημα των ''κόκκινων δανείων'' αλλά απεναντίας εξυπηρετούνται η διαπλοκή, οι τραπεζίτες και οι πελατειακές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, ζήτησε άμεση επίλυση του ιδιαιτέρως σοβαρού προβλήματος που ταλανίζει χιλιάδες συμπολίτες μας.

Όσον αφορά, το εξίσου σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τους ''μικροομολογιούχους'', δηλαδή τη μερίδα εκείνη των συμπολιτών μας που εμπιστεύτηκαν της οικονομίες μίας ζωής στο ελληνικό κράτος αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα αντί, ενδεχομένως, να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, υπογράμμισε την άμεση ανάγκη αποκατάστασης της μεγάλης αυτής αδικίας.

Παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή:

Κ.Κ Συνάδελφοι,

Είναι γεγονός πως στο όνομα, δήθεν, της διάσωσης της χώρας, ακολουθήθηκε μια πολιτική την περίοδο της κρίσης η οποία διατήρησε, μεν ,ως ένα βαθμό ,σε κάποιο επίπεδο τους αριθμούς και τα νούμερα, κατέστρεψε όμως ολοκληρωτικά όλες τις οικονομικές και παραγωγικές δομές της χώρας. Προκειμένου να γίνει ανεκτή αυτή η πολιτική από την κοινωνία, η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια πορεύτηκε με εκβιαστικά διλήμματα όπως μνημόνιο ή χρεοκοπία, ευρώ ή δραχμή, αγορές ή πείνα και δυστυχία. Έτσι, κατόρθωσε ως ένα βαθμό να ενσπείρει το φόβο και την ανασφάλεια στους έλληνες πολίτες.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θύμα αυτής της πολιτικής είναι και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 70% της απασχόλησης.

Είναι γεγονός πως εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης οι επιχειρήσεις αυτές δήλωσαν αδυναμία ανταπόκρισης προς τις υποχρεώσεις τους έναντι τραπεζικών ιδρυμάτων, του Δημοσίου και των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επιβάλλεται να βρεθεί αμέσως λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες συμπολίτες μας και να δοθεί η ευκαιρία μίας νέας αρχής στις επιχειρήσεις αυτές.

Η τροπολογία που κατέθεσε η Κυβέρνηση και συζητάμε σήμερα, αναφορικά με τη ρύθμιση χρεών τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των επαγγελματιών, ωθεί τις επιχειρήσεις στη συντριπτική τους πλειονότητα σε απόλυτη σχέση εξάρτησης από τις τράπεζες.

Έτσι, λοιπόν, όχι μόνο δεν δίνει λύση στο ιδιαιτέρως σοβαρό πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» αλλά την ίδια στιγμή ενισχύει το ρόλο των τραπεζών.

Σύμφωνα με την Τροπολογία οι τράπεζες θα είναι αυτές που θα επιλέγουν τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για την όποια ρύθμιση καθότι σε κανένα σημείο της Τροπολογίας, δεν ορίζονται τα κριτήρια βάση των οποίων θα προβαίνουν στη διαδικασία των ρυθμίσεων αυτών.

Έτσι, είναι προφανές πως η πόρτα για αυθαιρεσίες αλλά και ρουσφετολογικές παρεμβάσεις παραμένει ορθάνοιχτη.

Είναι ξεκάθαρο πως με αυτόν τον τρόπο οι ρυθμίσεις που προτείνονται, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις, αλλά πολύ περισσότερο εξυπηρετούν τη διαπλοκή , τους τραπεζίτες και τις πελατειακές σχέσεις.

Κ. Κ Συνάδελφοι,

Η απόφασή μας να καταθέσουμε τροπολογία σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, προκύπτει από ενστάσεις και ανησυχίες που εκφράστηκαν από τους ίδιους τους επαγγελματίες και καταστηματάρχες. Εκ πρώτης όψεως, οι 100 δόσεις ως αριθμός, ναι μεν παρουσιάζεται ως σωστό μέτρο, ωστόσο δεν λαμβάνει υπόψη πως όλοι αυτοί οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή τη δεινή θέση στην οποία κατέληξαν λόγω της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης δεν δύνανται να ανταποκριθούν ούτε στην ελάχιστη δόση. Η ρύθμιση σε 100 δόσεις όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι αλήθεια πως μπορεί να ευνοεί κατά κάποιο τρόπο την κατηγορία των μισθωτών και συνταξιούχων οι οποίοι έχουν ένα σταθερό εισόδημα. Σε καμία όμως περίπτωση τους εν ενεργεία επαγγελματίες και καταστηματάρχες, πόσο μάλλον όλους αυτούς που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν έχουν εισοδήματα από καμία πηγή.

Επομένως, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση αυτή και όχι γιατί δεν θέλουν.

Μέσα από την τροπολογία την οποία καταθέσαμε, προτείνονται ορισμένες διατάξεις όπως:

-οριστική διαγραφή των ποσών που προκύπτουν από ανατοκισμούς και πρόστιμα

-συγκρότηση τριμελούς συμβουλίου προκειμένου να υποβάλλει προσφυγή η επιχείρηση που δεν έχει υπαχθεί στις ρυθμίσεις αυτές καθώς και μία σειρά άλλων προτάσεων όπως την έξοδο από τον Τειρεσία μετά την ένταξη σε ρύθμιση των επιχειρήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.