Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Omorfa taxidia. Στα αιθέρια έλαια στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής !

Το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χολομώντα σε υψόμετρο περίπου 550 μέτρων, αγκαλιάζοντας από ψηλά τον κόλπο του Αγίου Όρους. Στη τοποθεσία Νέπωσι υπάρχει το μεγαλύτερο αρχαίο κάστρο της Χαλκιδικής γνωστό ως Καστέλλι. Χτισμένο τον 5ο αιώνα μ.Χ, με αναφορές να κάνουν λόγο ότι η περιοχή κατοικούνταν από το 1500 π.Χ.
Στα εύφορα εδάφη του ευδοκιμούν πλήθη από αρωματικά φυτά όπως η ρίγανη, η τριανταφυλλιά, το χαμομήλι, ο ζαμπούκος και πολλά άλλα. Είναι γνωστό επίσης για την καλλιέργεια πατάτας, φασολιών και σιτηρών.

Τα «Omorfa Taxidia» βρέθηκαν πρόσφατα σε αυτό το χωριό, στα πλαίσια του γαστρονομικού φεστιβάλ Mount Athos Area Kouzina 2014, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, από τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω περιοχής, γνωστής και ως «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής.

Επισκεφτήκαμε μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή αιθέριων ελαίων από ροδοπέταλα. Άλλα φυτά είναι: Ο βασιλικός, δάφνη, δυόσμος, ευκάλυπτος, λεβάντα, και ρίγανη.

Εδώ και πολλά χρόνια στη περιοχή της ορεινής Χαλκιδικής, είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Τα εύφορα εδάφη της περιοχής σε συνδυασμό με το άριστο κλίμα και το κρυστάλλινο νερό έχουν ως αποτέλεσμα να ευδοκιμούν αρκετά φυτά γνωστά από την αρχαία Ελλάδα για τις αρωματικές αλλά και θεραπευτικές τους ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπου.

Αυτή η γνώση πέρασε από γενιά σε γενιά και φτάνουμε στο 2007 όπου η οικογένεια Παγώνη σκέφτηκε να παντρέψει την παράδοση με την σύγχρονη τεχνολογία. Όπως μας λέει ο κ. Παύλος Παγώνης: «Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας όπου βρίσκονται στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής συγκεντρώνονται όλα τα αρωματικά φυτά τα οποία καλλιεργούνται στις ιδιόκτητες εκτάσεις μας στην ευρύτερη περιοχή, και χωρίς να χαθεί χρόνος αποστάζονται. Έτσι εξασφαλίζουμε την άριστη ποιότητα και το μέγιστο άρωμα των αιθέρων ελαίων.

Ήμαστε αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, αφού εγώ έχω την ευθύνη της συλλογής από τα άνθη, αλλά και τη διαδικασία απόσταξης, ο γιoς μου Κώστας έχει τον τεχνικό και μηχανολογικό έλεγχο, ο άλλος γιος Δημήτρης είναι ο λογιστής και πωλητής, η κόρη Κατερίνα έχει σπουδάσει τεχνικός φαρμάκων και καλλυντικών και έχει αναλάβει αυτό το κομμάτι, ενώ η σύζυγός μου Θεανώ παρασκευάζει το εκπληκτικό λικέρ τριαντάφυλλο με παραδοσιακή συνταγή. Τα ροδοπέταλα μας διακρίνονται για το πλούσιο χρώμα τους και το έντονο άρωμά τους.

Το ροδόνερο είναι ένα υπέροχο ρόφημα, ιδιαίτερα ευεργετικό για την καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης είναι ιδανικό για καθαρισμό προσώπου και το δέρμα γενικότερα, ανακουφίζει από το στρες, την κούραση και πολλά άλλα. Τα ροδοπέταλα χρησιμοποιούνται σε γλυκά, σε συνταγές μαγειρικής, αλλά και σε διάφορες σαλάτες, αλλά και σε σαπούνια και σε καλλυντικά, κτλ. Συνολικά τα προϊόντα μας από αιθέρια έλαια είναι: τριαντάφυλλο ( ροδέλαιο), βασιλικό, δάφνη, λεβάντα, ευκάλυπτο, δυόσμο και ρίγανη, ενώ επιπλέον παράγουμε ροδόνερο, λεβαντόνερο, ροδεπέταλα, κεραλοιφή. Για την παραγωγή ενός λίτρου ροδέλαιου απαιτούνται περίπου τέσσερις τόνοι από άνθη, ενώ ένα στρέμμα αποδίδει περίπου 400 κιλά άνθη»

Περισσότερες πληροφορίες : http://pagonisoils.gr/
Πηγή: Omorfa taxidia facebook



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.