Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης

Γράφει ο Αναστάσιος Χινιτίδης* 
Οι κωδικοί πρόσβασης είναι συχνά ο μόνος μηχανισμός προστασίας των προσωπικών δεδομένων σας. Ο ευκολότερος και πιο συνηθισμένος τρόπος για να σπάσει κάποιος τον κωδικό πρόσβασής σας, είναι απλά να μαντέψει. Συχνά χρησιμοποιούνται κωδικοί πρόσβασης όπως το όνομα του αγαπημένου προσώπου, την οικογένεια, ή τα κατοικίδια ζώα.
Ο καλύτερος κωδικός πρόσβασης είναι καθαρά ο τυχαίος κωδικός πρόσβασης, αποτελείται από όλους τους χαρακτήρες και τους ειδικούς χαρακτήρες που περιέχει το πληκτρολόγιο σας. Εννοείται ότι τέτοιου είδους κωδικοί είναι δύσκολα να τους θυμόμαστε. Αλλά αν είναι πραγματικά σημαντικά δεδομένα, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή. 

Παράδειγμα:ο κωδικός: παπακι1978 είναι καλύτερος από σκέτο παπάκι ακόμα καλύτερα θα ήταν: +^παπακι?<1978 font="" nbsp="">

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να δημιουργήσετε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης που εγγυώνται πολύ μεγάλη προστασία:

1. Τυχαίος κωδικός πρόσβασης.

2. Αλλαγή του κωδικού πρόσβασης τακτικά.

3. Μην αποθηκεύετε ποτέ έναν κωδικό πρόσβασης στον σκληρό σας δίσκο. 

4. Χρησιμοποιείστε όσο περισσότερους διαφορετικούς χαρακτήρες.

5. Χρησιμοποιείστε ειδικούς χαρακτήρες.

6. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ονόματα για κωδικούς πρόσβασης .

7. Μην εμπιστεύεστε ποτέ έναν κωδικό πρόσβασης σε άλλους. Όσοι θέλετε μπορείτε απλά να πάτε στην Ιστοσελίδα τις NORTON Identity Safe https://identitysafe.norton.com/password-generator
Δεξιά θα βρούμε το Create Passwords: τσεκάρετε και το Include Punctuation, στο Quantity διαλέξτε το 50 και πατήστε
Generate Password. Διαλέξτε άφοβα έναν η περισσότερους κωδικούς.

Σας συνιστώ για κάθε εφαρμογή να χρησιμοποιείτε και διαφορετικούς κωδικούς, για φανταστείτε να πέσει ο κωδικός πρόσβασης σε λάθος χέρια, και με αυτό τον κωδικό να έχει κάποιος πρόσβαση στα e-mail σας, στο Facebook, σε αρχεία που έχετε κρυπτογράφηση, δεν θα ήταν τραγικό;

Για να μάθετε αν κάποιος από τους κωδικούς πρόσβασης σας έχει ήδη κλαπεί και έχει επίσης δημοσιευτεί στο διαδίκτυο στις λεγόμενες Password List και σε Forum Hacker, επισκεφθείτε απλά την ηλεκτρονική διεύθυνση https://shouldichangemypassword.com/.

Πατήστε στο πεδίο εισαγωγής της ιστοσελίδας δώστε το e-mail σας και κάντε κλικ στο "Check it!".

Ένα πράσινο βελάκι υποδεικνύει ότι η διεύθυνση δεν εμφανίζεται σε οποιαδήποτε από τις βάσεις δεδομένων. 

Αν το βελάκι είναι κόκκινο, οι Haker ήταν σε θέση να σπάσουν τον κωδικό πρόσβασης σας και να το έχουν δημοσιεύσει. Αν το βελάκι είναι κόκκινο μην γελάτε απλά, αλλάξτε όσο πιο σύντομα μπορείτε τους κωδικούς πρόσβασης από τα e-mail σας.

* Ο Αναστάσιος Χινιτίδης είναι
Προγραμματιστής / Τεχνικός Η/Υ
Σχεδιαστής Πολυμεσικών και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.