Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Για μια δημιουργική Συλλογικότητα

Υπογράφει η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.
Το 2009 πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τον διορισμό εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης για τα σχολικά έτη 2009-10 και 2010-11. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι μισοί διοριστέοι θα διορίζονταν τη μια χρονιά και οι άλλοι μισοί την επόμενη.

Το Σεπτέμβριο του 2009 διορίστηκαν όλοι οι διοριστέοι, όλων των ειδικοτήτων που έπρεπε να διοριστούν. Το 2010 εξαιτίας της κρίσης η τότε κυβέρνηση πήρε την επώδυνη απόφαση να παγώσει τους διορισμούς.

Συνέπεια αυτού, ήταν οι εναπομείναντες διοριστέοι να μη διοριστούν όλοι τον Σεπτέμβριο του 2010 αλλά με νομοθετική ρύθμιση να προβλέπεται να διοριστούν μέσα σε μια μεταβατική περίοδο αρχικά δύο ετών. (Δυστυχώς ακόμα δεν έχουν διοριστεί όλοι)

Όπως όλοι επίσης γνωρίζουμε, ο τότε νόμος όριζε ότι οι διοριστέοι προέρχονται κατά 60% από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και κατά 40% από τον πίνακα προϋπηρεσίας.

Επομένως τον Σεπτέμβριο του 2010 είχαν θεμελιώσει δικαίωμα διορισμού συγκεκριμένοι συνάδελφοι τόσο από τον πίνακα του ΑΣΕΠ όσο και από τον πίνακα προϋπηρεσίας.

Ο συνάδελφοι αυτοί έπρεπε,- σύμφωνα με το κράτος δικαίου-, να διοριστούν όλοι το Σεπτέμβριο του 2010. Εξαιτίας όμως των επιβαλλόμενων πολιτικών της τρόικας στην τότε κυβέρνηση κάποιοι έχασαν το διορισμό τους το Σεπτέμβριο 2010.

Εάν ο συγκεκριμένος πίνακας προϋπηρεσίας, όπως είχε διαμορφωθεί στις 30/06/2010, παρέμενε ανοιχτός, οι συνάδελφοι αυτοί θα κινδύνευαν να χάσουν το διορισμό τους όχι μόνο για το 2010 αλλά ίσως και για πάντα.

Το γιατί, είναι εύκολα κατανοητό αφού, αν προσμετρούνταν οι προϋπηρεσίες στον συγκεκριμένο πίνακα, πιθανόν να άλλαζε η σειρά αυτού του πίνακα.

Οι προϋπηρεσίες για μετά την 30/06/2010 δε χάνονται και θα προσμετρηθούν για όλους μέχρι και την τελευταία μέρα στον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Σημειωτέον ότι για τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ οι συνάδελφοι, εφόσον έχουν επιτύχει τη βάση του ΑΣΕΠ, μπορούν να κρατήσουν τον καλύτερο βαθμό τους μέχρι και δύο διαγωνισμούς πίσω, δηλαδή ΑΣΕΠ 2007 και ΑΣΕΠ 2009. Επίσης, εάν κάποιος δεν έχει δώσει ποτέ ΑΣΕΠ και μέχρι τις 30/06/2010 έχει συμπληρώσει 24 μήνες προϋπηρεσίας και δεν επιθυμεί να δώσει στον επόμενο, μπορεί να συμμετέχει στην κατάταξη του επόμενου πίνακα διορισμών με τη βάση του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με τον νόμο 3848/10, στον βαθμό του ΑΣΕΠ που θα έχει ο καθένας ( είτε τον έγραψε στο νέο διαγωνισμό είτε τον έχει κρατήσει από προηγούμενο διαγωνισμό 2007 και 2009 είτε δεν έδωσε ποτέ και δε θέλει να δώσει) θα προσμετρηθούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, όλη η πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία και τα κοινωνικά κριτήρια του κάθε ενός.

Με βάση τα παραπάνω, ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. ζητάμε άμεσα τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ, για να υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και για να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τις 30/06/2010 και μετά.

Δυστυχώς, πολλοί παράγοντες, ακόμα και μέσα από την εκπαιδευτική κοινότητα, θέλουν να κρατούν σε ομηρία χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους, πουλώντας τους εκδούλευση: « εμείς θα παλέψουμε για να διοριστείς εσύ». Χρέος του Συνδικάτου είναι να παλεύει για μόνιμους διορισμούς για όλες τις πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης.

Ο κλάδος των εκπαιδευτικών και ο κάθε συνάδελφος χωριστά είναι ιδιαίτερα υπερήφανος. Δεν έχει ανάγκη κανέναν να τον διορίσει προσωπικά. Πιστεύει στην αξιοκρατία και στην αντικειμενικότητα.

Στο επιχείρημα ότι η προϋπηρεσία μετά τις 30/06/2010 δε χάνεται για τον μόνιμο διορισμό, κάποιοι «Ρομπέν των αναπληρωτών» επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι είναι άδικο όμως να μην προσμετράται η προϋπηρεσία για τον πίνακα των αναπληρωτών. Η απάντηση είναι εύκολη: Από τη στιγμή που οι πίνακες προϋπηρεσίας είναι «παγωμένοι» και οι συνάδελφοι που διορίζονται όλα αυτά τα χρόνια ως αναπληρωτές από το Σεπτέμβριο του 2010, είναι οι ίδιοι, με την όποια προϋπηρεσία έχει ο καθένας, ποια η χρησιμότητα να προστεθεί σε αυτούς και άλλη προϋπηρεσία αν δεν γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς;

Φαίνεται, ότι επειδή κατά την επόμενη σχολική χρονιά στη δημόσια εκπαίδευση θα υπάρχουν πάνω από 22.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί,- πράγμα απαράδεκτο-, πολλοί τους βλέπουν ως απλά «ψηφαλάκια» και παίζουν στην κυριολεξία με τον πόνο τους.

Σαφώς την πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν το πολιτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν έτσι τις ζωές μας. Με λύπη μας όμως διαπιστώνουμε ότι και μεγάλη μερίδα των εκπροσώπων των συναδέλφων τρέφεται από το εμπόριο ελπίδας των διορισμών που κρατά τους τελευταίους σε ομηρία.

Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη.

Άμεση διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών που θα καλύπτουν όλες τις πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.