Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Τρέχει το αυτί…


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ακοή. Τι θα κάναμε εμείς οι άνθρωποι χωρίς τη φυσιολογική ακοή; Πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μικρά παιδιά; Πως θα μπορούσαν να επικοινωνούν καθημερινά οι ενήλικες; Τι θα έκαναν οι υπερήλικοι;

Η ακοή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μικρών και μεγάλων ανθρώπων, για την καθημερινή επικοινωνία μας. Από το ανθρώπινο αυτί ξεκινά η μετάδοση του ήχου προς τον εγκέφαλο, εκεί όπου γίνεται η αντίληψή του. Συνεπώς, η ακεραιότητα του αυτιού, όπως και άλλων συστημάτων μετάδοσης και αντίληψης του ήχου, είναι απαραίτητη.

Το κύμα του ήχου έρχεται πρώτα σε επαφή με την τυμπανική μεμβράνη, η οποία πρέπει να είναι ακέραιη. Σε περίπτωση διάτρησης της τυμπανικής μεμβράνης υπάρχει πιθανότητα να επιμολυνθεί το αυτί.

Η χρόνια φλεγμονή του αυτιού πάντοτε εκδηλώνεται με διάτρηση και είναι αποτέλεσμα χρόνιας μόλυνσης του αυτιού. Εμφανίζεται σε άτομα με τοπικά ελαττωμένη αμυντική ικανότητα. Μια οξεία ωτίτιδα, εφόσον δεν αντιμετωπισθεί σωστά, έχει πολλές πιθανότητες να καταλήξει σε χρόνια ωτίτιδα. Η αυξημένη δυνατότητα των μικροβίων να προκαλούν λοιμώξεις, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (τα κρεατάκια), η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι επιπλέον παράγοντες, οι οποίοι ευνοούν την εγκατάσταση της χρόνιας ωτίτιδας.

Η χρόνια ωτίτιδα διακρίνεται σε απλή και πιο σοβαρή μορφή. Η πρώτη μορφή της ωτίτιδας έχει καλύτερη πορεία, χαρακτηρίζεται από εμφάνιση μόνιμης διάτρησης στο κέντρο της τυμπανικής μεμβράνης. Συνυπάρχουν επίσης η υποτροπιάζουσα εκροή πύου από το αυτί, που βαθμιαία οδηγεί σε βαρηκοΐα, όπως και το βουητό των αυτιών, ενώ λείπει συνήθως ο πόνος του αυτιού.

Η ωτίτιδα άλλης μορφής εκδηλώνεται με ύπαρξη διάτρησης στην περιφέρεια της τυμπανικής μεμβράνης με αποτέλεσμα την καταστροφή των γύρω ιστών και τη συλλογή των νεκρωμένων μαζών. Οι μάζες αυτές αυξάνονται συνεχώς σε μέγεθος, καταστρέφοντας τα γύρω οστά. Με την πάροδο του χρόνου εμφανίζεται η επιδείνωση της ακοής, ο βαθμός της οποίας εξαρτάται από την έκταση των καταστροφών στο αυτί. Χαρακτηριστική είναι και η υποτροπιάζουσα εκροή κάκοσμου πύου από το αυτί. Πόνος συνήθως δεν παρατηρείται. Αυτή η μορφή χρόνιας ωτίτιδας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως παράλυση του προσωπικού νεύρου και άλλες.

Η θεραπεία αποσκοπεί στη ξήρανση του αυτιού, τη σύγκλειση της διάτρησης του τυμπάνου με στόχο τη βελτίωση της ακοής. Παράλληλα θεραπεύονται και οι φλεγμονές της μύτης. Επειδή πολλές φορές οι επιμολύνσεις του αυτιού γίνονται από εξωγενείς παράγοντες δια μέσου της διάτρησης της τυμπανικής μεμβράνης, στους ασθενείς συνιστάται να προστατεύουν το αυτί από την εμβροχή με νερό, χρησιμοποιώντας τολύπιο από βαμβάκι ή ωτοασπίδες.

Η αποκατάσταση της διάτρησης του τυμπάνου γίνεται με χειρουργική επέμβαση και λέγεται τυμπανοπλαστική. Σήμερα όλες οι επεμβάσεις στο αυτί εκτελούνται κάτω από χειρουργικό μικροσκόπιο. Η τυμπανοπλαστική πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί κάθε υποτροπή της νόσου επιδεινώνει την κατάσταση. Η συντηρητική θεραπεία με χορήγηση αντιβιοτικών βοηθά μόνο στην καταστολή της έξαρσης της χρόνιας φλεγμονής.

Οι χρόνιες φλεγμονές του αυτιού είναι δυνατόν να επεκταθούν σε ζωτικά γειτονικά όργανα και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, πολλές φορές επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών. Ευτυχώς, σήμερα λόγω της αντιβιοτικής αγωγής και της έγκαιρης χειρουργικής επέμβασης οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες.

Η πρόγνωση της χρόνιας μέσης ωτίτιδας είναι καλή παρά τις πολλές εξάρσεις και υφέσεις που συμβαίνουν στη διαδρομή της.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.