Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Φαρμάκι … το φάρμακο για τον λαό!

Υπογράφει η Πανελλαδική Γραμματεία της Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε.
"Με αφορμή την άκρως αποπροσανατολιστική δημόσια συζήτηση για την τροπολογία περί των τιμών των φαρμάκων θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι όσο και αν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων ΤΕΛΙΚΑ οι ασθενείς πληρώνουν πολύ περισσότερα για την αγορά τους, αφού εκτοξεύτηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων από το 9% το 2010 στο 24% σήμερα. Και αυτό γιατί :

· Εκατοντάδες φάρμακα βγήκαν “εκτός λίστας” από το Υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία και πληρώνονται 100% από τους ασθενείς. Μερικά εξ’ αυτών είναι καθημερινής χρήσης και άκρως απαραίτητα (π.χ. δερματικές αλοιφές).

· Για κάποια φάρμακα αυξήθηκε το ποσοστό συμμετοχής από το 0% στο 10% ή 25% για την αγορά τους από τους ασφαλισμένους.

· Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν –πέρα από την συμμετοχή τους– και το 100% της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ της λιανικής τιμής και της ασφαλιστικής τιμής.

· Για να μην αναφέρουμε ότι πολλά φάρμακα, όπως παιδικά εμβόλια, λείπουν από την ελληνική αγορά.

Την ίδια στιγμή, 1 στους 2 συναδέλφους εβε δεν μπορούν να καταβάλλουν την εισφορά τους προς τον ΟΑΕΕ και αγοράζουν – όποιο μπορούν– τα φάρμακα από την τσέπη τους, παρότι έχουν πληρώσει πολλά χρόνια τις εισφορές τους.

Η αλήθεια είναι ότι: Mε αφορμή την καπιταλιστική κρίση, η φαρμακευτική δαπάνη στοχοποιήθηκε ως ένας από τους κύριους λόγους κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων. Η περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης πλασαρίστηκε ως αναγκαίος «εξορθολογισμός», που τελικά τον πλήρωσαν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι. Αποτέλεσμα το φάρμακο να στοιχίζει πανάκριβα στον ασφαλισμένο, ενώ τα «αρπαχτικά» από τον χώρο του φαρμάκου συνεχίζουν να κάνουν πάρτι. Και αυτό θα συνεχίζεται όσο η έρευνα, η παραγωγή και η διανομή του φάρμακου βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, γίνεται εμπόρευμα, πουλιέται και αγοράζεται.

Αυτοί που ευθύνονται για το γονάτισμα των Ταμείων είναι όλοι όσοι συνειδητά καταλήστευσαν τα αποθεματικά τους. Χρόνια τώρα, χρησιμοποιούσαν τα αποθεματικά προκειμένου να «κλείνουν» τις τρύπες και να «σώζουν» το χρηματιστήριο.


Ο στρατηγικός τους σκοπός ήταν, είναι και θα είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση του αγαθού της Υγείας, προς όφελος των μεγάλων ιατρικών και ασφαλιστικών επιχειρηματικών ομίλων (βλ. δηλώσεις Βρούτση και Σπυρόπουλου για το “βασικό πακέτο παροχών” και την ιδιωτική ασφάλιση).

Δεν έχει κανένα νόημα η «επιβίωση» τάχα των ασφαλιστικών ταμείων όταν δεν εξυπηρετεί την παροχή ολοκληρωμένης, ασφαλούς, δημόσιας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής φροντίδας για τον ασφαλισμένο.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί για να κοπούν κρατικά χρήματα από την φαρμακευτική δαπάνη και να τα δώσει για την θωράκιση της επιχειρηματικής δράσης, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου με την μορφή φοροαπαλλαγών, φοροελαφρύνσεων, επιδοτήσεων.

Εξάλλου, και η αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται για το καλό των ασφαλισμένων και του λαού. Εκφράζει τον πόλεμο ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες (Ελληνικές και ξένες, ασιατικές και ευρωπαϊκές, αυτές που παράγουν πρωτότυπα ή αντίγραφα φάρμακα) για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Το σκηνικό το έχουμε δει και θα το δούμε και σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους!

Γι’ αυτό λέμε: 

Όταν κάποιοι ξαναμοιράζουνε την πίτα, ο λαός πρέπει να ετοιμάζει την δική του αντεπίθεση! Να μπούμε μπροστά αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι απαιτώντας σύγχρονο, ασφαλές, δωρεάν φάρμακο για όλους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.