Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

25η Μαΐου 2014: Για μια Ευρώπη των νέων

Πέτη Πέρκα,
υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Πέντε χρόνια μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση για την συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας έχουν αλλάξει ριζικά. Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει πρωτογενές πλεόνασμα και να περνάει από μονταζιέρα ακόμα και δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για να μας αφηγηθεί το παραμύθι του Success Story. Τα στοιχεία και η καθημερινότητα των πραγματικών ανθρώπων ωστόσο, μιλούν μια άλλη γλώσσα.
Μας μιλούν για τη γενιά των επτακοσίων ευρώ που έχει γίνει η γενιά της απλήρωτης, της ανασφάλιστης εργασίας, για τη γενιά που πληρώνεται με κουπόνια, τη γενιά που καλείται να ζήσει με έναν κατώτατο μισθό που είναι χαμηλότερος από επίσημο όριο της φτώχειας, για τη γενιά της μετανάστευσης. Η ανεργία των νέων στη χώρα μας έχει ξεπεράσει το 60% και τα ποσοστά ανεργίας νέων πτυχιούχων έχουν τριπλασιαστεί. Ενώ δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή της «φυγής εγκεφάλων», στοιχεία του 2011 δείχνουν πως 9,5% - 11% του επιστημονικού δυναμικού εγκαταλείπει τη χώρα για να εργαστεί στο εξωτερικό.

Την ώρα που στην Ελλάδα η ανεργία των νέων και οι εργαζόμενοι φτωχοί δεν απασχολούν τη δημόσια συζήτηση, ακόμα και η Κομισιόν εφευρίσκει ένα πρόγραμμα «Εγγύηση για τους Νέους» προκειμένου να εξομαλύνει τις συνέπειες της πολιτικής της.

Η κυβέρνηση Σαμαρά ωστόσο, θυμάται τα ισχυρά δεσμά της Ελλάδας με την ΕΕ μονάχα όταν προσπαθεί να δικαιολόγηση πολιτικές κοινωνικής εξόντωσης: Έτσι, παρότι η Ελλάδα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων ανέργων στην Ευρώπη, η χώρα μας καθυστέρησε την κατάθεση σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέχρι τελευταία στιγμή και κατάφερε να διασφαλίσει μόλις 171 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ με το οποίο η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει τα εθνικά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων δεν είναι τίποτε άλλο από τη γενίκευση της εργασίας λάστιχο και η μονιμοποίηση μιας πολιτικής που τα δίνει όλα στις δυνάμεις του Κεφαλαίου. Ακόμα και μια ολόκληρη γενιά.

Στις 25 Μαΐου δεν ψηφίζουμε για την Ευρωβουλή. Στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε για την αξιοποίηση του πραγματικού πλούτου της χώρας μας και της Ευρώπης, για την εκμετάλλευση των γνώσεων και της δημιουργικότητας της νέας γενιάς στην οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που δεν θα έχει γνώμονα τις αγορές και τα κέρδη των λίγων, αλλά τις ανάγκες των πολλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.