Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Στην ΤΕΧΝΗ Κιλκίς, ‘’Από τη χρεοκοπία του 1893 και την ήττα του 1897 στην εποποιία του 1912-13’’ με τον Σπ. Σφέτα

Η ελληνική ιστορία έχει μια ιδιοτυπία μοναδική, ίσως, στην οικουμένη. Είναι μια ιστορία αδιάλειπτων αγώνων για επιβίωση. Αγωνίζεται ο Ελληνισμός επί εκατοντάδες χρόνια, αμύνεται, υπερασπίζεται τις γεωγραφικές του εστίες, που αποτελούν μήλον της έριδος ποικιλώνυμων εχθρών. Αγωνίζονται οι Έλληνες, κυρίως με την Επανάσταση του ΄21, να οργανώσουν ένα κράτος ελεύθερο και ισχυρό, πράγμα που προσκρούει, πολλές φορές, στα συμφέροντα των λεγόμενων ‘’Μεγάλων Δυνάμεων’’. Δυστυχώς, το τέλος της Εθνεγερσίας βρίσκει το μεγαλύτερο τμήμα του Ελληνισμού -ακόμα και του επαναστατημένου- υπόδουλο. Επιπλέον, στα χρόνια που ακολουθούν η χώρα απομυζάται, μέσω δανείων, με συνέπεια και τη στρατιωτική της απίσχνανση.

 Έτσι έφτασε στη χρεοκοπία -το ‘’δυστυχώς επτωχεύσαμεν’’- του 1893 και την ήττα του 1897, που έμεινε στην ιστορία ως ‘’ο ατυχής Ελληνοτουρκικός πόλεμος’’. Και όμως μέσα από τις στάχτες της ταπείνωσης και του τότε Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, ο λαός, λίγα χρόνια αργότερα, με την εμπνευσμένη ηγεσία του, γράφει σελίδες λαμπρές: την Εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13, τις ένδοξες νίκες του στρατού μας στο Σαραντάπορο, στο Μπιζάνι, στο Λαχανά και στο Κιλκίς, που φέτος τιμούμε τα εκατόχρονα από την απελευθέρωσή του.

Το θέμα αυτό θα αναπτύξει ο αναπληρωτής καθηγητής της νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ. Σπυρίδων Σφέτας, προσκεκλημένος της ΤΕΧΝΗΣ και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κιλκίς.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα ‘‘Μ. Ανδρόνικος’’ της ΤΕΧΝΗΣ (25ης Μαρτίου 20).

Η ομιλία - συζήτηση διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.