Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Τα "Omorfa taxidia" στο Λιτόχωρο για παραδοσιακό κούρεμα και ξύρισμα

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι πολύς κόσμος (κυρίως από Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κατερίνη) ταξιδεύει αρκετά χιλιόμετρα με προορισμό το Λιτόχωρο, για να απολαύσει ένα παραδοσιακό κούρεμα ή ξύρισμα;
Ο λόγος για το παραδοσιακό κουρείο, του κυρίου Θεόδωρου Κουτσιμάνη, το οποίο λειτουργεί από το 1918, με πρώτο ιδιοκτήτη τον παππού του κ. Θεόδωρου! Το συγκεκριμένο κουρείο αποτελεί πλέον και τουριστική ατραξιόν για το Λιτόχωρο. Όσοι το έχουν επισκεφτεί, μιλούν για πραγματική και σπάνια εμπειρία. 

Η αυθεντική συμπεριφορά του κουρέα με τα σχόλια και τα αστεία του κατά τη διάρκεια της εργασίας, η παραδοσιακή διακόσμηση του χώρου (το πλακάκια του πατώματος είναι από το 1956), τα αυθεντικά εργαλεία τα οποία χρονολογούνται αρκετά χρόνια πριν ( υπάρχουν πχ σπάνιες κοκάλινες Ισπανικές χτένες), μα κυρίως ο τρόπος και η τεχνική του κουρέα, κάνουν αυτό το κατάστημα να ξεχωρίζει. 

Όπως μας είπε ο κ. Θεόδωρος σχετικά με το ξύρισμα: "το μυστικό βρίσκεται στην καλή και ζεστή σαπουνάδα η οποία φτιάχνεται από κρέμα και όχι έτοιμο αφρό, την καλή ποιότητα του ξυραφιού, και φυσικά το τελικό ξέπλυμα με κρύο νερό... Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο όμως είναι ότι σε 4-5 χρόνια βγαίνω στη σύνταξη, και δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιος για να συνεχίσει την παράδοση, που δυστυχώς θα σβήσει" συμπληρώνει ο κ. Θεόδωρος.

Η τιμή για το κούρεμα είναι 5 ευρώ και για το ξύρισμα 3 ευρώ. Παλαιότερα περνούσαν από το κατάστημα ημερησίως περίπου 30-40 άτομα.
Δυστυχώς οι νεότεροι άντρες δε γνωρίζουν αυτή την απολαυστική εμπειρία, αλλά και οι μεγαλύτεροι δυσκολεύονται πλέον να δώσουν αυτά τα ελάχιστα ευρώ.

Πηγή: Omorfa Taxidia facebook
Φωτογραφίες: Γιάννης Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.