Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Αλλάζουν όσα ξέραμε για τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες - Πώς θα ψηφίζουμε πλέον

- Έτοιμη η τελική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο των δημοτικών εκλογών
- Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος
- Πότε θα επαναλαμβάνεται ο δεύτερος γύρος των εκλογών
- Για πρώτη φορά θα υπάρχει όριο εκλογής

Έτοιμη είναι η τελική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών και σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπαναχώρησε ως προς την αρχική του πρόθεση η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου να μη σχετίζεται καθόλου με το ποσοστό του εκλεγέντος δημάρχου.

'Ετσι με τις νέες αλλαγές ο νικητής δήμαρχος θα διαθέτει απαραιτήτως και την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, ενώ καμία αλλαγή δεν θα γίνει στις περιφερειακές εκλογές.

Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος
Ο νέος νόμος ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τέλους τους έτους από τη Βουλή και να ισχύσει στις δημοτικές εκλογές 18 και 25 Μαϊου 2014 θα προβλέπει:

- Δύο ψηφοδέλτια. Ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και ένα δεύτερο για όλους τους δημοτικούς συμβούλους ανεξαρτήτως παράταξης, οι οποίοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή. Οι πολίτες δηλαδή θα μπορούν να ψηφίζουν τον δήμαρχο της αρεσκείας τους και παράλληλα να «σταυρώνουν» τους συμβούλους και άλλων παρατάξεων

- Οι δήμαρχοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αν διαθέτουν το 42% των ψήφων και μόνον αν δεν φτάνουν σε αυτό το ποσοστό θα επαναλαμβάνεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων

- Οι εκλεγέντες δήμαρχοι θα έχουν απαραιτήτως και την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων

- Για πρώτη φορά όριο εκλογής (5%). Αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι δηλαδή δεν συγκεντρώσουν αυτό το ποσοστό την πρώτη Κυριακή, δεν θα εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο ούτε οι ίδιοι ούτε οι σύμβουλοί τους, ακόμη κι αν έχουν περισσότερες ψήφους από συνυποψηφίους τους άλλων παρατάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.