Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Αφιέρωμα στον σύγχρονο Βαλκανικό Κινηματογράφο από την "Ανοικτή Οθόνη Κιλκίς"

ΘΕΡΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΗΡΟΣ»
2-7 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
ΣΤΙΣ 9.30ΜΜ
(είσοδος 5 ευρώ) 
Με αφορμή τα 100 χρόνια της πόλης μας που βρίσκεται στην καρδιά της βαλκανικής χερσονήσου, διοργανώνουμε υπό την αιγίδα του ΟΠΟΝΓΑ Δήμου Κιλκίς ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο βαλκανικό κινηματογράφο στο θερινό σινεμά του λόφου παρέα με το φεγγάρι και το βραδινό αεράκι (των Βαλκανίων…). Θα παρακολουθήσουμε τη δουλειά από πολύ σημαντικούς σκηνοθέτης της βαλκανικής γειτονιάς μας όπως ο σπουδαίος Γκόραν Πασκάλιεβιτς από τη Σερβία ή ο βραβευμένος σε διεθνή φεστιβάλ Κορνέλιου Πορουμπόιου από τη Ρουμανία ή κι ακόμη ο εκπρόσωπος (ανάμεσα και σε άλλους) του νέου τουρκικού κινηματογράφου Ρεχά Εντέμ. 

Το αφιέρωμα συμπληρώνει ο αλβανός Ρόμπερτ Μπούντινα με ένα φιλμ άμεσα επίκαιρο για τη χώρα μας, ο Βούλγαρος Στεφάν Κομαντάρεφ (ιδιαίτερα αγαπητός στην Ευρώπη) και ο «δικός μας» Ρένος Χαραλαμπίδης με μια μαύρη κωμωδία, στοιχείο που ίσως στιγματίζει ολόκληρο το είναι του βαλκανικού χαρακτήρα μας. Ραντεβού στο θερινό του λόφου λοιπόν, φίλες και φίλοι! Τρίτη 2 Ιουλίου ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ (Σερβία, 2012) Σκηνοθέτης:Goran Paskaljevic 

Παίζουν: Mustafa Nadarevic,Predrag Ejdus,Nada Sargin,Mira Banjac Zafir Hadzimanov Διάρκεια: 90' Υπόθεση: Λίγο πριν τη συνταξιοδότηση, ο Μπράνκοβ δέχεται ένα μεταλλικό κουτί, το οποίο ανεγέρθηκε από ανασκαφή εκεί που ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί. Ερευνώντας το περιεχόμενο, κάνει μια μεγάλη ανακάλυψη. Το όνομα του δεν είναι Μπράνκοβ, αλλά Βάις. Είναι ο γιος ενός Εβραίου μουσικού, που έδωσε τον γιο του πριν φύγει για την αιχμαλωσία. Το κουτί περιέχει ακόμη μια ανακάλυψη, που θα βοηθήσει τον Μπράνκοβ να αναζητήσει την ταυτότητα του.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ
(Βουλγαρία, 2008) 
Σκηνοθέτης: Στεφάν Κομαντάρεφ
Παίζουν: Μίκι Μανόλοβιτς, Κάρλο Λιούμπεκ, Χρίστο Μουταφτσίεφ, Άννα Παπαδοπούλου
Διάρκεια: 105 
Υπόθεση: Έπειτα από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο Άλεξ δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε ποιο είναι το όνομά του. Για να μπορέσει να του επαναφέρει τη μνήμη, ο παππούς του ο Μπάι Νταν ταξιδεύει στη Γερμανία προκειμένου να οργανώσει ένα ταξίδι στο παρελθόν, ένα ταξίδι μνημών πίσω στη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Βουλγαρία, 1980. 

Σύννεφα «γεμίζουν» τα μέχρι τότε ειδυλλιακά παιδικά χρόνια του Άλεξ, ο οποίος ζει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Η τοπική αστυνομία πιέζει τον πατέρα του να κατασκοπεύσει και να καταδώσει τον πεθερό του, τον Μπάι Νταν, που είναι ο βασιλιάς του ταβλιού στην περιοχή. 

Η οικογένεια πολύ γρήγορα αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Δύση για να γλιτώσει από όλα αυτά. 25 χρόνια μετά ο Άλεξ βρίσκεται στο νοσοκομείο μετά από έναν βαρύ τροχαίο, στο οποίο σκοτώθηκαν και οι δυο του γονείς. Εκεί πηγαίνει να τον βρει ο παππούς του, που θέλει να τον βοηθήσει. 

Ενώ «ταξιδεύουν» διαμέσου του χρόνου και του τόπου, διασχίζουν τη μισή Ευρώπη παίζοντας τάβλι, το πιο απλό και συνάμα περίπλοκο από όλα τα παιχνίδια. Αυτή η καθημερινότητα βοηθά τον Άλεξ να συνειδητοποιήσει ποιος είναι, καθώς το τάβλι μπορεί να ξεκλειδώσει όλο του το παρελθόν. 

Ο Άλεξ βγαίνει από το νοσοκομείο, επιστρέφει στη Βουλγαρία, ανακτά τη μνήμη του, και πλέον ζει όπως πάντα ήθελε. Η ιστορία βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ilija Trojanow, που έγινε μπεστ σέλερ στη Βουλγαρία. 

Πέμπτη 4 Ιουλίου
ΞΗΜΕΡΩΜΑ (Αλβανία, 2011)
Σκηνοθεσία: Robert Budina
Πρωταγωνιστούν:Marvin TAFAJ,Guljem KOTORI,Ισαβέλλα ΚΟΓΕΒΙΝΑ,Xhevdet JASHARI, Λαέρτης ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ,Eglantina CENOMERI,Αντώνης ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Διάρκεια: 110 λεπτά
ΥπόθεσηΟ Σαϊμίρ από την Αλβανία είναι εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη από καιρό και ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί την Ηλέκτρα που είναι και κόρη του ιδιοκτήτη του συνεργείου στο οποίο εργάζεται. Όταν ο μικρός αδερφός του Σαϊμίρ, Βίνι,στην Ελλάδα, ο Σαϊμίρ θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει να βρει το δρόμο του. Ο Βίνι όμως είναι ανυπόμονος και πεπεισμένος ότ ιείναι φτιαγμένος για πιο φιλόδοξες καταστάσεις. Πολύ γρήγορα η σύγκρουση των δυο αδερφών και των διαφορετικών κόσμων τους θα αλλάξει τις ζωές όλων με τρόπους που δεν έχουν επιστροφή.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΟΥ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ
(Τουρκία, 2008) 
Σκηνοθεσία: Ρεχά Ερντέμ 
Πρωταγωνιστούν: ΕΛΙΤ ΙΣΚΑΝ,ΕΡΝΤΑΛ ΜΠΕΣΙΚΤΣΟΓΛΟΥ,ΛΕΒΕΝΤ ΓΙΛΜΑΖ Διάρκεια: 121 λεπτά 
Υπόθεση: Η Χαγιάτ, 14 χρόνων, ο πατέρας της και ο κατάκοιτος παππούς της, ζουν σε μια καλύβα στις όχθες του Βόσπορου με τα σκοτεινά αλλά και τόσο όμορφα νερά που σου κόβουν την ανάσα. Ο πατέρας της έχει μια μικρή βάρκα με την οποία εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την επιβίωση της οικογένειας, κάνοντας διάφορες δουλειές, όχι πάντα νόμιμες. 

Αν εξαιρέσει κανείς την ειδυλλιακή εικόνα δίπλα στη θάλασσα, κατά τα άλλα η καθημερινή ζωή της Χαγιάτ είναι πολύ σκληρή. Όμως η Χαγιάτ διαθέτει το ένστικτο της επιβίωσης. Η ικανότητά της να παίρνει κουράγιο, δύναμη και ελπίδα μέσα από τις διάφορες δοκιμασίες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει Ζωή παρά τις προφανείς αδικίες ενός άδικου κόσμου. 

Σάββατο 6 Ιουλίου 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
(Ρουμανία, 2009)
Σκηνοθεσία:Κορνέλιου Πορουμπόιου
Πρωταγωνιστούν: Ντράγκος Μπουκούρ,Βλαντ Ιβάνοφ 
Διάρκεια: 115 λεπτά 
Υπόθεση: Ο Κρίστι, ένας αστυνομικός, αρνείται να συλλάβει έναν νεαρό που πρόσφερε χασίς σε δύο συμμαθητές του στο Λύκειο, θεωρώντας ότι ο νόμος είναι υπερβολικά αυστηρός, θ' αλλάξει σύντομα και, εν πάση περιπτώσει, δεν θέλει νά 'χει βάρος στη συνείδησή του την καταστροφή ενός νέου ανθρώπου. Για τον προϊστάμενό του, όμως, η λέξη “συνείδηση” έχει άλλο νόημα...

Κυριακή 7 Ιουλίου (και επαναπροβολή 9 και 11 Ιουλίου) 
4 ΜΑΥΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
(Ελλάδα, 2010) 
Σκηνοθεσία:Ρένος Χαραλαμπίδης 
Πρωταγωνιστούν:Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Τάκης Σπυριδάκης, Άλκης Παναγιωτίδης, ΔημήτρηςΠουλικάκος, Τιτίκα Σαριγκούλη 
Διάρκεια: 90 λεπτά 
Υπόθεση: Τέσσερις χρεοκοπημένοι νεκροθάφτες οργανώνουν την αρπαχτή που θα τους δώσει την ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους εγκαταλείποντας το επάγγελμα - που αρχικά ξεκίνησαν σαν προσωρινή λύση, αλλά έμειναν σ εαυτό μία ζωή. 

Πραγματοποιούν, με την υπόσχεση μεγάλης αμοιβής, την τελευταία επιθυμία αποθανόντα Έλληνα της αλλοδαπής, που είναι να τον πάνε για ταφή από την Αθήνα σε κάποιο χωριό της Βοιωτίας, με τα πόδια.

 Πραγματοποιώντας αυτήν την παράξενη τελευταία επιθυμία, θα εμπλακούν σε μια οδύσσεια, που θα μετατραπεί σε ένα απροσδόκητο ταξίδι αυτογνωσίας... 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΘΟΝΗ, ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΥΑΛΑ!!!! ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ, 

ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ! (ή μπορεί και να είστε ανήσυχοι, κι αυτό καλό είναι…) 

*ΝΕΟΣ ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 

*ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ (special screenings) 

*ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ 

*ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ 

*5ο ΑΝΤΙ-ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ, ΑΝΤΙ-ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 *ΤΟ HIP HOP ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ!
(ειδικό αφιέρωμα σε ταινίες για το μουσικό αυτό κίνημα και ένα μικρό live φεστιβάλ με συμμετοχή συγκροτημάτων..) 

*ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΑ (αφιέρωμα στο ομοφυλοφιλικό κινηματογράφο και παρέμβαση για το δικαίωμα της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης των ατόμων) ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ., 

ΣΥΓΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ… (για κάθε άλλη πληροφορία στο 6977224923 ή στο cinemaclubkilkis@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.