Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Πηγή της πολιτικής: ο άνθρωπος και οι δεξιότητες του*

Του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, π. Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του ΥΠΑΝ (2000-2)

Στοχασμοί για το μέλλον, οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., το νέο πρόσωπο του Κινήματος και η νέα του οικονομική πολιτική, φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν στις ομιλίες των παλαιών στελεχών, των γνωστών βαρόνων της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα Δελτία Τύπου που ανακοινώνονται.

Ως προς την κινητήρια δύναμη του κάθε Κόμματος –όπως και κάθε κυβέρνησης– που είναι ο άνθρωπος και η στρατηγική του σκέψη, εκεί μάλλον το θέμα φαίνεται ότι δε θα αναδειχθεί. Ανάδειξή του συνεπάγεται εύλογα και έντονη αυτοκριτική.

Η ανίατη ασθένεια του κυβερνητισμού, σε κάθε της έκφανση, έχει εμποτίσει τη σκέψη και την πρακτική της πλειοψηφίας των ιστορικών λεγόμενων στελεχών του κεντρικού κορμού που διοικεί το Κίνημα εδώ και δυο σχεδόν δεκαετίες. Ως συνέπεια αυτού είναι το ακόλουθο: Tα εν λόγω στελέχη φαίνεται ότι έχουν απομακρυνθεί προ πολλού από την καθημερινότητα και την παραγωγή πολιτικής, αν και θεωρούν ότι λειτουργούν ως σωτήρες.

Σε αυτούς ανήκει μέρος της ευθύνης, που οδήγησε τη χώρα στην υπερχρέωση και στην αποσάθρωση του βιομηχανικού ιστού και την εγκατάλειψη της αγροτικής της οικονομίας. Εκείνοι που δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο σύνολο, φαίνεται ότι αδυνατούν να αλλάξουν την πορεία πλεύσης του, εκτός να κάτι αλλάξει σε αυτό το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Θα προσφέρουν υπέρτατες υπηρεσίες λοιπόν στο Κίνημα, αλλά κυρίως στη χώρα και στους νέους μας, όσοι υπουργοί και υφυπουργοί που κυβέρνησαν αδιαλείπτως τη χώρα, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, καταλάβουν ότι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν πολιτικά.

Παρόμοιες υπηρεσίες θα προσφέρουν και όσοι αξιωματούχοι του κόμματος κυβέρνησαν σποραδικά, μη παρουσιάζοντας κάποιο χειροπιαστό έργο, πλην του γνωστού επικοινωνιακού πυροτεχνήματος.

Το κύριο ζητούμενο λοιπόν είναι η νέα ταυτότητα του Κινήματος. Αν αυτή οικοδομηθεί για πολλοστή φορά, σε παλαιά υλικά, τότε το ΠΑΣΟΚ δε θα απαλλαγεί από το σύνδρομο που το διακατέχει. Έτσι, αν μετά από αυτό το όπως λέγεται ενωτικό και ανανεωτικό συνέδριο, ξαναδούμε στα όργανα διοίκησης του, εκείνα τα «πετυχημένα» στελέχη, που οδήγησαν τη χώρα εδώ που βρίσκεται (με τη θεαματική συνδρομή της Ν.Δ.), τότε πολλοί θα αναρωτηθούν το λόγο ύπαρξης τους σε ένα πολιτικό χώρο, που αδυνατεί να κατανοήσει το εξής απλό:

Πηγή της πολιτικής είναι οι ενάρετοι άνθρωποι (βλ. διακήρυξης της γαλλικής Επανάστασης του 1789) και όχι οι φθαρμένοι, στεγνοί πια από ιδέες και γνώσεις αιωνόβιοι πρώην και νυν βουλευτές, Υπουργοί κ.λπ, που μαζί με τα κρατικοδίαιτα στελέχη των πολιτικών τους γραφείων ή του κόμματος, μοιάζουν σαν παλιά πολυχρησιμοποιημένα υλικά μικρής αξίας.

*Κεντρικά σημεία ομιλίας μου, ως συνέδρου, που θα προταθεί να γίνει κατά το Σάββατο 2-Μαρτίου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.