Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Κακώσεις του λάρυγγα

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο φώνησης και αναπνοής. Αποτελείται από σκελετό που σχηματίζεται από χόνδρους. Στους χόνδρους προσκολλώνται διάφοροι μύες που επιτρέπουν τις συντονισμένες τους κινήσεις και εξασφαλίζουν τη φυσιολογική λειτουργία του λάρυγγα.

Οι αιτίες που είναι δυνατόν να προκαλέσουν κακώσεις του τόσο ευαίσθητου οργάνου, όπως ο λάρυγγας, είναι αρκετές. Τα τραύματά του προέρχονται από οξέα ή αμβλέα όργανα, ξένα σώματα, πυροβόλα όπλα, χημικές ουσίες ή μεγάλη κατάχρηση της φωνής. Γενικά τα τραύματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε τραύματα από επίδραση εξωτερικής βίας (από αμβλέα και οξέα όργανα) και σε τραύματα από εσωτερική βία (από ξένα σώματα).

Οι αμβλείες κακώσεις του λάρυγγα είναι σχετικά σπάνιες, διότι οι χόνδροι του είναι αρκετά ελαστικοί και εύκαμπτοι με αποτέλεσμα να παρέχουν την απαραίτητη προστασία, όπως επίσης η κάτω γνάθος, το στέρνο και η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Το συνηθέστερο αίτιο αμβλείας κάκωσης του λάρυγγα αποτελούν τα τροχαία ατυχήματα λόγω μεγάλης ταχύτητας. 

Εξαιτίας της αυξημένης αδράνειας, το αστήρικτο σώμα φέρεται απότομα προς τα εμπρός και ο τράχηλος προσκρούει στο τιμόνι ή το παρ-μπριζ. Κακώσεις του λάρυγγα προκαλούνται, επίσης, στη διάρκεια βίαιων διαπληκτισμών και, σπανιότερα, σε εργατικά και αθλητικά ατυχήματα ή μετά από πρόσκρουση σε ένα οριζόντιο αντικείμενο κατά την κίνηση πάνω σε μοτοσικλέτα, άλογο ή έλκηθρο. 

Η άσκηση βίας στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου μπορεί να προκαλέσει συμπίεση του λάρυγγα με αποτέλεσμα τη ρήξη των μαλακών ιστών του και κάταγμα ή εξάρθρημα κάποιου χόνδρου. Οι κακώσεις του λάρυγγα λόγω της συνύπαρξής τους με άλλες απειλητικές για τη ζωή κακώσεις, περνούν συχνά απαρατήρητες. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή η καθυστερημένη ή πλημμελής αντιμετώπιση μιας λαρυγγικής κάκωσης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Η κάκωση συνήθως ακολουθείται από αυτόματο πόνο ή έντονη ευαισθησία κατά την πίεση στο λάρυγγα και την κατάποση, βραχνάδα ή πλήρη απώλεια της φωνής, βήχα ξηρό ή με απέκκριση αίματος και έντονη δύσπνοια. Συχνά εμφανίζεται και επακόλουθη φλεγμονή του τραυματισμένου χόνδρου. 

Οι κακώσεις σε άτομα προχωρημένης ηλικίας είναι συνήθως βαρύτερες, διότι οι χόνδροι τους είναι λιγότερο ενδοτικοί. Η άμεση αντιμετώπιση των κακώσεων του λάρυγγα είναι ουσιώδης για τη ζωή του τραυματία και την πρόληψη των επιπλοκών. Οι ασθενείς πρέπει να εισάγονται οπωσδήποτε στο νοσοκομείο για θεραπεία και παρακολούθηση.

Τα τραύματα από οξέα όργανα προκαλούνται συνήθως από τέμνοντα ή νύσοντα όργανα σε διάφορες δολοφονικές επιθέσεις, εργατικά ή αυτοκινητιστικά ατυχήματα ή από πυροβόλα όπλα. Εκδηλώνονται με ανοικτό τραύμα του δέρματος και των χόνδρων του λάρυγγα, μικρή ή μεγάλη αιμορραγία, δύσπνοια, βραχνή φωνή ή πλήρη έλλειψη της φωνής. Τα τραύματα αυτά είναι σοβαρότατα και είναι απαραίτητο όσο το δυνατόν έγκαιρα να προσφερθούν οι απαιτούμενες πρώτες βοήθειες.

Τα ξένα σώματα ενδέχεται να προκαλέσουν τραύματα της κοιλότητας του λάρυγγα. Στο εσωτερικό του μπορούμε να βρούμε πολλά και διάφορα ξένα σώματα, όπως ψαροκόκαλα, κομμάτια οστών ή παιχνιδιών, οδοντοστοιχίες, βελόνες και πολλά άλλα. 

Οι τραυματισμοί εκδηλώνονται συνήθως με βήχα ερεθιστικό ή με μικρή απέκκριση αίματος και διαξιφιστικό πόνο στην περιοχή του λάρυγγα. Εάν τα ξένα σώματα είναι μεγάλα, υπάρχει κίνδυνος έντονης δυσκολίας στην αναπνοή. Η θεραπεία συνίσταται στην προσεκτική αφαίρεση του ξένου σώματος.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.