Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού είναι έγκλημα διαρκείας

Γράφει ο Βασίλης Κωνσταντινίδης
Οικονομολόγος

Την τελευταία εβδομάδα ζούμε τις διαφωνίες που εκφράστηκαν μεταξύ των εταίρων της τρικομματικής κυβέρνησης με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στην πραγματικότητα οι διαφωνίες αυτές δεν ήταν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά το πώς θα πλασαριστούν οι όποιες αποφάσεις, πχ πως θα γίνουν οι απολύσεις στην ΕΡΤ και το πώς θα βαπτισθούν, αναδιαρθρώσεις, μεταρρυθμίσεις ή οποιαδήποτε άλλη ονομασία θα επινοηθούν.
Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα μετά από πέντε χρόνια τα αποτελέσματα, από τότε που οι διάφορες κυβερνήσεις διαδεχόμενες η μία την άλλη και όλες μαζί βάλθηκαν να μας σώσουν. Να σώσουν το ελληνικό κράτος και κατ’ επέκταση και τους έλληνες πολίτες.

Στο όνομα της σωτηρίας του έθνους πήραν μια σειρά μέτρα. Μέτρα που θίγουν ευθέως μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και μικροεπαγγελματίες, δηλαδή μειώνουν το εισόδημα τους άμεσα και έμμεσα και μάλιστα δραματικά. Και το κάνουν με πολλούς «σωτήριους» τρόπους. Θα αναφέρουμε μόνο τις δυο κυριότερες «σωτήριες» αποφάσεις, που τις θεωρούμε και σπουδαιότερους.

Α. Την άμεση μείωση του εισοδήματος, μείωση μισθών και συντάξεων μέχρι και 50% και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ή σύνταξης και

Β. Την αύξηση του κόστους ζωής, δηλαδή αύξηση φόρων, κατάργηση του αφορολόγητου ποσού, αύξηση φορολογικών συντελεστών, επινόηση χαρατσιών και άλλα πολλά για να αναφέρω μόνο ορισμένα.

Βέβαια κάθε φορά που αναγγέλλουν κάποιο μέτρο το συνοδεύουν με την υπόσχεση πως το επόμενο διάστημα θα είναι χρόνος ανάκαμψης και θα τελειώσουν τα βάσανα και το σπουδαιότερο το κάνουν για το «καλό» μας. Δυστυχώς αυτό το γαϊτανάκι καλά κρατεί, συμπληρώσαμε αισίως περισσότερο από πέντε χρόνια και πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού είναι πρωτόγνωρη. Παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Τα μέτρα που παίρνονται είναι βάρβαρα και παράλογα. Δεν οδηγούν πουθενά ή μάλλον οδηγούν στη παραπέρα επιδείνωση της ζωής του ελληνικού λαού.

Με βάση στατιστικές που είδαν το φώς της δημοσιότητας οι περικοπές των νοικοκυριών, για να αντεπεξέλθουν στην κρίση, ανέρχονται ακόμη και στο 64,2% στα είδη διατροφής, ενώ το 93,1% έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες για είδη ένδυσης και υπόδησης.

Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC τα νοικοκυριά περικόπτουν δραστικά τα είδη διατροφής, για να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι 6 στα 10 νοικοκυριά είναι στο όριο να μην μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, τους λογαριασμούς του ρεύματος, της ύδρευσης και τα δάνειά τους, ενώ σημαντικός αριθμός δεν διαθέτει το απαραίτητο εισόδημα, ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Η πρωτόγνωρη φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού που επιβάλλει η τρόικα δια μέσου της άθλιας συγκυβέρνησης, αυξάνοντας το κόστος ζωής με παράλογους φόρους, π.χ. την τιμή του πετρελαίου, που ανάγκασε πολλούς συμπολίτες μας να σταματήσουν την χρήση της κεντρικής θέρμανσης τον χειμώνα που μας πέρασε και να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές που τελικά αποδεδείχθηκαν ανασφαλείς και επικίνδυνα για την υγεία. 

 Δηλαδή από την μία μείωσε την αγοραστική δύναμη του πολίτη με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη αύξησε το κόστος ζωής σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η αντιλαϊκή επέλαση της συγκυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων εκδηλώνεται, χωρίς αρχή, μέση και τέλος με βάρβαρα μέτρα που ισοπεδώνουν τη ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων.

Δεν διστάζουν κάθε φορά που δεν θα επιτυγχάνεται κάποιος στόχος να προχωρούν σε περικοπές στην υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πρόνοια, δημόσια διοίκηση κ.α.

Δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να ομολογήσουν, και μάλιστα να περηφανευτούν και να διαφημίσουν ότι φτωχοποιούν τον ελληνικό λαό και ξεπουλούν την δημόσια περιουσία για να ξεπεράσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα την κρίση η πλουτοκρατία.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, οποίος σε «Φόρουμ Επενδυτών» χωρίς ίχνος ντροπής διαφήμισε την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, λέγοντας: «Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, με μεγάλο κόστος, οι Έλληνες πετύχαμε όσα λίγες χώρες στη οικονομική ιστορία», αναφέροντας σαν επίτευγμα την δραστική μείωση του εργατικού κόστους, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και γενικά την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Είναι ξεκάθαρο πως το ενδιαφέρον και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης περιστρέφονται στην διασφάλιση των όρων επανόδου των επιχειρηματικών ομίλων σε συνθήκες υψηλής κερδοφορίας με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αδιαφορώντας για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι η επίσημη ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανέρχεται στο 27,40% ή 1.355.237 άτομα, ενώ ο ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.595.921 άτομα. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,3% σε σχάση με το προηγούμενο τρίμηνο και 6,3% σε σχέση το πρώτο τρίμηνο του 2012. 

Η ανεργία για ηλικίες μέχρι 24 ετών ανέρχεται στο τρομακτικό ποσοστό του 60% και στις νέες γυναίκες είναι 66,3%. Στην πραγματικότητα η ανεργία ξεπερνά το 30%. Και οι άνεργοι ξεπερνούν τα 2.000.000 άτομα. Και να σκεφθεί κανείς ότι προσμετρούνται στον ενεργό πληθυσμό και όσοι απασχολούνται και για μερικές ώρες τον μήνα.

Χωρίς κανένα δισταγμό τσακίζουν κυριολεκτικά τον λαό και την ίδια στιγμή τον κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Τρανό χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χθεσινή τους απόφαση να κλείσουν την κερδοφόρα ΕΡΤ και να πετάξουν στο δρόμο 2.700 εργαζόμενους με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Απαξιώνουν την δημόσια περιουσία, λες και είναι κληρονομιά τους. 

Και δεν διστάζουν τα λουκέτα ή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας να το βαπτίζουν «μεταρρύθμιση» ή επένδυση. Ας καταλάβουν καλά, κανείς δεν τους έδωσε τέτοιες δικαιοδοσίες και κανένα δεν μπορούν να κοροϊδέψουν. Το χειρότερο απ όλα είναι ότι κλείνουν την ΕΡΤ, επικαλούμενη κακοδιαχείριση, ατασθαλίες, παράνομους διορισμούς, αδιαφάνειες και ότι άλλο μπορεί κανείς να φαντασθεί για τα οποία έχουν την μοναδική και αποκλειστική ευθύνη. Είναι οι πρωτεργάτες όλων αυτών των κακών που επικαλούνται.

Η περίπτωση τους μας θυμίζει τον πατροκτόνο που εκλιπαρούσε τον δικαστή να τον λυπηθεί επειδή είναι ορφανός.

Αυτοί είναι. Είναι καιρός ο Ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματα του. Να καταλάβει ποιοι τον κυβερνούν και ποιανών τα συμφέροντα εξυπηρετούν. Από εδώ και πέρα έχει και ο ίδιος ευθύνη για τις επιλογές του. Ας συμπεριφερθεί ανάλογα.

Όσο για αυτούς που μας οδηγούν σε αυτήν κατάσταση, τους το λέμε ευθέως. Αυτά που κάνουν είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ και δεν παραγράφονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.