Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

"Ο λαϊκισμός στη Υγεία δεν έχει όρια"

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ. Η ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΙΣΗ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΓΚΗ ΑΥΞΗΣΗ
ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Υπογράφει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς
Tους τελευταίους μήνες, ασθενείς και φαρμακοποιοί, γίναμε μάρτυρες αλόγιστων αυξήσεων των πραγματικών συμμετοχών επί των φαρμάκων, με αποκορύφωμα το δελτίο τιμών Μαρτίου 2014. Τους τελευταίους μήνες και πριν την έκδοση του νέου δελτίου τιμών η κυβέρνηση διατυμπάνιζε την επερχόμενη μείωση τιμών αποσκοπώντας σε πολιτικά οφέλη και δημιουργία εντυπώσεων.
Ταυτόχρονα το ελληνικό φαρμακείο δέχτηκε μία πρωτοφανή επίθεση σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο από την κυβέρνηση, με μοναδικό σκοπό την εξόντωσή του, αδιαφορώντας για την προσφορά του ως πυλώνας πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ακόμη είναι άξιο αναφοράς ότι το φαρμακείο της γειτονιάς και του χωριού είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση με κοινωνικό πρόσωπο, της οποίας η εξόντωση είναι μόνο η αρχή μιας γενικότερης πολιτικής εξαθλίωσης των περισσότερων κλάδων που εκφράζουν την πραγματική οικονομία της χώρας.

Παρολαυτά οι φαρμακοποιοί ζώντας καθημερινά από πρώτο χέρι την οικονομική δυσχέρεια που επέφερε η κρίση, ελπίζαμε πως η επερχόμενη μείωση τιμών των φαρμάκων θα έδινε μια ανάσα στην τσέπη των ασφαλισμένων. Όμως και πάλι πέσαμε μαζί με τους ασθενείς θύματα ενός νέου κακόγουστου τρικ της κυβέρνησης. 

Όντως οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν! Όμως αυξήθηκαν οι επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων οι οποίοι απλά επιθυμούν να τους χορηγούνται τα ίδια σκευάσματα που εμπιστεύονται εδώ και χρόνια. Ακόμη και σε γενόσημα φάρμακα οι επιβαρύνσεις έφτασαν να είναι επιπέδου πρωτότυπου φαρμάκου! Και όλα αυτά γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι ασφαλιστικές τιμές προσδιορίζονται βάσει σκευασμάτων «φαντασμάτων», τα οποία ουσιαστικά δεν είναι κυκλοφορούντα, ή είναι άγνωστα στον ιατροφαρμακευτικό κόσμο.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα γνωστών κινουμένων φαρμάκων, όπου ουσιαστικά μαζί με το 1 ευρώ ανά συνταγή, φαίνεται η υπέρμετρη «αύξηση» της τελικής συμμετοχής που πληρώνουν οι ασθενείς (η οποία καθορίζεται από το κράτος) σε σχέση με το προβλεπόμενο από τη συνταγή ποσοστό:

Φάρμακο
Συμμετοχή
Τιμή
Επιβάρυνση
ΤΕΛΙΚΟ
ΠΛΗΡΩΤΕΟ
Τελικό ποσοστό Συμμετοχής
Plavix 75 mg
25 %
24,59
6,63
12,12
49,3 %
Femara
0 %
70,59
29,21
30,21
42,8 %
Lipitor 40 mg
25 %
18,59
14,34
16,40
88,28 %
Aprovel 300 mg
25 %
16,41
8,40
11,40
69,47 %
Cipralex 20 mg
25 %
18,19
9,24
12,48
68,61 %



Ειδικότερα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου μιλώντας για το θέμα των φαρμακείων, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα real news, δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που απαιτήθηκαν για τη λειτουργία των φαρμακείων μέσα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, επειδή συμμετείχα στη διαδικασία και με τους εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, διαπίστωσα όχι μόνο άγνοια, αλλά και ανεξήγητη αδυναμία αντικειμενικής ανάλυσης των συνθηκών λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς στη χώρα μας. 

Οι αλλαγές που τελικά επιβλήθηκαν δεν ευνοούν ούτε τον ανταγωνισμό, ούτε διευκολύνουν την πρόσβαση σε φθηνότερα φάρμακα, εφόσον πρόκειται για μια ρυθμισμένη αγορά με ένα διατιμημένο προϊόν. «Όλα αυτά οδηγούν εύκολα στο συμπέρασμα ότι εξυπηρετούν και κάποιες άλλες σκοπιμότητες μέσα από αυτή την ατεκμηρίωτη αδιαλλαξία.»

Ας σταματήσει λοιπόν η κοροϊδία για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και ας πέσουν οι μάσκες. Ο μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.