Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Τι είπε ο Γουντενούδης για τα Μεταλλεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Δημοσιεύουμε την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ. Χρήστου Γκουντενούδη για τα μεταλλεία στην περιοχή των ορεινών όγκων Κρουσίων και Πάικου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013: 
“Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή των ορεινών όγκων Κρουσίων και Πάικου, η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς ανέλαβε το ρόλο και τις ευθύνες που της αναλογούν. Δεν θα μπορούσε, εξ άλλου, να γίνει διαφορετικά σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα οι εξελίξεις του οποίου είναι πολύ πιθανόν να σημαδέψουν το παρόν και το μέλλον του τόπου ανεξίτηλα. 
Δεν θα μπορούσε επίσης να γίνει διαφορετικά αφού αμέσως προκλήθηκαν αντιδράσεις από άτομα και φορείς και ξεκίνησε μια κινητοποίηση σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα αλλά και σε όλη τη Β. Ελλάδα.

Η πρώτη προτεραιότητα που έθεσε η Περιφερειακή Ενότητα ήταν η σαφής, έγκυρη και πολύπλευρη ενημέρωση για ένα ζήτημα που προκαλεί πανικό. Από την πρώτη στιγμή όμως, η άμεση διαπίστωση ήταν τόσο οι εκ διαμέτρου απόψεις τω ειδικών επιστημόνων, όσο και η αοριστία όσον αφορά στην πρόθεση του Κεντρικού Κράτους.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς απευθύνθηκε επίσημα και προς τους δυο πυλώνες της ενημέρωσης. Από πλευράς πολιτείας εισέπραττε αοριστία όσον αφορά στις δεσμεύσεις και προθέσεις επί των περιβαλλοντικών όρων και την διασφάλισή τους, και από πλευράς Επιστημονικής Κοινότητας εισέπραττε απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες και με εντελώς διαφορετικές τεκμηριώσεις.

Με την εξέλιξη αυτή διογκωνόταν το κλίμα δυσπιστίας της τοπικής κοινωνίας και ετροφοδοτείτο η συνωμοσιολογία περιλαμβάνοντας επιστήμονες, πολιτεία, φορείς και τοπικούς αιρετούς άρχοντες. Οι υπόνοιες ήταν και δυστυχώς, παραμένουν βαρειές σπιλώνοντας υπολήψεις αδιακρίτως. Οι πληροφορίες για την αξία του ορυκτού πλούτου δυνάμωναν τις θεωρίες για τεράστια συμφέροντα ένθεν κακείθεν στα οποία υπέκυπταν οι τοπικοί φορείς, λαμβάνοντας θέση ‘υπέρ ή κατά των μεταλλείων’ ως να επρόκειτο για δημοψήφισμα συνειδήσεων και πατριωτισμού.

Είναι χαρακτηριστικές οι πρώτες απαντήσεις που έλαβε η Περιφερειακή Ενότητα απευθυνόμενη σε επιστημονικούς φορείς και Πολιτεία: Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. δια του καθηγητή κ. Κατσιφαράκη απάντησε ότι “Δεν μπορεί να υπάρξει μια απλή και γενική απάντηση στο ερώτημά μας. Απαιτείται η λεπτομερής εξέταση της κάθε περίπτωσης”. Παράλληλα σημειωνόταν ότι “η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι σημαντική για την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία”. Από την άλλη στο αρμόδιο Υπουργείο υποβλήθηκε υπόμνημα από 12 σημεία, ένα των οποίων αφορούσε στην “αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών από ειδική επιτροπή τοπικών εμπειρογνωμόνων”. Στις απαντήσεις του το Υπουργείο ήταν εξαιρετικά αόριστο και ασαφές.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς προέβη και σε μια άλλη ενέργεια η οποία θα φώτιζε περισσότερο την όλη υπόθεση: Διοργάνωσε Ημερίδα στο Κιλκίς με καλεσμένους τους καθ’ ύλην αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ. Τα αποτελέσματα της Ημερίδας ήταν πενιχρά έως αμελητέα, λόγω της μεγάλης έντασης που επικράτησε.

Ταυτόχρονα ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση των Δημόσιων Μεταλλευτικών χώρων της περιοχής προχωρούσε και η κατάληξή του είναι γνωστή προκαλώντας περαιτέρω αντιδράσεις. Η κατάσταση από πλευράς ενημέρωσης και υπεύθυνης στάσης της Πολιτείας παραμένει περίπου η ίδια. Η εκμετάλλευση ενός τέτοιου σοβαρού θέματος εκπορεύεται από πολλές πλευρές και με εντελώς αντικρουόμενες εκφάνσεις. Πρόσφατα έγινε γνωστή η διαμάχη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των νομών Ροδόπης και Έβρου, όπου οι μισοί βουλευτές (μεταξύ των οποίων και υπουργός) καλούν τους άλλους μισούς να λάβουν θέση επί του θέματος.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς εξ αρχής έλαβε και τηρεί την ίδια απόφαση και στάση. Είναι υπέρ των επενδύσεων ιδιωτικών ή δημοσίων αλλά με προϋποθέσεις οι οποίες δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση. Το περιβαλλοντικό κόστος είναι αδιαπραγμάτευτο. Όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η απαγόρευση κάθε ζημιάς στην βασική οικονομική δραστηριότητα κάθε περιοχής. Το ισοζύγιο κόστους-οφέλους θα πρέπει να γέρνει σαφώς υπέρ του οφέλους της τοπικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που θα πρέπει, σωστά και έγκυρα ενημερωμένη, να έχει τον τελευταίο λόγο.

Επειδή από τα παραπάνω προκύπτει μέχρι στιγμής μόνο η αοριστία και η αντίθεση απόψεων, η τοπική κοινωνία αντιδρά με σφοδρότητα. Με την άποψη αυτή της τοπικής κοινωνίας συντάσσεται και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς καταθέτοντας την αντίθεσή της στην μεταλλευτική δραστηριότητα σε Κρούσια και Πάικο.”

1 σχόλιο:

  1. Ο Γκουτενούδης πολλά λέει αλλα σαν καλός κυβερνιτηκός παπατζής τίποτα δεν κάνει.Τι τον βάλανε εκεί σάματι τι θα φάει ας κάνει και λίγη δίαιτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.