Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Δραστηριότητες του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς

Εμποροπανήγυρη 2014
Το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς ξεκίνησε τη νέα αυτή χρονιά (2014 - 2015) στηρίζοντας για ακόμη μία φορά τις εκδηλώσεις του Δήμου Κιλκίς. Συμμετείχε ενεργά με την παρουσία του καθ’ όλη τη διάρκεια της εμποροπανήγυρης, είτε με την εμφάνιση των χορευτικών του τμημάτων είτε με την παρουσία του στο αντίστοιχο περίπτερο του Λ.Ε.Κ. Την Τετάρτη 3/9/2014 στα εγκαίνια και τον αγιασμό της εμποροπανήγυρης και μετά το πέρας της ομιλίας του Δημάρχου, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να πάρει μια μικρή γεύση από τη δουλειά που γίνεται στο Λ.Ε.Κ. Ομάδα παιδιών από τα εφηβικά μας τμήματα, παρουσίασε χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας φορώντας πάντα τις αντίστοιχες ενδυμασίες. 

Από την Τετάρτη έως και την Κυριακή (3-7/09/2014) το Λ.Ε.Κ. διατήρησε ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Δημαρχείου. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Κιλκίς για την άψογη συνεργασία, καθ’ όλη τη διάρκεια του πενταημέρου.

Φλόγα ΑγάπηςΚατόπιν τιμητικής προσκλήσεως του ΕΕΣ Κιλκίς, το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς συμμετείχε με αντιπροσωπεία παιδιών φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες την Παρασκευή 5/09/2014 συνοδεύοντας τη «Φλόγα Αγάπης». 

Πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε κάτι τόσο σημαντικό στην πόλη του Κιλκίς. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Προσφορά, εθελοντισμός και αγάπη. Οπότε, δε θα μπορούσε να απουσιάζει το Λύκειο Ελληνίδων από μια τόσο σημαντική και ιδιαίτερη εκδήλωση. Μεγάλη μας τιμή και χαρά που συμμετείχαμε στη «Φλόγα Αγάπης».

Αγιασμός παιδικών και εφηβικών τμημάτωνΤο Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Κιλκίς σας ενημερώνει ότι το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 10:00 π.μ. στις εγκαταστάσεις του Λ.Ε.Κ. θα πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του Λ.Ε.Κ. Στη συνέχεια τα παιδιά θα χωριστούν στα τμήματα ανάλογα με την ηλικία και το χορευτικό τους επίπεδο. Εκείνη την ημέρα θα μπορούν να γίνουν και εγγραφές κανονικά. Σας περιμένουμε!

ΕγγραφέςΤο Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς σας ενημερώνει ότι οι εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών του Λυκείου των Ελληνίδων έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014 και συνεχίζονται καθημερινά, Δευτέρα έως και Παρασκευή, 6 – 8 μ.μ.

Σας περιμένουμε με μεγάλη μας χαρά, παλιούς και νέους χορευτές στις όμορφες εγκαταστάσεις του Λ.Ε.Κ. (Μητροπόλεως 11).

Φέτος, όπως και κάθε χρονιά, θα λειτουργήσουν τμήματα για όλες τις ηλικίες, παιδικά, εφηβικά και ενηλίκων (προχωρημένων και αρχαρίων).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη γραμματεία του Λυκείου (υπεύθυνη γραμματείας: Μιχαηλίδου Μαρία), στο τηλ. 2341027684, καθημερινά 6-8 μ.μ.

Ευχαριστήριο – Λύκειο Ελληνίδων - ΘεσμόςΈπειτα από ένα δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς για το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του Δήμου Κιλκίς και του ΕΕΣ Κιλκίς, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά του Λ.Ε.Κ. που συμμετείχαν στις παραπάνω εκδηλώσεις είτε χορεύοντας είτε συνοδεύοντας ως αντιπροσωπεία. Είναι απαραίτητο να επισημαίνουμε και να μην ξεχνάμε την αξία της προσφοράς και του εθελοντισμού. 

Τα παιδιά του Λ.Ε.Κ. προκειμένου να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις, όπως και άλλες αντίστοιχες, θέτουν προτεραιότητες. Συγχρόνως με το σχολείο και τα μαθήματά τους, δίνουν και το καλύτερο παράδειγμα. Πως; Με ποιον τρόπο; Ορισμένα παιδιά - ή μάλλον καλύτερα - τα περισσότερα αναρωτιούνται συνεχώς όταν απαιτείται σε κάποια εκδήλωση, αντιπροσωπεία με φορεσιές. «Και τι θα κάνουμε; 

Γιατί; Δε θα χορέψουμε;». Ως προς τη διαλεύκανση αυτών των κρίσιμων ερωτημάτων – αποριών, το Λ.Ε.Κ. παραθέτει το παρακάτω κείμενο. Γιατί στο Λύκειο Ελληνίδων χορεύουμε, αλλά δεν κάνουμε μόνο αυτό. Ας δούμε λοιπόν, το Λύκειο Ελληνίδων ως θεσμό μέσα από τα μάτια και τις εμπειρίες της κ. Παρούλας Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Πρόεδρος των Φίλων του Λ.Ε.Θ.

[Αναμνήσεις μιας παλιάς χορεύτριας] "Ήμουν μέλος της χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης την δεκαετία του 1960. 

Ήταν μια όμορφη εποχή, ήταν μια άλλη κοινωνία, ήρεμη και ευτυχισμένη, σε μια ρομαντική πόλη, πόλη των ερωτευμένων, τη Θεσσαλονίκη, σε μια Ελλάδα που είχε αρχίσει να ανηφορίζει στον δρόμο της ανάπτυξης. Στην Ελλάδα που όλες οι μαθήτριες φορούσαν στο σχολείο την μπλε ποδιά και κορδέλα στα μαλλιά, δεν σύχναζαν σε καφέ, στα πάρτυ που άρχιζαν στις 9 έπιναν βερμούτ και έτρωγαν ξηρούς καρπούς και οι έξοδοι ήταν μετρημένες και κυρίως σε φιλικά σπίτια.

Ήμουν μαθήτρια στο 3ο Γυμνάσιο Θηλέων Θεσσαλονίκης, στην οδό Καρόλου Ντήλ, με καθηγήτρια της γυμναστικής την κα. Μαρία Παπακώστα.

Αυστηρή, ακέραιη και δυναμική, η Μαρία, που μου τραβούσε, πότε-πότε τις κοτσίδες, στο μάθημα της γυμναστικής, με επέλεξε να ενταχθώ στη χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων, διότι την εποχή εκείνη ήταν χοροδιδάσκαλος και χορεύτρια.

Στο μυαλό ενός κοριτσιού 15 ετών, το Λύκειο Ελληνίδων φάνταζε ως κάτι μακρινό και πολύ σημαντικό. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου μέρος του όλου σκηνικού. Έτσι η ένταξή μου στη χορευτική ομάδα μου προσέφερε μεγάλη χαρά.
Οι πρόβες πραγματοποιούνταν στα γραφεία του Λυκείου Ελληνίδων, Τσιμισκή 121, με τη συνεχή παρουσία του γλυκύτατου Λουκά (του επιστάτη), με πολύ δουλειά, πειθαρχία και συνέπεια.

Οι εμφανίσεις ήταν πάντα καλά οργανωμένες, χορεύαμε με κέφι, με ευχαρίστηση, με τις αυθεντικές φορεσιές και επειδή ήμασταν χαρούμενοι από το αποτέλεσμα της παράστασης συνεχίζαμε τον χορό στα λιγοστά κλαμπ της εποχής, συνήθως με τα πόδια (π.χ. κυρίως ως την Κρήνη). Τέτοιο πάθος είχαμε. 

Την εποχή εκείνη παραδοσιακά το Λύκειο Ελληνίδων έπρεπε να παραστεί στο άνοιγμα και στο κλείσιμο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Palais des Sport, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, σε διεθνή συνέδρια, σε υποδοχές επισήμων, φυσικά στις δύο μεγάλες παρελάσεις, στην απονομή μεταλλείων στους αθλητές, σε επίσημες εορτές κ.ά.

Η χαρά που μας επέλεγαν να υποδεχθούμε επισήμους, νομίζω ότι ήταν η πιο σημαντική. Καμαρώναμε που μας δινόταν η δυνατότητα να δούμε από κοντά τις προσωπικότητες της χώρας μας, αλλά και άλλων χωρών, σε μια εποχή που δεν υπήρχε tv, να φωτογραφηθούμε μαζί τους και να φιγουράρουμε σε εφημερίδες και περιοδικά ή σε βιτρίνες φωτογράφων.

Η συμμετοχή μας στο Ηρώδειο το 1965 με το Λύκειο Ελληνίδων ήταν συγκλονιστική, διότι πέραν της εμφάνισης στο αρχαίο θέατρο, θυμάμαι τη θερμή υποδοχή των Αθηναίων χορευτριών, σε εμάς, τη φιλοξενία τους και τα κολακευτικά τους σχόλια για τους χορούς που χορέψαμε.

Ένα στοιχείο ήταν οι εκδρομές για τη συμμετοχή του χορευτικού με διάφορες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο. Στη δική μου 5ετία, από το 1963-1968 είχα τη χαρά να ταξιδέψω για πρώτη φορά στην "Ευρώπη". Πήγαμε στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Ήμουν καταγοητευμένη από την εμπειρία και την Ελβετία. Κράτησα και ημερήσιο ημερολόγιο παρακαλώ. Η δεύτερη μεγάλη εκδρομή ήταν στην Κύπρο το 1966.

Ήμουν ήδη πρωτοετής φοιτήτρια της Νομικής, ενημερωμένη για τα πολιτικά δρώμενα στην Κύπρο, εκεί όμως τα έζησα από κοντά. Την ένταση ανάμεσα στον Μακάριο και τον Γρίβα. Θυμάμαι την αναμονή στο στάδιο. Περιμέναμε να μπει πρώτα ο Γρίβας και στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος για να αρχίσουν οι εκδηλώσεις. Ήταν θέμα Πρωτοκόλλου, μας εξήγησαν.

Θυμάμαι τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αρχιεπίσκοπο, το πανέξυπνο βλέμμα του και τη λίρα που μας χάρισε. Λέγεται ότι η φωτογραφία που έβγαλε μαζί μας κοσμούσε το γραφείο του χρόνια μετά. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για μένα.

Τέλος, το Λύκειο Ελληνίδων υπήρξε για μένα μια 2η οικογένεια που με περιέβαλε με ιδιαίτερη αγάπη και μου δίδαξε συνέπεια, υπευθυνότητα, ομαδικό πνεύμα συνεργασίας, πειθαρχεία, σεβασμό κι αγάπη, αγάπη και λατρεία για τη μουσική και το χορό."

Παρούλα Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Πρόεδρος των Φίλων του Λ.Ε.Θ.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.