Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

5.260 Δημόσιοι Υπάλληλοι έμβασαν στο Εξωτερικό 1,45 δις €!

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέδωσε, σήμερα, δια του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Κατερίνα Σαββαΐδου, λίστα, με τους 415 δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους, εν μέσω του ελέγχου για υψηλά τραπεζικά εμβάσματα στο εξωτερικό.

Ο έλεγχος επί των συγκεκριμένων θα γίνει πλέον από τη ΓΓΔΕ, ενώ ο έλεγχος επί των δημοσίων υπαλλήλων που συνεχίζουν να υπηρετούν θα συνεχιστεί από το ΣΕΕΔΔ, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα.

Αναλυτικότερα:
Το Δεκέμβριο του 2013, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν χρηματικά εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια.

Όπως ενημερώθηκε από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΕΔΔ, Παρασκευά Νομικό, συνολικά 5.260 υπάλληλοι του Δημοσίου έστειλαν μέσω εμβασμάτων σε Τραπεζικά Ιδρύματα του Εξωτερικού, 1,45 δις ευρώ!

Από την εξέταση των στοιχείων που διαβιβάστηκαν από τη ΓΓΔΕ στο ΣΕΕΔΔ, τον Οκτώβριο του 2014, προκύπτει, ότι ο μέσος όρος των εμβασμάτων, ανά υπάλληλο, προσεγγίζει τα 275.000 ευρώ, ενώ 329 εξ αυτών έχουν στείλει εμβάσματα, που συνολικά υπερβαίνει το καθένα τις 600.000 ευρώ!

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία αποδεικνύεται, ότι από τους ανωτέρω 5.260 υπαλλήλους, οι 415 αποχώρησαν από το Δημόσιο για διαφόρους λόγους, μετά την έναρξη του ελέγχου.

Με δεδομένο, ότι για τους εν λόγω 415 πρώην πλέον υπαλλήλους, το ΣΕΕΔΔ δεν έχει μετά την αποχώρησή τους αρμοδιότητα ελέγχου για την περιουσιακή τους κατάσταση, o κ. Νομικός, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, διαβίβασε τα σχετικά στοιχεία στην κυρία Σαββαΐδου για τις δικές της ενέργειες.

Με αφορμή τον εν λόγω έλεγχο που διενεργεί το ΣΕΕΔΔ και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Είχα ζητήσει από το ΣΕΕΔΔ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να προβεί σε έναν οριζόντιο έλεγχο εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό που ξεπερνούσαν το ποσό των 100.000 ευρώ.

Συνολικά 5.260 υπάλληλοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την επίμαχη περίοδο.

Το συνολικό ποσό που έφυγε από τη χώρα αγγίζει το 1,5 δις ευρώ. Από αυτούς τους υπαλλήλους οι 415 έχουν τον τελευταίο χρόνο αποχωρήσει από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

Σήμερα, επέστεψα στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, τα στοιχεία αυτών των υπαλλήλων που δεν μπορούν πια να ελεγχθούν από το ΣΕΕΔΔ, προκειμένου να προχωρήσει ο σχετικός φορολογικός έλεγχος από τη ΓΓΔΕ, πάντα με τα κριτήρια που αυτή χρησιμοποιεί.

Είναι πλέον καθαρό ότι, η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση το φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το ΣΕΕΔΔ, που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, δήλωσε:

«Για όσους υπάλληλους του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν εμβάσματα την επίμαχη περίοδο διενεργήθηκε προκαταρτικός έλεγχος από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων. Παράλληλα, διενεργείται φορολογικός έλεγχος από το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Φορολογικός έλεγχος επίσης θα διενεργηθεί, για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν πλέον αποχωρήσει για διαφόρους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω, ότι για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται διενεργείται έλεγχος πόθεν έσχες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω, ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί μικρό ποσοστό, σε σχέση με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία και αίσθημα καθήκοντος».

Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, Παρασκευάς Νομικός, δήλωσε σχετικά:

«Αυτοί οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι και με μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα.

Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Θα ελεγχτούν 4.845 υπάλληλοι που παραμένουν στο Δημόσιο. Για τους υπόλοιπους 415 που έχουν αποχωρήσει έχει ενημερωθεί η ΓΓΔΕ για να πράξει τα δέοντα».

Τα στοιχεία


5.260 δημόσιοι υπάλληλοι, οι ή και με τους / τις συζύγους, έχουν βγάλει από το 2010 σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού εμβάσματα που το σύνολό τους ανέρχεται σε 1.450.000.000 ευρώ.
Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.
Μετά την εντολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς το ΣΕΕΔΔ για έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης, 415 από τους 5.260 υπαλλήλους με συνολικό ποσό αποστολής εμβασμάτων 117.000.000 ευρώ (μέσος όρος 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο) αποχώρησαν πρόσφατα από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

Ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ αφορά το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην ορισμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων που εξαιρούνται από την αρμοδιότητά του, όπως αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί, κ.λπ.

Το ιστορικό
Στο πλαίσιο της εντολής του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΣΕΕΔΔ, οι οποίοι από το 2010 έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ, οι αρμόδιοι επιθεωρητές του Σώματος συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και τις Διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού όλων των Υπουργείων, για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων.

Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκαν οι πρώτες εντολές ελέγχου περιουσιακής κατάστασης, με κριτήριο το συνολικό ύψος των εμβασμάτων.

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προκύπτουν τα ακόλουθα:

- 5.260 υπάλληλοι, οι ίδιοι ή και με τους/τις συζύγους τους έστειλαν σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού από το 2009 εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ. Το σύνολο των ποσών που έστειλαν οι ανωτέρω ανέρχεται σε 1.450.000.000 ευρώ.

- Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ. Από αυτούς 329 έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ.

Τα αποτελέσματα από τους πρώτους ελέγχους περιουσιακής κατάστασης αναμένονται το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί τη συνεργασία των τραπεζών και των λοιπών εμπλεκομένων αρχών.

Ο έλεγχος των εμβασμάτων και οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο

Από τους ανωτέρω 5.260 υπαλλήλους, 415 υπάλληλοι, με συνολικό ποσό εμβασμάτων 117.000.000ευρώ(με μέσο όρο 283.000 ευρώ), αποχώρησαν πρόσφατα από το δημόσιο για διαφόρους λόγους, με αποτέλεσμα, ο αριθμός των προς έλεγχο περιπτώσεων από το ΣΕΕΔΔ να ανέρχεται σε 4.845. Για τις ως άνω περιπτώσεις αποχωρήσεων, μετά από εντολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, ενημέρωσε σχετικά τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, για τις ενέργειες αρμοδιότητάς της.

Η διάρθρωση των αποχωρήσαντων

- 241 από τους 415 αποχωρήσαντες, είναι ιατρικό προσωπικό ηλικίας από 42 έως 67 ετών, με την μεγάλη πλειοψηφία να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65.000.000ευρώ.

- 101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων. Απέστειλαν 27.300.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων που συνιστά θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και συγκεκριμένα εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.


http://www.epoli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.