Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η μπότα

Του Αντώνη Καρακούση
Είναι φανερό πια δια γυμνού οφθαλμού ότι οι Γερμανοί δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα.
Αισθάνονται ισχυροί και θέλουν να ηγεμονεύσουν στην Ευρώπη.


Ελέγχουν απολύτως τις Βρυξέλλες, έχουν κάμψει την όποια αντίσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα κοινοτικά όργανα έχουν μετατραπεί σε υποπαραρτήματα της καγκελαρίας.

Οι Γάλλοι είναι ακινητοποιημένοι, οι δορυφορικές κεντροευρωπαϊκές χώρες μοιάζουν με προεκτάσεις των χεριών της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Ετσι οι Γερμανοί νιώθουν σίγουροι πια και επιχειρούν να επιβάλουν το μοντέλο τους στον απείθαρχο και «ανεύθυνο», κατά τις εκτιμήσεις τους, μεσογειακό Νότο.

Χρησιμοποιούν κατά τρόπο αμείλικτο τα «νούμερα» και δεν νοιάζονται ούτε για την ιδιαιτερότητα των συνθηκών, ούτε λαμβάνουν υπόψη την ιδιομορφία των οικονομιών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας υπήρξαν ιδιαίτερα σκληροί και στην περίπτωση της Κύπρου αδίστακτοι και απροσχημάτιστοι.

Έβαλαν στόχο τον τραπεζικό τομέα του νησιού και θέλησαν να τον τελειώσουν σε ελάχιστο χρόνο.

Ήταν τέτοια η επιθυμία τους που δεν είχαν την ετοιμότητα ούτε την ασφάλεια των καταθέσεων να προστατεύσουν. Οι χειρισμοί τους ήταν πρωτοφανώς αδέξιοι.

Ήδη η Κύπρος «φλέγεται», η οικονομία της καταστρέφεται, το κράτος κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση και η εντεινόμενη κρίση της έχει όλα τα στοιχεία να μεταδοθεί στην Ελλάδα και αλλού.

Με τη στάση τους οι Γερμανοί εξέθεσαν την ευρωζώνη σε πρωτοφανείς κινδύνους και έσπειραν την καχυποψία σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Από τη γερμανική ενοποίηση και εντεύθεν ενεργούν διαφορετικά. Πρώτα διεκδίκησαν και κέρδισαν το χτίσιμο της ευρωζώνης κατά τις πεποιθήσεις τους.

Με τον καιρό κατέστησαν το ευρώ δικό τους εργαλείο και τώρα επιδιώκουν τη βίαιη ομογενοποίηση της Ευρώπης, ώστε να βάζουν τα λιγότερα και να κερδίζουν τα περισσότερα.

Ήδη από το 2002 «τσέπωσαν» εκατοντάδες δισ. ευρώ, χρηματοδότησαν άκοπα την ανασυγκρότηση της Ανατολικής Γερμανίας και τώρα θέλουν τα πάντα στα μέτρα τους, ξεχνώντας τις υποσχέσεις για μια Ευρώπη ανθρώπινη, για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνοχής.

Κακά τα ψέματα, το ευρωπαϊκό όραμα τείνει να χαθεί. Ουδείς ομνύει σε αυτό, ουδείς υπερασπίζεται την Ευρώπη.

Η μπότα της Γερμανίας ισοπεδώνει το ευγενέστερο μεταπολεμικό πολιτικό επίτευγμα.

Αυτή η Ευρώπη, όπως την κατάντησαν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, δεν αντέχεται.

Οι ιδρυτές της αλλιώς την ονειρεύτηκαν και οι ευρωπαϊκοί λαοί αλλιώς τη φαντάστηκαν.

Σε λίγο, όπως πάει, θα είναι έννοια αποκρουστική, συνώνυμη της καταπίεσης και της σκληρότητας.

Ουδένα θα συγκινεί, οι περισσότεροι θα την εχθρεύονται και θα στέκονται απέναντί της.

Αυτό μόνο οι Γερμανοί σαν την ατάραχη Μέρκελ και τον άκαμπτο Σόιμπλε μπορούσαν να το πετύχουν.


http://www.tovima.gr

1 σχόλιο:

  1. Το Δ΄ Ράιχ είναι εδώ! Η Ελλάδα, τρία χρόνια τώρα, νιώθει τη μπότα του στο σβέρκο της. Από χθες τη νιώθει και η Κύπρος.
    Δυστυχώς, στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης λείπουν τα πολιτικά αναστήματα. Αυτά που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ηγεμονία της Γερμανίας.
    Να μη μιλήσουμε βεβαίως για τους πολιτικούς της Ελλάδας! Σπιθαμιαία αναστήματα! Γιωργάκης! Αντωνάκης!
    Όσο μας κυβερνάνε οι "γιες μεν" Σαμαροβενιζελοκουβέληδες δεν υπάρχει ελπίδα!
    Όσο μας εκπροσωπούν οι "ναισεόλες" Φραγγίδηδες και Γεωργαντάδες δεν υπάρχει ελπίδα!
    Το κακό είναι πως δεν υπάρχει (δεν βλέπω τουλάχιστον εγώ) στον ορίζοντα άνθρωπος να μπορέσουμε να τον εμπιστευτούμε. Να ορθώσει ανάστημα και να πει ένα "όχι".
    Νικόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.